- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μουσείο Ελληνικής Παιδείας: Μια έκπληξη στην Καλαμπάκα
Οτιδήποτε αφορά στην ελληνική εκπαίδευση από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έχει τη θέση του σε αυτό το μουσείο
Μουσείο Ελληνικής Παιδείας: Το μουσείο του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη στην Καλαμπάκα
Η έκπληξη της Καλαμπάκας δεν είναι μόνο τα Μετέωρα. Στη σκιά των επιβλητικών βράχων, το «Μουσείο Ελληνικής Παιδείας» συγκεντρώνει οτιδήποτε αφορά στην ελληνική εκπαίδευση, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.
Στο «Μουσείο Ελληνικής Παιδείας» βρίσκεις ένα κομμάτι της καρδιάς σου, που νόμιζες ότι έχεις ξεχάσει. Παλιά αναγνωστικά, τετράδια, μολύβια, αριθμητήρια, δερμάτινες τσάντες, ποδιές, άσπροι γιακάδες, σχολικά παιχνίδια, χάρτες, χάρακες, ενδεικτικά, κονκάρδες, σήματα, θρανία ξύλινα, η έδρα της δασκάλας, οι χάρτες με τις τέσσερις εποχές. Γνώριμα εκθέματα σε ένα βουβό déjà vu, μια ανάποδη επαυξημένη πραγματικότητα που διέσχισε χρόνια και τάξεις για να αποκαταστήσει την παιδική μας ηλικία στην πλήρη της αθωότητα. Η αρχική συγκίνηση δεν υποχωρεί ούτε όσο προχωράς ακόμη πιο πίσω στο χρόνο. Γιατί και τότε λειτουργείς με την αναμνηστική υπόσχεση μιας εποχής που συνδέεται ανέπαφα με τη δική σου. Το σχολικό αναγνωστικό που είχαν τα οι Έλληνες μαθητές στη Σμύρνη, στην Αίγυπτο, στην Κωνσταντινούπολη, στις Ηνωμένες Πολιτείες των αρχών του αιώνα ή στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, είναι ο πρόδρομος του αναγνωστικού του Μίμη και της Άννας. Το απολυτήριο του 1916, το πηλίκιο με την κουκουβάγια και ο κονδυλοφόρος, είναι μια στιγμή πριν από την ηλικία των γονιών μας και των παππούδων μας. Η ελληνική παιδεία, όμως, έχει ακόμα βαθύτερα χνάρια. Και όσο προχωράς στις θεματικές αίθουσες, σου αποκαλύπτονται ολοένα και καθαρότερα.
Παύλος Μπαλογιάννης, ένας συλλέκτης με πάθος
Ο Παύλος Μπαλογιάννης, δικηγόρος στο επάγγελμα, ζει και αναπνέει με το μεράκι του συλλέκτη να καθορίζει τον κόσμο του. Aπό πολύ μικρός έρχεται σε επαφή με τα πρώτα ευρήματα, πρώτα στο Μοναστηράκι και μετά σε παλαιοπωλεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από τότε μέχρι σήμερα, το πάθος του για τα βιβλία τον οδηγεί σε δημοπρασίες εντός και εκτός συνόρων, όπου ανακαλύπτει τους θησαυρούς που σήμερα κοσμούν το Μουσείο του. Οτιδήποτε αφορά στην ελληνική εκπαίδευση από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έχει τη θέση του στο ιδιωτικό μουσείο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015. Ο Παύλος Μπαλογιάννης συντηρεί το μουσείο μόνος του, πληρώνοντας ενοίκιο και όλα του τα έξοδα. Μαζί με τους συνεργάτες του, έχει οργανώσει πωλητήριο, πρόγραμμα ξεναγήσεων και εκδηλώσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα θέματα ποικίλουν: ιστορία της γραφής, τυπογραφία, το πρώτο βιβλίο και το πρώτο αλφαβητάρι, ο Αίσωπος και οι μύθους του, ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και τα Μετέωρα.
Έκθεση για την ελληνική παιδεία και την Επανάσταση του 1821
Πολλά από τα εκθέματα του Μουσείου αποδεικνύουν ότι η ελληνική γλώσσα μάς κράτησε όρθιους σε κρίσιμες στιγμές, πολύ πριν το 1821. Σπάνιες εκδόσεις Ελλήνων Κλασσικών που εκδόθηκαν στη Βενετία και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του 16ου αιώνα, μύθοι του Αισώπου σε αυθεντικές εκδόσεις μέχρι το 1830, αυθεντικές εκδόσεις έργων των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού από τα φημισμένα τυπογραφεία της Ευρώπης, η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους του Παπαρηγόπουλου, η Γραμματική του Κωνσταντίνου Λασκάρεως, Τα ψηλά Βουνά του Παπαντωνίου, δίπλα στα πιο παλιά αναγνωστικά, με τις υπογραφές των συγγραφέων.
Και ακριβώς μετά, η αίθουσα που φιλοξενεί την έκθεση για την Ελληνική Παιδεία και την Επανάσταση του 1821, η οποία περιλαμβάνει αφίσες, τετράδια και άλλο πλούσιο υλικό. Το Μουσείο έχει καταθέσει πρόταση στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για να ταξιδέψει η έκθεση σε πόλεις της Ελλάδας και να έρθει σε επαφή με περισσότερο κόσμο. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία ξεναγήθηκε στα εκθέματα μαζί με μέλη της Επιτροπής, δήλωσε ενθουσιασμένη με το Μουσείο. «Για άλλη μια φορά, σήμερα, αποδεικνύεται ότι για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση χρειαζόμαστε ωραίες ιδέες, χρειαζόμαστε πάθος. Όπως αυτό που έχει ο Παύλος Μπαλογιάννης, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του για να συλλέξει ό,τι υπάρχει ως Ελληνική Παιδεία εντός και εκτός Ελλάδος».
Δηλώσεις στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, στην Καλαμπάκα. Από αριστερά προς τα δεξιά: Θοδωρής Αλέκος, Δήμαρχος Μετεώρων / Γεώργιος Καψάλης, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημιου Ιωαννίνων / Παύλος Μπαλογιάννης, Ιδρυτής του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας Καλαμπάκας / Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021» / Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος ΚΕΔΕ / Νίκος Κανελλόπουλος, Καθηγητής Καθηγητής Υπολογιστικών Συστημάτων & Εφαρμογών Πληροφορικής και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» / Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Επιστημονική Συνεργάτις του τμήματος Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου του Ηρακλείου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά
Ο έμπειρος ηθοποιός αναμένεται να πλαισιώσει τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Σεμπάστιαν Σταν
Πρωτότυπα κόμικς από σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, στην παράδοση ιστορικών ελληνικών περιοδικών
Η ποπ σταρ πέρασε στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων περιοδειών από γυναίκα καλλιτέχνιδα στην ιστορία της μουσικής
Η Μαρία Ναυπλιώτου ως Άτοσσα, ο Δημήτρης Καταλειφός ως Δαρείος, ο Αναστάσης Ροϊλός ως Ξέρξης και ο Σταύρος Σβήγκος ως Αγγελιοφόρος
Η Λίνα Μενδώνη παρέλαβε τα σπάνια αντικείμενα μετά την οικειοθελή παράδοση της οικογένειας Γκρέι
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν έρχεται για λίγες μέρες στην Αθήνα
Πολιτική, χρήμα, εξουσία και η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση
Το φινάλε του CineDoc προβλέπεται άχαστο
Η γλώσσα ως εργαλείο εξουσίας και χειραγώγησης στην εποχή των Ναζί αλλά και σήμερα
Η ιστορία της φιλοσοφίας, αν και παραδοσιακά θεωρείται ανδροκρατούμενη, περιλαμβάνει εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες που συνέβαλαν σημαντικά στη σκέψη, την επιστήμη και την ηθική
Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τις δύο φίλες της τραγουδίστριας - «Αναξιόπιστος μάρτυρας» ο Μιτς Γουάινχαουζ
Το άλμπουμ «Horos» που κυκλοφορεί από τη Sound Effect Records παρουσιάζεται στις 22 & 23 Απριλίου στο Θέατρο Noūs - Creative Space
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 23 Απριλίου έως τις 23 Μαΐου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Ο ηθοποιός υπέστη καρδιακή προσβολή
Ο διεθνούς φήμης Ισλανδός πιανίστας θα ερμηνεύσει έργα Μπαχ, Σούμπερτ και Μπετόβεν
Πολωνία και Ελβετία «έκλεισαν την πόρτα» στον Αμερικανό ράπερ λόγω των αντισημιτικών του δηλώσεων
Άνοιξε στις αρχές Απριλίου και φιλοξενεί εξειδικευμένα βιβλία ενώ στοχεύει να γίνει ένας τόπος έμπνευσης και συνάντησης
Μετά την επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λιλής Ζωγράφου έρχεται στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.