1821 Digital Gallery
Προσπάθεια για αναγέννηση των Κυθήρων

Προσπάθεια για αναγέννηση των Κυθήρων

Είκοσι πέντε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έγιναν στάχτη

Το καλοκαίρι του 2017 τα Κύθηρα έζησαν μια τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή. Είκοσι πέντε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά που μαινόταν για τρία συνεχόμενα μερόνυχτα. Από μια πιθανή ανθρώπινη απροσεξία, αφού δεν υπήρξαν ενδείξεις εμπρησμού, περιοχές θαυμαστού κάλους του νησιού αλλά και περιουσίες των κατοίκων καταστράφηκαν. Αυτός ο τρόπος όμως της καταστροφής έκανε τους κατοίκους να αναρωτηθούν ποια θα πρέπει να είναι η πραγματική ανάπτυξη για το νησί. Έτσι η καταστροφή του καλοκαιριού γίνεται για τα Κύθηρα αφορμή για βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Σε Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) γίνεται μια στοχευμένη προσπάθεια για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος των Κυθήρων μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το σχέδιο δεν περιορίζεται μόνο σε ενέργειες αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων όπως γίνεται συνήθως, αλλά στην οργάνωση και στην εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας στον τομέα της πρόληψης και στην ποιοτική αναβίωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων του νησιού που είχαν ατονήσει με την υπερβολική ενασχόληση με τον τουρισμό. Δραστηριότητες που συμβάλουν και ορίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας που είναι και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου για τις δράσεις του μνημονίου, τόνισε ότι «κάθε τέτοιο έργο για να θεωρείται ολοκληρωμένο θα πρέπει να αποβλέπει στην ενσωμάτωση των τριών πυλώνων των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Την οικονομική ανασυγκρότηση, την κοινωνική πρόοδο και την περιβαλλοντική προστασία».

Για τον καθορισμό των δράσεων έχει συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή η οποία θα διευρύνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες που θα προκύπτουν. Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Γιώργος Καρέτσος, Δρ. Δασικής Οικολογίας και Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρθηκε στα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, όπως η ανεξέλεγκτη βόσκησης και στην εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στις δράσεις.

Σχετικα
Νεκρός άνδρας από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγίου Μελετίου
Νεκρός άνδρας από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγίου Μελετίου

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας των Κυθήρων, Παναγιώτης Κομηνός, τόνισε τη σημασία που έχει για το νησί των Κυθήρων η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, λόγω της πολύχρονης εμπειρίας από τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η περιβαλλοντική οργάνωσης στο νησί. Στους μακροχρόνιους δεσμούς με τα Κύθηρα αναφέρθηκε και η κ. Αλεξία Νικηφοράκη, Αν. ΓΓ ΕΕΠΦ, μιλώντας για τη σύλληψη της ιδέας της αναγέννησης των Κυθήρων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ, Νικόλαος Πέτρου, μίλησε για την οικολογική μοναδικότητα των Κυθήρων, τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτής της μοναδικότητας ως πόλο ανάπτυξης και προσέλκυσης Ελλήνων αποδήμων που μπορεί να θελήσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους κάτω από τις νέες συνθήκες αλλά και ξένων τουριστών και επισκεπτών.

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με τους εκπροσώπους όλων των κυθηραϊκών σωματείων της Αθήνας που εξέφρασαν τη βούληση τους για συμπόρευση με την ΕΕΠΦ στο «ταξίδι στα Κύθηρα» και υποστήριξη του έργου και των πρωτοβουλιών.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5