Πολιτισμος

Πέθανε ο Τέρι Τζόουνς των Monty Python

Έπειτα από μια μακρά και συγκινητική μάχη με την άνοια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέρι Τζόουνς
Τέρι Τζόουνς / © Alberto E. Rodriguez/Getty Images/Ideal Images

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ο θρύλος των Monty Python, Τέρι Τζόουνς.

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο θρύλος και ψυχή των Monty Python, Τέρι Τζόουνς, έπειτα από μακρά μάχη με την άνοια. 

Ο Τζόουνς ήταν μέλος της ομάδας του «Ιπτάμενου Τσίρκου του Μόντι Πάιθον» που ίδρυσαν στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο Τζον Κλιζ, ο Έρικ Άιντλ, ο Γκράχαμ Τσάπμαν, ο Μάικλ Πάλιν και ο Τέρι Γκίλιαμ.

Η ανακοίνωση του θανάτου έγινε από τον ατζέντη του μεγάλου Βρετανού ηθοποιού. 

19437262.jpg
Όλοι οι Python μαζί / © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

«Ο Τέρι πέθανε το απόγευμα της 21ης Ιανουαρίου του 2020 σε ηλικία 77 ετών με τη σύζυγό του Άννα Σόντερστρομ στο πλάι του. Έφυγε από τη ζωή μετά από μια μακρά και υπερβολικά γενναία αλλά και με δόση χιούμορ μάχη με μια σπάνια μορφή άνοιας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του θανάτου του Βρετανού.

«Τις τελευταίες ημέρες η σύζυγός του, τα παιδιά του, συγγενείς και φίλοι βρίσκονταν συνέχεια μαζί με τον Τέρι καθώς σιγά-σιγά έσβηνε από τη ζωή στο σπίτι του στο βόρειο Λονδίνο. Όλοι μας χάσαμε ένα ευγενικό άνθρωπο, έναν αστείο άνθρωπο, έναν ζεστό, δημιουργικό και πραγματικά αξιαγάπητο άνδρα, του οποίου η ασυμβίβαστη ατομικότητα, το αμείλικτο πνεύμα του και το εξωπραγματικό του χιούμορ έδωσαν χαρά και ικανοποίηση σε  εκατομμύρια ανθρώπους για έξι δεκαετίες». 

Ο Τέρι Τζόουνς αφήνει πίσω του το έργο μαζί με τους Monty Pyrthon, τα βιβλία του, τις ταινίες, τις τηλεοπτικές τους εκπομπές και τα ποιήματά του που θα ζουν για πάντα.

Από τους πρώτους που έσπευσαν να κάνουν μια αποχαιρετιστήρια δήλωση ήταν ο Μάικλ Πάλιν, μέλος της ομάδας των Python και ίσως ο καλύτερος φίλος του εκλιπόντος.

«Ο Τέρι ήταν ο καλύτερος μου φίλος. Ήταν αυτός που εκτιμούσα περισσότερο από όλους τους φίλους μου. Ήταν ένας ευγενικός, γενναιόδωρος και γεμάτος πάθος για τη ζωή άνθρωπος», δήλωσε ο Μάικλ Πάλιν. 

Γεννημένος την 1η Φεβρουαρίου 1942 στο Κόλγουϊν Μπέι, στην Ουαλία, ο Τέρι Τζόουνς σπούδασε στην Οξφόρδη, όπου συναντήθηκε με τον έτερο Python Σερ Μάικλ Πάλιν στον θεατρικό σύλλογο των σπουδαστών στο διάσημο Πανεπιστήμιο.

Ο Τζόουνς είχε συνυπογράψει με τον Τέρι Γκίλιαμ την ταινία «Άγιο Δισκοπότηρο» το 1975 και είχε ενσαρκώσει πλήθος ήρωες στη διάρκεια της προβολής της κωμικής σειράς «Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Monty Pythons» στη βρετανική τηλεόραση. Μεταξύ αυτών έχουν μείνει στην ιστορία οι ερμηνείες του ως συνθέτη Άρθουρ (Καυχησιάρη) Τζάκσον, ως καρδιναλίου Ιεροεξεταστή Μπιγκλς και ως αδηφάγου και υπέρβαρου Κος Κρεοσότ, που εκρήγνυται μόλις τρώει και το κερασάκι από την τούρτα.

Αποχαιρετούμε τον Τέρι Τζόουνς με το «Νόημα της Ζωής» 

Galaxy Song - Monty Python's The Meaning of Life

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ