ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μiró της Μαγιόρκα

«1978. Ο Miró καθόταν σε μια ψάθινη πολυθρόνα και κοιτούσε τα έργα του.

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 290
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3564-9308.jpg

«1978. Ο Miró καθόταν σε μια ψάθινη πολυθρόνα και κοιτούσε τα έργα του. Στο εργαστήριό του κυριαρχούσε το λευκό, παρά τα έντονα χρώματα των μισοτελειωμένων πινάκων που καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος του και βρίσκονταν ακουμπισμένοι στον τοίχο, σε κάποιο τραπέζι ή στο μικρό καλοριφέρ…» λέει ο φωτογράφος Jean - Marie del Moral στον επιμελητή της έκθεσης Μάριο Ελευθεριάδη. Μαζί με το συνάδελφό του Catala - Roca αιχμαλωτίζουν με το φακό τους τον καλλιτέχνη εν δράση σ’ ένα ταξίδι στην τελευταία, ιδιαίτερα παραγωγική περίοδό του. Ήταν η εποχή που κατοικούσε στη Μαγιόρκα. Τώρα, μετά τη Θεσσαλονίκη, «Ο Miró της Μαγιόρκα» έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε μια έκθεση που περιλαμβάνει, εκτός από τις φωτογραφίες, λάδια της περιόδου 1976-1981 και μεγάλο αριθμό πρωτότυπων χαρακτικών έργων από τις σειρές «Άνθρωποι της θάλασσας» και «Τα σκυλιά». Η παράλληλη προβολή ντοκιμαντέρ και το πρόγραμμα «Αγγίζοντας την Τέχνη» –για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης– συμπληρώνουν ένα εξαιρετικό αφιέρωμα που επεκτείνεται και στο Ινστιτούτο Θερβάντες (19/2-30/5 με χαρακτικά, λιθογραφίες, μακέτες και σχέδια του καλλιτέχνη) αλλά και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος (μέχρι 31/5, πάλι με φωτογραφίες από το εργαστήριό του). Στοιχείο κλειδί της σημαντικής διοργάνωσης είναι ότι αντικατοπτρίζει τη βαθύτερη επιθυμία που είχε ο καλλιτέχνης να φέρνει την τέχνη του όσο πιο κοντά μπορεί στο ευρύ κοινό.

Ιnfo

«Ο Miro της Μαγιόρκα», 22/2 - 30/5, € 6, Αίθουσες Ισμήνη και στα φουαγιέ του «Θέατρον», Πειραιώς 254, 212 2540.300. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ και το Ίδρυμα Pilar i Joan Miro της Μαγιόρκα. Χορηγός επικοινωνίας είναι η Athens Voice.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελίζαμπετ Στράουτ, Πες μου τα πάντα, εκδόσεις Άγρα
Ελίζαμπετ Στράουτ, Πες μου τα πάντα: Ένα βιβλίο για τις ζωές που δεν γίνονται αφήγημα

Δεν υπάρχει πιο δραματική πλοκή από το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Γεννιέται ατελές, ζει ανάμεσα σε άλλους ατελείς, γερνά και πεθαίνει. Η Στράουτ δεν προσπαθεί να το εξηγήσει ούτε να το παρηγορήσει. Το καταγράφει.

I was a stranger
I was a stranger: Aπό το Χαλέπι της Συρίας ως τα παράλια της Μικράς Ασίας και τα ελληνικά νησιά

Παρότι η γραφή του Μπραντ Άντερσεν διαθέτει τη συνέπεια και την ειλικρίνεια που απαιτεί η διαχείριση ενός τόσο λεπτού ζητήματος, οριακά αποφεύγει τη μετατροπή του σε μελό

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY