- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Hip Hop & Low Bap μαζί για τον Παύλο Φύσσα
«Τα κατάφερες, παλιόφιλε, όσοι διάλεξες βρίσκονται εδώ»
Για πρώτη φορά, εκπρόσωποι του hip hop και του low bap ενώνονται για να μιλήσουν για τον αδικοχαμένο Παύλο Φύσσα, από τη δολοφονική ενέργεια του μέλους της Χρυσής Αυγής. Αύριο Τρίτη, στις 12:30, στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α (Ακαδημίας 20, Αθήνα), θα δώσουν κοινή χώρα συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα έδωσαν στη δημοσιότητα ένα κείμενο αφιερωμένο στον Παύλο και στο όνειρό του για την ένωση των δύο αυτών σκηνών.
«Λοιπόν, αλάνια (όπως θα ξεκίναγε κι ο Παύλος), ήρθε η ζωή και μας παρέδωσε ένα απλό, αλλά σπάνιο μάθημα. Κάθε μαχαιριά στο κορμί του αδερφού μας ήταν συγχρόνως μαχαιριά στον εγωισμό μας, στις θύμησες που όλοι αρνηθήκαμε, στην απάθειά μας και στη ματαιοδοξία μας. Πολλοί από εσάς και ειδικά οι νεότεροι θα αναρωτιέστε γιατί έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο ώστε να αναγκαστούν κάποιοι σεβόμενοι τη διαφορετικότητά τους να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. Μα δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Μόνο κάτι τόσο τραγικό μπορεί να σου θυμίσει την ομορφιά της ζωής και της λευτεριάς. Να σου θυμίσει, επίσης, πόσο τυχεροί είμαστε όλοι εμείς που σκαρώνουμε μουσικές και στίχους και πόσο μάταια είναι κάποια πράγματα. Ίσως, όπως λένε, από τα λάθη μας να μαθαίνουμε. Ωστόσο, από τα ίδια λάθη με τον καιρό αρρωσταίνουμε. Παρόλα αυτά το μοναδικό μας χρέος απέναντι στον κώδικα του hiphop, είναι ο σεβασμός σε αυτή τη δημιουργική διαφορετικότητα.
Έχουμε περάσει από σαράντα κύματα για να μας πετάξει τελικά η ζωή πάνω στην ίδια ξέρα, πάνω στην ίδια στιγμή, δίπλα στον ίδιο πόνο. Από αυτό το σημείο και μετά όλοι εμείς οι αφηγητές αυτής της συσσωρευμένης μνήμης δηλώνουμε ότι θα σεβόμαστε τη διαφορετικότητα της έκφρασης του κώδικα κι ότι θα επιδιώκουμε κάθε μορφής διάλογο όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.
Πιθανόν ποτέ να μη τα καταφέρουμε να γίνουμε μια παρέα, αλλά προς το παρόν μας φτάνει που συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε ξένοι. Ο καθένας με τη προσωπικότητά του, τη στάση του και τη δράση του θα αγωνίζεται για όσα ονειρεύεται να ανταμώσει. Τώρα το ξέρουμε – κανείς δεν είναι ξένος. Παύλο, τα κατάφερες. Κανείς δε νιώθει σήμερα ξένος.
Σήμερα δεν φτιάχνουμε μια κρεατομηχανή για να πετάξουμε μέσα ό,τι κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχει απομείνει από το hiphop, αλλά ένα οπλοστάσιο που ο καθένας θα φυλάει ή θα βγάζει από το σεντούκι του ό,τι επιλέγει να μοιραστεί. Κανείς μας δεν νιώθει την ανάγκη να κάνει ταμείο από τώρα. Αυτά τα πρώτα 20 και βάλε χρόνια του hiphop στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν κληρονομιά ή καλύτερα παρέα στις γενιές που ακολουθούν κι έτσι αυτό που στην αρχή κάποιοι είχαμε σαν παιχνίδι να γίνει το βιός μας.
Το βιός μας, αδερφέ...
Λοιπόν hiphopers, lowbapers κι αλητήριοι, ήρθε ο καιρός να θυμίσουμε σ’ αυτή τη κουρασμένη κοινωνία "πώς γίνεται" και πού βρίσκονται κρυμμένα τα όμορφα. Ίσως, μέχρι τώρα κάποιοι να μας θεωρούσαν το λάθος παράδειγμα ή την φωτεινή εξαίρεση. Εξίσου τραγικά είναι και τα δύο... Ας κάνουμε τ’ όνειρο του αδερφού μας πραγματικότητα κι ας τη ζήσουμε εμείς για να τη διηγούνται μετά αυτοί που θα έχουν μάθει να ζουν και να τιμούν το θάνατο. Ας γλεντήσουμε κάθε μας στιγμή.
Τα κατάφερες, παλιόφιλε, όσοι διάλεξες βρίσκονται εδώ, σε τιμούν και σε ευχαριστούν.
Τα Hiphop & Lowbap αδέρφια σου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλα για τη Συλλογή Κωστάκη, τη Ρωσική Πρωτοπορία και την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος»
Μιχάλης Εμμανουηλίδης, Μαριάννα Βασιλείου και Αυρήλιος Καρακώστας μιλάνε για το σημείο συνάντησης του γκρουπ με τον σκηνοθέτη και μοιράζονται αγαπημένα τραγούδια τους
Η συγγραφέας προσπαθεί να κατανοήσει πώς επιλέγουμε αυτούς που αγαπάμε και αν είναι ο έρωτας μονόδρομος, χρέος ή ποινή, τι είναι πεπρωμένο, και πώς λειτουργεί ο κύκλος του εθισμού
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για τη νέα του έκθεση μετά από 10 χρόνια
Ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Ιππόκαμπος» στον Μικρό Κεραμεικό, ένα έργο για τον έρωτα και τις επιλογές μας
Μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια
Ο διακεκριμένος συνθέτης μας εισάγει στο αλλόκοτο, γεμάτο γόνιμες αντιφάσεις και σαρκασμό καφκικό σύμπαν
Το Women’s Photo Festival αποτελεί έναν νέο δυναμικό θεσμό αφιερωμένο στη φωτογραφία
Το «The Boys of Dungeon Lane» κυκλοφορεί στις 29 Μαΐου - Ακούστε το πρώτο δείγμα γραφής
Πώς δημιουργήθηκε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του ροκ;
Ο Χάρης Δούκας υποδέχθηκε τον σπουδαίο Ούγγρο συγγραφέα στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας
Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης
Μία από τις σημαντικότερες μπάντες των τελευταίων 25 ετών στην Πλατεία Νερού
Ο συγγραφέας διατρέχει τα παιδικά-εφηβικά του χρόνια στο Περιστέρι και μεταφέρει πολύ ζωντανά τις εικόνες με νοσταλγία και νοιάξιμο για τους ήρωες του και πρωταγωνιστές στο κινηματογραφικό έργο της ζωής του
Πολλές θεατρικές παραστάσεις ολοκληρώνουν τον κύκλο τους την Κυριακή των Βαΐων
Από τη μεγάλη συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την περφόρμανς του Γιώργου Δρίβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Κλασική, τζαζ και ορχηστρική μουσική στην Αθήνα
Από το WOW Athens 2026 μέχρι το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας
Ένα πρώιμο, αυτοβιογραφικό έργο του Μπουλγκάκωφ, που φέρνει στο φως τον εσωτερικό κόσμο ενός γιατρού την ώρα που διαμορφώνεται - με σύμμαχο μόνο τη συνείδησή του
Η ιστορία του Ότο φον Σπρέκελσεν δίνει άφθονο υλικό για σάτιρα αλλά και μαθήματα πολιτικής οικονομίας στη ταινία του Στεφάν Ντεμουστιέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.