- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιωάννινα: Χρυσοθήρες αναζητούν θησαυρούς στα βάθρα των γεφυριών προκαλώντας ζημιές
Έτοιμη η μελέτη για τη διάσωση των πέτρινων γεφυριών στο Τσεπέλοβο
Μελέτη για την επείγουσα αποκατάσταση και στερέωση των πέτρινων γεφυριών Χάτσιου και Κοβάτσαινας στην περιοχή του Τσεπελόβου συνέταξε και ενέκρινε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, όπως έκανε γνωστό η Υπηρεσία. Τα δύο γεφύρια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία του χειμώνα που πέρασε και επείγουν οι παρεμβάσεις για να μην κινδυνεύσει η στατικότητά τους.
Επόμενο, άμεσο βήμα θα είναι η διάθεση πίστωσης από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τον δήμο και την επίβλεψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων για την υλοποίηση του έργου.
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, απάντησε στην αναφορά που είχε καταθέσει για αυτά τα δύο γεφύρια ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Στην απάντηση αναφέρεται η αυτοψία αρχιτέκτονα και πολιτικού μηχανικού της Υπηρεσίας στα δύο γεφύρια, η σύνταξη μελέτης και η εκτέλεση του έργου με πιστώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και παλιότερες εργασίες που έγιναν σε άλλα γεφύρια του Ζαγορίου.
Ωστόσο, την ώρα που ο Δήμος Ζαγορίου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζουν πολλά πέτρινα γεφύρια της περιοχής, σε σχετική ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «επίδοξους χρυσοθήρες, οι οποίοι κατά καιρούς προκαλούν ζημιές αναζητώντας θησαυρούς στα βάθρα ή στο σώμα των γεφυριών».
Σύμφωνα με τον Δήμο Ζαγορίου, το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο δίτοξο γεφύρι του Μίσιου, που χρηματοδοτήθηκε το 1748 από τον άρχοντα του Μονοδενδρίου, Αλέξη Μίσιο. Το γεφύρι ενώνει τα χωριά Βίτσα και Κουκούλι, είναι χτισμένο στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου και αποτελεί συνέχεια της Σκάλας του Βραδέτου. Άγνωστοι ξήλωσαν, από την πλευρά του Κουκουλίου, πέτρες από το καλντερίμι που οδηγεί στην αρχή του σώματος του γεφυριού, σε έκταση περίπου δύο τετραγωνικών μέτρων, προφανώς, για να βρουν κάτι πολύτιμο.
Αυτή η «επέμβαση» εκτιμάται ότι έγινε το τελευταίο δεκαπενθήμερο και διαπιστώθηκε την περασμένη Κυριακή, 27 Μαϊου, κατά την επίσκεψη του δημοτικού συμβούλου Ηλία Ράπτη, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον δήμαρχο, Βασίλη Σπύρου. Για το γεγονός ενημερώθηκε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.
Οι πέτρες έχουν επανατοποθετηθεί πρόχειρα στο σημείο από όπου ξηλώθηκαν και είναι άγνωστο εάν βρήκαν κάτι εκείνοι που έψαχναν για λίρες ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Το περιστατικό, το οποίο ο δήμος καταδικάζει, έρχεται να προστεθεί σε σειρά παλιότερων, με αγνώστους να σκάβουν στα βάθρα γεφυριών ή και στο σώμα τους, προξενώντας σοβαρές ζημιές σε αυτά τα μνημεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση που ξεκίνησε το ταξίδι της στην Γκαλερί Άλμα τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταφέρεται αλλιώς στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη»
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 24 Σεπτεμβρίου 2027
Η πόλη βγαίνει στις πλατείες, στις ταράτσες και τους συναυλιακούς χώρους
Το δεύτερο βιβλίο του ψυχολόγου Κίμωνα Καλαμάρα
Έρχεται audiobook 13 ωρών με ψηφιακή αναπαραγωγή της φωνής του ηθοποιού πριν από την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν
Από παραδοσιακές αγορές και οικογενειακές κουζίνες μέχρι θρησκευτικές τελετές και καθημερινές στιγμές, οι φωτογραφίες αφηγούνται ιστορίες πέρα από το πιάτο
Οι αναρτήσεις της στο Instagram και η μεγάλη επιστροφή στη σκηνή
Λίγο πριν κυκλοφορήσει η ταινία, μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον γνωστό συνθέτη και ενορχηστρωτή
Το ξενοδοχείο 28 δωματίων που σχεδίασε ο Φίλιπ Σταρκ στο Cap Ferret, το κομψό και διακριτικό καταφύγιο των εύπορων και διάσημων Γάλλων, αποτελεί μια όαση ηρεμίας που ατενίζει τον Ατλαντικό.
Ο Δημήτρης Σαμόλης βάζει στο μικροσκόπιο την «αγία ελληνική οικογένεια»
Είναι σπατάλη ή κρύβεται κάτι βαθύτερο πίσω από αυτή τη συμπεριφορά;
Στο καστ επρόκειτο να συμμετάσχουν γνωστά ονόματα, όπως η Τζέιν Σέιμουρ και ο Μάλκολμ ΜακΝτάουελ
Ο πρωτοπόρος της ελληνικής ροκ, που έφερε τον «ηλεκτρισμό» στα μουσικά πράγματα της χώρας, μιλάει στην ATHENS VOICE
Η πρώτη παράσταση στον χώρο κάνει πρεμιέρα στις 29 Ιουνίου
Μια έκθεση που μετατρέπει τη λογοτεχνική παρακαταθήκη της Νίκης Μαραγκού σε αφετηρία νέας εικαστικής δημιουργίας
Από την Πέμπτη 25 Ιουνίου έως την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026
O μεγάλος παραγωγός έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών
Ο Τάικα Γουαϊτίτι σκηνοθετεί την ταινία επιστημονικής φαντασίας που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Καζούο Ισιγκούρο
Το έργο είναι του Γάλλου Philippe Pasqua με ύψος περίπου 7 μέτρων και βάρος περίπου 4,5 τόνων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.