- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Λέοναρντ Κοέν παίρνει θέση στη διαμάχη για το Νόμπελ του Ντίλαν
«Είναι σαν να βάζεις παράσημο στο Έβερεστ»
Η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν πυροδότησε διαμάχη μεταξύ μουσικών, λογοτεχνών και φιλότεχνων στα ΜΜΕ και τα σόσιαλ μίντια.
Ο Λέοναρντ Κοέν εξέφρασε τις απόψεις του για το βραβείο στον προσωπικό του φίλο, Μπομπ Ντίλαν. «Για μένα», είπε, «το βραβείο είναι σαν να καρφιτσώνεις ένα παράσημο στην κορυφή του Έβερεστ επειδή είναι το ψηλότερο όρος στον κόσμο».
Ο Κοέν μιλούσε με δημοσιογράφους σε συνάντηση Q&A στο Λος Άντζελες με αφορμή το άλμπουμ του «You Want it Darker», που κυκλοφορεί στις 21 Οκτωβρίου.
Σε πρόσφατη συνέντευξη στο New Yorker, και προς κατάπληξη των θαυμαστών του, ανακοίνωσε: «Είμαι έτοιμος να πεθάνω». Ωστόσο την Πέμπτη το απόγευμα φαίνεται πως αναθεώρησε τη θέση του. «Νομίζω ότι υπερέβαλα» είπε στο κοινό, σύμφωνα με το Billboard. «Πάντα είχα μία τάση να δραματοποιώ τα πράγματα. Σκοπεύω να ζήσω για πάντα».
Στο τέλος της εκδήλωσης, στην οποία ο Κοέν γνωστοποίησε τα σχέδιά του να κυκλοφορήσει άλλα δύο άλμπουμ μετά το «You Want it Darker», δήλωσε: «Ελπίζω να μπορούμε να το κάνουμε αυτό και πάλι. Σκοπεύω να μείνω μέχρι τα 120».
Επανερχόμενος στο θέμα του Ντίλαν μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο γράφει τραγούδια. «Νομίζω ότι ο Μπομπ Ντίλαν το γνωρίζει καλύτερα απ΄ όλους μας: δεν γράφεις τα τραγούδια όπως να ’ναι» είπε.
«Οπότε αν είσαι τυχερός μπορείς να κρατήσεις το όχημα υγιές και να ανταποκρίνεται για χρόνια. Αν είσαι τυχερός, οι δικές σου προθέσεις έχουν πολύ μικρή σχέση με αυτό. Μπορείς να κρατήσεις το σώμα καλολαδωμένο και δεκτικό όσο το δυνατόν, αλλά το αν πραγματικά θα είσαι σε θέση να πας για το μεγάλο ταξίδι δεν είναι δική σου επιλογή» πρόσθεσε.
Όσο για τα τραγούδια του, αυτά, όπως είπε, έρχονται αργά: «Έρχονται σαν ένα είδος ψιχάλες και σταγόνες. Κάποιοι άνθρωποι είναι ευνοημένοι με πλημμύρα, κάποιοι άνθρωποι είναι ευνοημένοι με κάτι λιγότερο από πλημμύρα. Είμαι ένας από αυτούς». Ωστόσο, «το γεγονός ότι απαιτείται πολύς χρόνος για να γράψω τα τραγούδια μου δεν είναι εγγύηση της υπεροχής τους».
Χειροτονήθηκε ζεν βουδιστής μοναχός, αλλά, ακόμη ανοιχτός στον ιουδαϊσμό, ο Κοέν έχει εξερευνήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα θρησκευτικά θέματα στο έργο του, όπως και ο Ντίλαν.
Απευθυνόμενος στο κοινό ο τραγουδιστής είπε: «Ποτέ δεν σκέφτηκα τον εαυτό μου ως θρησκευόμενο πρόσωπο. Δεν έχω πνευματική στρατηγική. Κάποιες φορές έχω αισθανθεί τη χάρη μιας άλλης παρουσίας στη ζωή μου. Αλλά δεν μπορώ να αναπτύξω οποιουδήποτε είδους πνευματική στρατηγική σ΄ αυτό. Αυτό το βιβλικό τοπίο είναι πολύ οικείο σε μένα και είναι φυσικό να χρησιμοποιώ αυτά τα ορόσημα ως αναφορές. Κάποτε ήταν καθολικές αναφορές, και όλοι τις κατανοούσαν και τις γνώριζαν. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα, αλλά εξακολουθεί να είναι το τοπίο μου. Προσπαθώ να κάνω αυτές τις αναφορές, προσπαθώ να βεβαιωθώ ότι δεν είναι πολύ ασαφείς. Αλλά πέρα από αυτό, δεν τολμώ να ισχυριστώ κάτι στην πνευματική σφαίρα από μόνος μου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας αναδεικνύεται πλέον μοναδικά
Ο Βρετανός ηθοποιός επιβεβαίωσε την επόμενη ταινία του μετά την «Οδύσσεια»
Μέσα από τα μάτια της Άννας, το οικογενειακό δράμα ασκεί αλληγορική κριτική στην καταπίεση της φρανκικής περιόδου
Η συνέχεια της επιτυχημένης γαλλικής κωμωδίας υπόσχεται νέες οικογενειακές ανατροπές
Το ιστορικό κτίριο Γ αναβαθμίζεται σε έναν νέο, πλήρως εξοπλισμένο θεατρικό χώρο
Η νέα ταινία του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν εντυπωσιάζει οπτικά και έχει ενδιαφέρουσες ιδέες, με τη βία να αποδυναμώνει κάπως την ουσία της
Μια συζήτηση για τις ιστορίες που γεννιούνται από την εμπειρία, αλλά αποκτούν τη δική τους, αυτόνομη ζωή μέσα στη λογοτεχνία
Ζητούν μποϊκοτάζ πριν τις συναυλίες
Δύο καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές σε Αμύνταιο και Νάουσα, μια μοναδική εμπειρία θερινού σινεμά μέσα στη φύση
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Τι αποκάλυψε ο ηθοποιός
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου αποχαιρετά το αθηναϊκό κοινό με μια μεγάλη γιορτή
Μια χιουμοριστική «διάκριση» που δείχνει τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της αρχιτεκτονικής στις βρετανικές πόλεις
15 συγγραφείς και 12 εικαστικοί από επτά χώρες θα πλημμυρίσουν το νησί
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Η σπουδαία τραγουδίστρια πέθανε σε ηλικία 91 ετών στο Γηροκομείο Αθηνών
Ποιες είναι οι παράμετροι σ’ αυτό το εξωφρενικό πείραμα που ονομάζουμε συνείδηση του εαυτού;
Η κατασκευή ήταν φτιαγμένη από χαρτόνι και τοποθετημένη πάνω σε μια μικρή πλατφόρμα με τέσσερις τροχούς
Η ταινία επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα «Ορίζοντες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.