Πολιτισμος

Οδ. Ελύτης: Βίντεο του ΥΠΠΟΑ για τα 25 χρόνια από τον θάνατό του

Πώς είχε απαντήσει ο ποιητής στο ερώτημα «τι σας ανησυχεί όταν αναλογίζεστε το μέλλον»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
odysseas-elytis-25-xronia.jpg

Στο βίντεο του ΥΠΠΟΑ για τον Οδυσσέα Ελύτη, για τα 25 χρόνια από τον θάνατό του, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο «Συν τοις άλλοις».

Με ένα βίντεο τιμά το Υπουργείο Πολιτισμού τον Οδυσσέα Ελύτη. Σε αυτό παρουσιάζεται απόσπασμα από το βιβλίο του Νομπελίστα ποιητή «Συν τοις άλλοις».

Σαν σήμερα, 18 Μαρτίου, το 1996 πέθανε ο Οδυσσέας Ελύτης. Είχε τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979 για το «Άξιον Εστί».

Στο έργο του συναντήθηκε η ελληνική παράδοση με τον υπερρεαλισμό, η πολυσημία των λέξεων με τον λυρισμό, το φως του Αιγαίου με το μυστήριο της ύπαρξης. Η νησιωτική καταγωγή του Ελύτη επηρέασε ανεξίτηλα το έργο του, το διαπότισε με δημιουργική επαναστατικότητα και συναισθηματική φόρτιση. Ο ίδιος αναδείχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές, με παγκόσμια απήχηση.

Τιμώντας την επέτειο των 25 ετών από τον θάνατο του Ελύτη, το ΥΠΠΟΑ έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο, στο οποίο η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου διαβάζει ένα απόσπασμα από το «Συν τοις άλλοις» (εκδόσεις Ύψιλον). Στο συγκεκριμένο βιβλίο υπάρχουν συνεντεύξεις που έδωσε ο ποιητής από το 1942 έως και το 1992.

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ δημιουργείται το «σπίτι» του Ελύτη στην Πλάκα, στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου. Σε αυτό θα στεγαστεί η σπουδαία κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Νομπελίστας ποιητής. 

Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου θυμίζει στο βίντεο τι έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης το 1976 σε συνέντευξή του, απαντώντας στο ερώτημα «Τι σας ανησυχεί περισσότερο όταν αναλογίζεστε το μέλλον;». 

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου διαβάζει Οδυσσέα Ελύτη

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ