Περιβαλλον

Επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρικών συσκευών

Η Ευρώπη έχει ανάγκη από εξοικονόμηση πόρων και ενέργεια 

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128494-289988.jpg

Τα τελευταία χρόνια κανείς δεν διανοείται να πετάξει μια παλιά και άχρηστη ηλεκτρική συσκευή στα σκουπίδια. Θα την παραδώσει για ανακύκλωση στο κατάστημα που θα αγοράσει τη καινούργια ή θα την αποθέσει στο κάδο της ανακύκλωσης. Ωστόσο, στην ιεραρχία της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα απόβλητα η πρόληψη και η επαναχρησιμοποίηση προηγούνται της ανακύκλωσης, καθώς η Ευρώπη έχει ανάγκη από εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας. Επιπλέον η οικονομική κρίση ενισχύει την κουλτούρα της επαναχρησιμοποίησης αφού μπορείς να βρεις καλής ποιότητας μεταχειρισμένες συσκευές διαθέτοντας ελάχιστα χρήματα.

Στην Ελλάδα το στοίχημα της επαναχρησιμοποίησης των ηλεκτρικών συσκευών βάζουν η Ανακύκλωση Συσκευών, ένα από τα εγκεκριμένα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης που από το 1990 προωθεί την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση, το Πράσινο Ταμείο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο που ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και την αειφορία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, οι προαναφερόμενοι φορείς, ξεκινούν για πρώτη φορά οργανωμένα στην Ελλάδα την επαναχρησιμοποίηση των ηλεκτρικών συσκευών. Με το καινοτόμο και πολλά υποσχόμενο έργο Reweee, θα δημιουργηθούν δύο Κέντρα Διαλογής και Ταξινόμησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η βασική δραστηριότητα των Κέντρων θα είναι η συγκέντρωση, η διαλογή και η ταξινόμηση των συσκευών ανάλογα με την κατάσταση τους, ώστε να ακολουθήσει η προετοιμασία για την επισκευή τους και την επαναχρησιμοποίηση τους. Επιπλέον στα κέντρα διαλογής θα πραγματοποιούνται σεμινάρια όπου με απλές τεχνικές θα επισκευάζονται συσκευές, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πώς να ανταπεξέρχονται μόνοι τους σε παρόμοιες μικροβλάβες.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί και μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες είτε πρόκειται για νοικοκυριά ή επιχειρήσεις ακόμη και στις δημόσιες υπηρεσίες, να δωρίζουν ή να ανταλλάσουν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση.

Το έργο Reweee φιλοδοξεί να κερδίσει το στοίχημα, και μέχρι τα μέσα του 2019 που θα έχει ολοκληρωθεί, να έχει εμπνεύσει την εφαρμογή παρόμοιων μοντέλων επαναχρησιμοποίησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ