Πολιτικη & Οικονομια

Κορωνοϊός: Στις 11:30 η έκτακτη ενημέρωση ενόψει Πάσχα

Από την ηγεσία του υπ. Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Στις 11:30 η έκτακτη ενημέρωση ενόψει Πάσχα
Κορωνοϊός: Στις 11:30 η έκτακτη ενημέρωση ενόψει Πάσχα © EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κορωνοϊός: Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ενόψει Πάσχα.

Στις 11:30 στο Υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, η έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενόψει του Πάσχα.

Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και επικούρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναμένεται να παρουσιαστούν οι πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου των αυξημένων θανάτων από επιπλοκές της νόσου COVID – 19 στη χώρα μας. Επιπλέον, αντικείμενο της συνέντευξης θα είναι και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων.

Πάσχα 2022: Τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση

Τα μέτρα που ισχύουν το Πάσχα 2022 σε εστίαση και διασκέδαση, αναφέρονται στο νέο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στα μέτρα στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση τόσο στην εστίαση όσο και τη διασκέδαση. Στο ΦΕΚ για τα μέτρα που ισχύουν, διεκρινίζεται επίσης πότε κάποιος θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος.

Πώς λειτουργούν εστίαση και διασκέδαση το Πάσχα 2022 - Τα μέτρα

Τα κέντρα διασκέδασης και η εστίαση λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους (όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις) ή εμβολιασμένους με δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, προβλέπεται υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

Σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και διαθέτουν άδεια λειτουργείας για κατάστημα υγειοονομικού ενδιαφέροντος ο πελάτης πρέπει να επιδείξει:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • πιστοποιητικού νόσησης ή
  • βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για covid-19 (rapid test, μοριακό).

Μέχρι πότε ισχύουν τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ σχετικά με το πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος, τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό παραμένουν σε ισχύ για δύο εβδομάδες περίπου.

Ειδικότερα, τα έκτακτα μέτρα προστασίας από την covid-19 της Δημόσιας Υγείας θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Μαΐου.

Διευκρινίζεται ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση 1,5 μ. απόστασης.

Μέτρα στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα - Πώς πηγαίνουν οι πιστοί στις Ακολουθίες

Αναφορικά με τις Λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο ΦΕΚ επισημαίνεται πώς οι πιστοί θα παρακολουθήσουν τις Ακολουθίες (12 Ευαγγέλια, Αποκαθήλωση, Επιτάφιος, Ανάσταση) στην εκκλησία.

Ειδικότερα, στις εκκλησίες οι πιστοί εισέρχονται αφού επιδείξουν:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • πιστοποιητικό νόσησης ή
  • αρνητικό διαγνωστικό τεστ covid-19.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στο εσωτερικό της εκκλησίας και του ιερού νερού. Σημειώνεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Στο ΦΕΚ για τα μέτρα με τα οποία κάνουμε Πάσχα φέτος διευκρινίζεται ότι υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ