- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου - Εικάζεται ότι είναι αρχαιοελληνικό (video, εικόνες)
Στη Μαύρη Θάλασσα
Μια σπουδαία ανακάλυψη ήρθε στο φως με τους αρχαιολόγους να εικάζουν ότι πρόκειται για το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο, ηλικίας περίπου 2.400 ετών.
Σύμφωνα με τον Guardian, σκάφος μήκους 23 μέτρων ανακαλύφθηκε με τον ιστό, τα πηδάλια και τους επιτραπέζιους κωπηλάτες.
Το ναυάγιο βρέθηκε στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας και πιστεύεται ότι η έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος ήταν αυτό που συνέβαλε στο να διατηρηθεί σε αυτή την κατάσταση.
Το ναυάγιο πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό πλοίο τύπου που οι ερευνητές δεν είχαν δει στο παρελθόν παρά μόνο σε αρχαιοελληνικά κεραμικά , όπως στο « Βάζο των Σειρήνων» στο Βρετανικό Μουσείο.
Το έργο αυτό, το οποίο χρονολογείται από περίπου την ίδια περίοδο, απεικονίζει ένα παρόμοιο πλοίο που φέρει τον Οδυσσέα με τις σειρήνες, με τον ομηρικό ήρωα δεμένο στον ιστό να αντιστέκεται στα τραγούδια τους.
Η ομάδα των αρχαιολόγων, λέγεται ότι είχαν σκοπό να το εγκαταλείψουν εκεί όπου το βρήκαν αλλά πρόσθεσαν ότι ένα μικρό κομμάτι είχε άνθρακα, όπως επιβεβαίωσε το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, και ισχυρίστηκαν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας «επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα στοιχεία θα δημοσιευτούν στο συνέδριο MAP της Μαύρης Θάλασσας στο Λονδίνο.
Παράλληλα, υπήρχαν περισσότερα από 60 ναυάγια που βρέθηκαν από τη διεθνή ομάδα ναυτικών αρχαιολόγων, επιστημόνων και επιθεωρητών, οι οποίοι διεξήγαγαν τριετή αποστολή για να εξερευνήσουν τα βάθη της Μαύρης Θάλασσας για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της προϊστορικής θαλάσσιας ζωής.
Ανέφεραν ότι τα ευρήματα ποικίλουν σε ηλικία από έναν «στόλο Κοζάκων του 17ου αιώνα, ρωμαϊκά εμπορικά πλοία, αμφορείς, πλοίο από την κλασική περίοδο».
Η ομάδα έκανε ένα δίωρο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο Βρετανικό Μουσείο την Τρίτη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν θα σταματήσω ποτέ να δίνω την καρδιά μου και τον εαυτό μου», δήλωσε ο γνωστός τραγουδιστής
Μιλήσαμε μαζί τους για τους νέους επιτυχημένους τίτλους τους, τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερπληροφόρηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και για την επίδραση της Key Books στους αναγνώστες
Στον φετινό διαγωνισμό οι νικητές και οι νικήτριες αναδείχτηκαν με 200.000 ψήφους αναγνωστών
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος και ακτιβιστής, με αφορμή την εμφάνισή του στο πλαίσιο του SNF Nostos, μιλάει στην ATHENS VOICE
Από τη Μαρία Φαραντούρη και τον Νίκο Ξυδάκη έως τη Μαρία Κάλλας και τη σύγχρονη τέχνη
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ζεμέκις επέλεξε να γυρίσει την ταινία σε δύο φάσεις
Μια εβδομάδα αφιερωμένη στον άνθρωπο, τις ιδέες και όσα μας ενώνουν
Ο άνθρωπος που ταξίδεψε μόνος στην Ευρώπη για να φωτογραφίσει τον χρόνο
Μια παράσταση που σατιρίζει τα μυστικά, τις φιλοδοξίες και τις αντιφάσεις της εξουσίας
Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί την εμβληματική αρχαία κωμωδία, σε κείμενο που υπογράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς
Τι θα δούμε στα μεγάλα μουσεία, τα ιδρύματα, τις γκαλερί και τους χώρους τέχνης της πόλης
Μεγάλα ονόματα της dance, techno και house σκηνής έρχονται στην Αθήνα
Ελπίζει να δώσουν μερικές «συναυλίες τον επόμενο χρόνο»
Τα βράδια μας στον λόφο: Οι συναυλίες και οι παραστάσεις που θα απολαύσουμε φέτος στον Λυκαβηττό
Από τις 25 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί 9 συναυλίες σε δρόμους, πλατείες, θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους
Η δημιουργός που μετατρέπει το αστικό τοπίο σε κολάζ εμπειριών μιλάει στην ATHENS VOICE
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.