Πολιτικη & Οικονομια

Κορωνοϊός - Πλεύρης: Μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον ιό

Νέο πλαίσιο από 1η Μαΐου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Live η έκτακτη ενημέρωση ενόψει Πάσχα
Κορωνοϊός: Live η έκτακτη ενημέρωση ενόψει Πάσχα © EUROKINNISSI

Κορωνοϊός - Πλεύρης: Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό - Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενόψει του Πάσχα.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και επικούρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συνέντευξη Τύπου για την πανδημία | Υπουργείο Υγείας

Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τα μέτρα υπάρχουν, δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid, οι δείκτες μάς επιτρέπουν να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό.

Θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και θα προσαρμοζόμαστε, σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Όπως ανέφερε κατά την έκτακτη ενημέρωση, η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

«Η χώρα μας βρέθηκε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας. Βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει η οικονομική ζωή του τόπου», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης. 

«Ακόμη και οι σκληροί δείκτες το βασικό στοιχειό που μπορούμε να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες, και σε αυτούς η χώρα μας είχε χαμημλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν εφησυχάζουμε. Τα μέτρα που πήραμε είχαν σκοπό να μειώσουν τις απώλειες των ανθρώπων που χάσαμε από την πανδημία. Χάρη σε μια μεγάλη προσπάθεια η προσπάθεια ήταν η χώρα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο», συμπλήρωσε. 

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Αλλάζουν τα τεστ στα σχολεία

Για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας.

Η κα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας, αναφέροντας, ότι βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, παρότι είχε αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων, τώρα, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας ανέρχονται στο 20% του συνόλου.

Όπως είπε, η πανδημία αποκλιμακώνεται, οπότε μας δίνεται η δυνατότητα να περάσουμε σε αυτή τη νέα πρακτική, όπου ο έλεγχος θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

«Έτσι, όταν επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα, ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα. Τα μέτρα προστασίας στο σχολικό περιβάλλον, συνεχίζουν να ισχύουν. Ο καλός καιρός βοηθάει, ώστε όταν επιστρέψουν τα παιδιά, να είναι δυνατόν τα παράθυρα να μένουν ανοιχτά», ανέφερε η καθηγήτρια.

«Όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν στην περίπτωση που ένα παιδί διαγιγνώσκεται με Covid. Θα γίνεται χρήση δύο τεστ την πρώτη και τέταρτη μέρα από τη διάγνωση του κρούσματος σε όλα τα παιδιά», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς των μαθητών που έχουν συμπτώματα.

«Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς να τα κρατούν στο σπίτι. Επειδή υπάρχουν ιώσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και θα κάνουν τεστ για Covid αν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον γιατρό. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός», κατέληξε.

Κορωνοϊός - Ζαουτης: Γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες

Σημαντική αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες όσον αφορά την πανδημία Covid στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα, όπως είπε, συνδυάζεται αντίστοιχα με σημαντική μείωση στον συνολικό αριθμό απλών νοσηλειών, στον αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και στον αριθμό θανάτων.

Λόγω όλων αυτών, πρόσθεσε, καθώς και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, απουσία της νέας παραλλαγής, και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της θερινής περιόδου που δεν ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού, έχει αποφασιστεί η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων.

Όσον αφορά την κατάσταση στα σχολεία, καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στα παιδιά και εφήβους ηλικιών 4-11 και 12-18 όταν ακόμα διενεργούνταν δύο self-tests την εβδομάδα. Η αποκλιμάκωση στα παιδιά παρατηρήθηκε προγενέστερα από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα, ανέφερε ο κ. Ζαούτης σημειώνοντας πως τα self-tests μειώθηκαν σταδιακά σε ένα την εβδομάδα και η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε με συστηματικό ρυθμό.

Μιλώντας για την υπερβάλλουσα θνητότητα, στην οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, τόνισε ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη της επίδρασης της πανδημίας στον συνολικό αριθμό θανάτων. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα (Excess Mortality, EM) ορίζεται- όπως εξήγησε- η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μία χρονική περίοδο (π.χ. πανδημία) και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

O αριθμός των θανάτων από COVID-19 δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών διότι, όπως είπε, ο τρόπος καταγραφής των θανάτων δεν είναι ενιαίος και ο αριθμός των θανάτων εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας (αριθμός κρουσμάτων ανά μονάδα πληθυσμού) σε κάθε χρονική περίοδο. Επίσης, γιατί οι προγνωστικοί παράγοντες για COVID-19 θανάτους, όπως η ηλικία, οι συννοσηρότητες, η εμβολιαστική κάλυψη και οι δυνατότητες του συστήματος υγείας διαφέρουν σημαντικά ανά γεωγραφική περιοχή.

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα για την Ελλάδα στην περίοδο 2020-2021 ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αντίστοιχος δείκτης για όλη τη Δυτική Ευρώπη ήταν 140 θάνατοι ανά 100.000 και για την Κεντρική Ευρώπη ήταν 315,7 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Ενδεικτικά, ο ίδιος δείκτης ήταν για την Ιταλία 227,4, την Ισπανία 186,7, την Πορτογαλία 202,2, τη Γαλλία 124,2, τη Γερμανία 120,5 και το Ηνωμένο Βασίλειο 126,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Εκτιμήθηκε ο λόγος της υπερβάλλουσας θνησιμότητας προς τον δηλούμενο αριθμό θανάτων από COVID-19, όπως επεσήμανε ο κ. Ζαούτης, και αυτός ο δείκτης αποτυπώνει έμμεσα αν οι θάνατοι από COVID-19 υποδηλώνονται (όσο υψηλότερος δείκτης τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα υποδήλωσης).

Για την Ελλάδα ο λόγος ήταν 1,22, για τη Δυτική Ευρώπη ήταν 1,48 και για την Κεντρική Ευρώπη ήταν 2,0.

Υπάρχει τεκμηρίωση για υποκαταγραφή θανάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα ή η Ελλάδα δηλώνει αυξημένα ποσοστά COVID-19 θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες, κατέληξε ο κ. Ζαούτης, παρουσιάζοντας στοιχεία για τον ίδιο δείκτη σε άλλες χώρες: Στην Ιταλία 1,89, στην Ισπανία 1,64, στην Πορτογαλία 2,13, στη Γαλλία 1,28, στη Γερμανία 1,82 και στο Ηνωμενο Βασίλειο 0,97.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ