- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Έφυγε» από τη ζωή ο γλύπτης Θωμάς Χαλβατζής
Ένας καλλιτέχνης του φυσητού γυαλιού και ανάγλυφων παραστάσεων - Αγωνιστής στο Πολυτεχνείο
Πέθανε, σε ηλικία 72 ετών, ο γλύπτης Θωμάς Χαλβατζής, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα. Ο Θωμάς Χαλβατζής γεννήθηκε το 1946 στην Κοζάνη. Μαθήτευσε κοντά στους Χ. Παπά και Η. Κάσση. Ήταν πολυτάλαντος και ασχολήθηκε με τη γλυπτική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον Καραγκιόζη, ενώ δούλεψε καλλιτεχνικά έργα από φυσητό γυαλί.
Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές στην Ελλάδα («Ζυγός», 1990), στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδά) και είχε πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις («Ελ Γκρέκο», 1977). Φιλοτέχνησε το Ηρώο της Κοινότητας Περάματος στη Λέσβο και ανάγλυφες παραστάσεις σε κτίρια της Αθήνας. Πήρε μέρος σε πολλούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και σε ομαδικές εκθέσεις που διοργάνωσε το ΕΕΤΕ.
Έγραψε το θεατρικό έργο «Το Μυστικό της Ζωής», είχε συστήσει το θίασο «Αραμπάς» και συνεργάσθηκε στην κινηματογραφική ταινία «Αυτή η νύχτα μένει» του Νίκου Παναγιωτόπουλου το 1999, κ.ά.
Ο Θωμάς Χαλβατζής το 1964 οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη.
Μαθητής ακόμα του Νυκτερινού Γυμνασίου, βασανίσθηκε στην Ασφάλεια της Κοζάνης, στις 26 Οκτώβρη του 1961, παραμονές εκλογών της βίας και νοθείας, γιατί πέταγε τρικάκια της ΕΔΑ για τις εκλογές γυρνώντας από το σχολείο.
Στην Καστοριά που έζησε το 1965, κυνηγήθηκε από την Ασφάλεια. Δικάστηκε και καταδικάστηκε με κατηγορία για «αντίσταση κατά της Αρχής».
Στη διάρκεια της στράτευσής του στην περίοδο της Δικτατορίας, πέρασε από στρατοδικείο, βασανίστηκε, φυλακίστηκε. Το 1969, μετά την απόλυσή του από το στρατό, οργανώθηκε στην ΚΝΕ και αγωνίστηκε ενάντια στη δικτατορία. Τον συνέλαβαν στην κατάληψη της Νομικής, το 1973, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλακή (έκανε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος). Είναι η μορφή του διακρίνεται πάνω από τα κάγκελα, στην κολώνα, στην κλασσική φωτογραφία της Πύλης του Πολυτεχνείου την ώρα που μπήκε το τανκς.
Ήταν μέλος του ΣΦΕΑ (Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών) και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδος από το 1991.
Η κηδεία θα είναι πολιτική, και θα γίνει την Πέμπτη 29/11/2018, στις 3.00 μ.μ. στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Αδελφός του εκλιπόντος είναι ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.
Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πολυαναμενόμενη σειρά του Prime Video τοποθετείται 50 χρόνια μετά το «Blade Runner 2049»
Η κορυφαία τραγωδός Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας της
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το νέο κινηματογραφικό reboot σε σκηνοθεσία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Η ηθοποιός ανέβηκε στο βήμα και εξήγησε γιατί αρνείται τη διάκριση
Παράδοση από την πρέσβη του Ισραήλ στη Λίνα Μενδώνη - Πρόκειται για αγγεία και αγαλματίδιο
Το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Κόρας Καρβούνη, με τους Μιχάλη Συριοπούλο, Βάσω Καβαλλιεράτου, Στάθη Κόικα επί σκηνής
Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, Δημοσθένης Καραγεωργίου
Μια μυθοπλαστική βιογραφία της αινιγματικής φωτογράφου δρόμου από την Ιταλίδα Φραντσέσκα Ντιοταλέβι
Το Thess Fringe αποδεικνύει ότι το safe είναι απλώς βαρετό
«Η Ανθεκτικότητα Ξεκινά από το Σπίτι». Όλοι αξίζουν ένα σπίτι που είναι ασφαλές, οικονομικά προσιτό και ικανό να αντέξει τους κινδύνους γύρω του
Ο Γιώργος Καπουτζίδης στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μυστικής προβολής της ταινίας «Ethan Frome»
Ο Ισπανός ηθοποιός μιλά για τη διάσημη σκηνή ανάκρισης στο Skyfall
Ένα ακριβό και ασυνήθιστο στοίχημα
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Μουσικός αποκάλυψε ότι ηχογράφησε πρόσφατα με τον Μικ Τζάγκερ, τροφοδοτώντας τις φήμες για νέο υλικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.