- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ
Πέθανε στην Αίγυπτο την Παρασκευή σύμφωνα με τον ατζέντη του μετά από μεγάλη ταλαιπωρία που πέρασε με την υγεία του. Ο γιος του είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό πως ο θρυλικός σταρ υπέφερε από Αλτσχάιμερ.
Δόκτορ Ζιβάγκο, Λόρενς της Αραβίας, Αστείο Κορίτσι. Ένας σταρ που άφησε το δικό του στίγμα στο χώρο της βιομηχανίας του θεάματος. Ένας σταρ που ενώ υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές Χόλιγουντ κατάφερε να διατηρήσει την αυθεντικότητά του.
Ο Ομάρ Σαρίφ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για το ρόλο του στην ταινία Λόρενς της Αραβίας. Ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε ταινία αγγλικής παραγωγής μετά τη συμμετοχή του σε 20 αιγυπτιακές ταινίες. «Όταν έκανα αυτήν ταινία, νόμιζα πως αυτό είναι μια τρέλα. Δεν υπήρχαν γυναίκες, δεν υπήρχε ιδιαίτερη πλοκή. Δεν υπήρχε τίποτα…».

Σύντομα έγινε σταρ του Χόλιγουντ και γρήγορα το αστέρι του ανέτειλε παίζοντας και άλλους ρόλους όπως τον Δόκτορ Ζιβάγκο, ένας ρόλος που του έφερε για δεύτερη φορά την Χρυσή Σφαίρα.
Ανάμεσα στις ταινίες της φιλμογραφίας του περιλαμβάνονται: «Οι Καλύτερες μας Μέρες» (1955), «Δεν Κοιμάμαι» (1958), «Η Κυρία του Κάστρου» (1959) και η διασκευή της Άννα Καρένινα με τίτλο «Ο Ποταμός της Αγάπης» (1961).
Επίσης είχε συμπρωταγωνιστήσει μαζί με την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, στην ταινία Αστείο Κορίτσι. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου εξαγριώθηκε μαζί του, δεδομένου ότι η ηθοποιός έχει εκφράσει πολλές φορές την υποστήριξή της στο κράτος του Ισραήλ.
Ο Τζέιμς Κάμερον Γουίλσον, εκδότης του περιοδικού Film Review Annual,επισημαίνει πως Ο Ομάρ είναι ο πιο διάσημος ηθοποιός μετά τον Τουκανχαμόν.
Ο Σαρίφ ήταν επίσης γνωστός για την λατρεία του στο μπρίτζ

Το 2005 είχε λάβει το Sergei Eisenstein Medal από την Ουνέσκο για την προσφορά του στον πολιτισμό και την τέχνη.
Ο Σαρίφ προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ ώστε να παντρευτεί τη διάσημη Αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμαμά το 1955, οπότε και πήρε το όνομα Ομάρ αλ-Σαρίφ. Ο γάμος τους κράτησε περίπου 20 χρόνια και έλαβε τέλος το 1974. Μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Ταρέκ Σαρίφ., ο οποίος εμφανίστηκε στο Δόκτωρ Ζιβάγκο σε ηλικία 8 ετών, στο ρόλο του μικρού Γιούρι.

Τo 2003 γύρισε την τελευταία του ταινία «Κύριος Ιμπραήμ» για την οποία κέρδισε το βραβείο Σεζάρ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντίδραση του σκηνοθέτη στην είδηση ότι η ταινία του είναι η επίσημη πρόταση της χώρας για τα Όσκαρ
Θα παρουσιάσει την παράσταση «Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ» στο πλαίσιο της ενότητας «Φθινόπωρο – ΑΠΟΗΧΟΙ»
Ο σκηνοθέτης άρχισε να εργάζεται πάνω στο ντοκιμαντέρ το 2023
Asteria Culture Festival στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκη Παπαθεοχάρη
Δύο ξεχωριστές διαδρομές ανακαλύπτουν τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά
Η υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2026 - Και οι νέες εκθέσεις που εγκαινιάζονται τον Δεκέμβριο
Δημιουργία πρότυπου αρχαιολογικού πάρκου στον οικιστικό ιστό του νησιού
Η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της για τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Κάλλος. Ομορφιά (στα έπη του Ομήρου). Λέγεται για το θεϊκό αλλά και το ανθρώπινο κάλλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε τα επίσημα εγκαίνια της 54ης Έκθεσης βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, δείτε όλες τις φετινές παραστάσεις
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για την 99η διοργάνωση της Ακαδημίας
Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν η δήλωση βασίζεται σε εσωτερική πληροφόρηση ή αποτελεί προσωπική εκτίμηση
THE BAUSA, Yulia Niko b2b Ede, BRB, Pablo Nuevo και Evanjelia αναλαμβάνουν τα decks στο Θέατρο Άλσος
Από τα σημερινά επίσημα εγκαίνια μέχρι συζητήσεις για τη φαντασία, τα manga, τις βιβλιοθήκες και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία – το πρόγραμμα από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου
Περισσότερες από 50 ταινίες σε ένα εκλεκτικό πρόγραμμα προβολών
Ο Δήμος Πειραιά διαθέτει συγκοινωνία τις ημέρες των παραστάσεων - Το πλούσιο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου
Η υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε τα νέα έργα φωτισμού και προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.