Ελλάδα προς Βρετανία: Δώστε μας πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για να καταπολεμηθεί ο φασισμός
Σύμφωνα με τον Independent, η Ελλάδα προκειμένου να πάρει τα Γλυπτά τα ανταλλάσσει με άλλα αρχαία
Η Ελλάδα δοκιμάζει να πείσει τη Μεγάλη Βρετανία να επιτρέψει να επιστραφούν εκεί όπου ανήκουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με μία δελεαστική πρόταση. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, προσφέρει αρχαιολογικά αριστουργήματα που θα προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον για το βρετανικό μουσείο για να πάρει σε αντάλλαγμα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Σε σχετικό άρθρο της η βρετανική εφημερίδα αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει ζητήσει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο ως συμβολική πράξη για την καταπολέμηση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης» υπονοώντας την εθνικιστική υστερία που μαστίζει πολλές χώρες της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση δεν προέβη σε νομικές ενέργειες κατά της Μεγάλης Βρετανίας το περασμένο έτος. Αντίθετα αποφάσισε να μην επαναλάβει τις διπλωματικές προσπάθειες με μια προσφορά τακτικού δανεισμού κάποιων από τα αριστουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας σε βρετανικά ιδρύματα. Για παράδειγμα η «χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα» ή το άγαλμα του Δία ή του Ποσειδώνα. Συμφώνα με το δημοσίευμα του Independent, τα γλυπτά αυτά αναμένεται να προκαλέσουν το ίδιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού από την Κίνα, τη δεκαετία του 1980.
Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου δήλωσε ότι επιτρέποντας την αποκατάσταση αυτού του μνημείου, που αποτελεί θεμέλιο των δυτικών αξιών, αποστέλλεται ένα μήνυμα για τη δέσμευση της Ευρώπης στη δημοκρατία, σε μια εποχή που πολλοί πιστεύουν ότι αυτή απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού.
«Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα αναδείξει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης, εναντίον εκείνων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης. Το μνημείο του Παρθενώνα αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Είναι το έμβλημα της δημοκρατίας, του διαλόγου και της ελευθερίας της σκέψης» τόνισε στην εφημερίδα.
Σε δήλωση του όμως και ο Άντριου Τζώρτζ, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα είπε: «Επιστρέφοντας τα γλυπτά στην Αθήνα θα ενισχυθεί η φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη, ύστερα από την απόφαση του Brexit».
Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αγνοήσει τις κλήσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή των Μαρμάρων, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Βρετανίας, δεν έχει ακόμη προβεί σε σχόλια επάνω στο θέμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το κείμενο υπογράφει η Ευτυχία Κ. Αργυροπούλου σε λυρική ποιητική μορφή
Μια εικονογράφος που τα σπάει
«Η Ίμο μοιάζει με σίφουνα στον τρόπο που υπάρχει στη σχέση της με τον Μπεν»
Μαθαίνοντας την Ελλάδα μέσα από τα αντικείμενά της
Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ο αρχαιολογικός χώρος να αποδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026
Πότε θα διεξαχθεί το τριήμερο φεστιβάλ
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Ο Νίτσε δεν μάχεται τους θεούς, τους καθιστά περιττούς
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί ένα από τα πιο «προκλητικά» θεατρικά κείμενα του 20ού αιώνα
Ο «Θάνατος παλληκαριού», που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1891, παρουσιάζει τα ήθη και τα έθιμα μιας εποχής μέσα από την ιστορία του κεντρικού ήρωα
Υπάρχει και κάνει την πόλη ενθουσιαστική
Γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Oregon
Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2026 η υποβολή αιτήσεων
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Είχε κατακτήσει τον διαγωνισμό μία φορά
Αποκαλύφθηκαν και τα 28 τραγούδια του Sing for Greece 2026
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.