- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μενδώνη για το νεοκλασικό της Σταδίου που παραδόθηκε στις φλόγες
Άμεση η εκπόνηση μελετών για το σπίτι του Αλέξανδρου Σούτσου
Τι δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού για το νεοκλασικό της Σταδίου, όπου τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Ήταν το σπίτι του Αλέξανδρου Σούτσου.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δηλώσεις για το νεοκλασικό ακατοίκητο κτίριο της επί της οδού Σταδίου, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς. «Το νεοκλασικό κτίριο, επί της Σταδίου 47, συνδέεται άμεσα με την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους. Είναι η οικία στην οποία διέμενε ο Αλέξανδρος Σούτσος, ευεργέτης των εικαστικών τεχνών, στην Ελλάδα. Το 1896 ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτσος άφησε με τη διαθήκη του τη συλλογή του και όλη την περιουσία του στο κράτος για να δημιουργηθεί το 'Μουσείο Καλών Τεχνών'. Η συλλογή του Αλέξανδρου Σούτσου πέρασε στην Εθνική Πινακοθήκη το 1900, με την έναρξη της λειτουργίας της. Αριθμεί σε περισσότερα από 100 έργα, αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα. Το κτίριο παρουσίασε πολύ μεγάλα προβλήματα ήδη εδώ και δεκαετίες. Γι' αυτό σταδιακά εγκαταλείφθηκε κάθε χρήση του».
«Η τέως υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου», συνέχισε η υπουργός, «είχε δηλώσει την πρόθεσή της να στεγαστεί εκεί το Θεατρικό Μουσείο. Εξαιτίας του υψηλού κόστους των μελετών, αλλά και του ίδιου έργου της αποκατάστασης του κτηρίου δεν υπήρξε συνέχεια. Με αυτή την καταστροφή επιβαρύνεται έτι μάλλον η εικόνα της Σταδίου που αποτελεί έναν από τους κυρίους άξονες του κέντρου της Αθήνας. Σήμερα το πρωί έδωσα στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων τις σχετικές οδηγίες προκειμένου, μόλις επιτρέψει η Πυροσβεστική την είσοδο, κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΠΟΑ να διενεργήσει αυτοψία για να ληφθούν αμέσως τα αναγκαία σωστικά μέτρα προστασίας των διερχομένων και του κτιρίου».
«Παράλληλα», τόνισε η κ. Μενδώνη, «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, ξεκινά αμέσως τις διαδικασίες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, ώστε το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου να είναι ώριμο για ένταξη στη χρηματοδοτική περίοδο 2021-27. Έστω και με καθυστέρηση η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στη μνήμη του ευεργέτη χορηγού, αλλά και στην πόλη της Αθήνας, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη κρίση».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κρίση της Αμερικής της δεκαετίας του 1920 με μια σύγχρονη ματιά
Ένα πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό φεστιβάλ, όπως ακριβώς το ραδιόφωνο της Στέγης
Με το νέο του άλμπουμ Britpop, γίνεται ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα No1 άλμπουμ στην ιστορία
Από την ελληνική μυθολογία έως το «Hair» του 1967
Ο γνωστός εικαστικός μας μίλησε για τη ζωή του, με αφορμή τη νέα ατομική έκθεσή του «Οροπέδια»
Θλίψη στον κόσμο των γραμμάτων για την απώλεια της σπουδαίας μεταφράστριας
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Φαβορί μέχρι ώρας ο Akylas, με το «Ferto» να ξεπερνάει τις 1.000.000 προβολές
Όταν ένα χωριό διακοσίων κατοίκων γίνεται πολιτιστικός προορισμός
Ξεκινά η επανατοποθέτηση των «Δεσμωτών» στο Φάληρο, σε ειδικό κέλυφος, με χρηματοδότηση Ταμείου Ανάκαμψης
Τι δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες
Από τους μύθους του Χατζιδάκι στη «συνομιλία» Μπετόβεν και Προκόφιεφ
Από την Κιάρα Σουγκανίδου στον Απόστολο Χαντζαρά και την Άννα Παπαμαρκάκη- Evans
Συμμετείχε στα σπουδαιότερα άλμπουμ των Γερμανών
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.