Πολιτικη & Οικονομια

5 μπούρδες που (ξανά) ακούσαμε για τη βία στα πανεπιστήμια

«Πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα...»

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συγκέντρωση φοιτητών της ΑΣΟΕΕ έξω από την Πρυτανεία
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σχόλιο για τη βία στα ελληνικά πανεπιστήμια και την αντιμετώπισή της από το κράτος.

Προφανώς το σημερινό «και μπράβο τους» γράφεται με αφορμή την επίθεση των ταγμάτων εφόδου στον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ γι’ αυτό ξεκινώντας να διευκρινήσω πως στις μπούρδες στις οποίες θα αναφερθώ δεν περιλαμβάνω το «καλά του κάνανε» ή το «ας πρόσεχε» που κάποιοι συμπολίτες είπαν για το θύμα. Αυτό δεν είναι μια απλή μπούρδα. Είναι μια αντικοινωνική και επικίνδυνη στάση από άμυαλους που δεν καταλαβαίνουν ότι αν η δικαιοσύνη γίνει δικαιοδοσία ταγμάτων εφόδου και αυτόκλητων τιμωρών, τα επόμενα θύματα μπορεί να είναι (και θα είναι αργά ή γρήγορα) οι ίδιοι και οι φίλοι τους. Το «καλά του έκαναν» (ή το «ας πρόσεχε») είναι κουβέντα ανθρώπου που είτε δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει οργανωμένη κοινωνία είτε δεν του αρέσει η οργανωμένη κοινωνία, δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, ανθρώπου με τον οποίο δεν έχει νόημα να συζητήσεις τι είναι καλύτερο για την οργανωμένη κοινωνία.

Οι μπούρδες στις οποίες αναφέρομαι είναι σίγουρα λιγότερο επικίνδυνες, καθώς, αν μη τι άλλο δεν διακατέχονται από νεατερντάλια αντίληψη για τον κόσμο.

1. «Πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα...».

Η αγαπημένη φράση κάθε παραβατικού κι εγκληματία που ξέρει ότι η μετάφραση της είναι «αφήστε τους να κάνουν ό,τι θέλουν όσο εμείς θα το κουβεντιάζουμε χωρίς να καταλήγουμε πουθενά». Η συζήτηση για τη δράση συμμοριών στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνεται εδώ και δεκαετίες και πάντα μοιάζει με συζήτηση για το αν η μπάλα του ποδοσφαίρου είναι σφαιρική. Δεν χωράει συζήτηση για το αν οι εγκληματίες και οι παραβατικοί πρέπει να τιμωρούνται. Δεν χωράει συζήτηση για το ότι το πανεπιστήμιο είναι χώρος σπουδών και όχι κέντρο αναψυχής διαταραγμένων ή φυτώριο κομματικών στελεχών. Δεν χωράει συζήτηση για το ότι μια κατάληψη είναι κλοπή χρόνου και χώρου. Δεν χωράει συζήτηση για το ότι οι μόνοι που πρέπει να μπαίνουν στα πανεπιστήμια είναι όσοι έχουν δουλειά στα πανεπιστήμια. Δεν χωράει συζήτηση για το ότι ο νόμος πρέπει να επιβάλεται σε όσους δεν είναι σε ψυχολογική ή πνευματική θέση να ακολουθήσουν τους απαραίτητους για την κοινωνική συμβίωση κανόνες. Ακόμα κι αν κάποτε χωρούσε (γιατί και πότε;) συζήτηση για όλα αυτά, ο χρόνος της έχει τελειώσει. Η υποκοσμιακή δράση καταδικάζεται από παντού, η απαίτηση να τερματιστεί είναι πάνδημη και μόνο κάποιοι λίγοι πονηροί ή αφελείς έχουν μείνει να την υπερασπίζονται.      

2. «Η κυβέρνηση έχει κάνει άλματα στο θέμα της βίας στα πανεπιστήμια»

Ας υποθέσουμε ότι είμαι ένας υπάλληλος που βαριέται να πάει στη δουλειά του και δεν πάει ποτέ. Ο συνάδελφός μου που πάει δύο φορές την εβδομάδα δεν είναι εργατικός. Το ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν ακίνητες δεν κάνει «άλτη» μια κυβέρνηση που πάει με μικρά διστακτικά βηματάκια. Κάθε κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της αστυνομία, ασφάλεια, όργανα επιτήρησης και παρακολούθησης και γενικά εξοπλισμό. Έχει μηχανισμούς. Έχει τη δυνατότητα (με την κοινοβουλευτική της ομάδα) να νομοθετήσει. Έχει τη συγκατάθεση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών της χώρας. Αν η μάχη της με μερικούς εκατοντάδες εγκληματίες και παραβατικούς δεν είναι εύκολη τότε κλάφτα, Χαράλαμπε, γενικώς*.

3. «θα ξεσηκωθεί η αντιπολίτευση»

Ε και; Ας ξεσηκωθεί. Πόσοι λέτε πως νοιάζονται; Είμαι σίγουρος πως ούτε οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους τους. Το ξερίζωμα από τα πανεπιστήμια (και την κοινωνία γενικότερα) των τραμπούκων και των ταγμάτων εφόδου, το τέλος της ασυδοσίας, η μετατροπή των πανεπιστημίων από κέντρα διερχομένων και κομματικά φυτώρια σε χώρους σπουδών, είναι επιθυμία της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων αυτής της χώρας. Και στο κάτω-κάτω η κυβέρνηση όταν ζήτησε την ψήφο μας και παρουσίασε το πρόγραμμά της δεν ενημέρωσε ότι θα το εφαρμόσει μόνο αν έχει τη σύμφωνη γνωμη της αντιπολίτευσης.

4. «Στην Ευρώπη η φύλαξη των πανεπιστημίων είναι αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών»

Στην Ευρώπη δεν δρουν ανενόχλητα τάγματα εφόδου στα πανεπιστήμια. Στην Ευρώπη οι πρυτάνεις και οι καθηγητές δεν τρέμουν για τη σωματική τους ακεραιότητα. Στην Ευρώπη αν φοιτητής πάει να ξυλοφορτώσει συμφοιτητή ή καθηγητή θα πάψει να είναι φοιτητής. Στην Ευρώπη τα πανεπιστήμια δεν είναι άντρα συμμοριών. Καταλαβαίνω πως κάποιοι συμπολίτες έχουν κάθε συμφέρον να μην αλλάξει τίποτα αλλά ας μην μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Και μπράβο τους. 

5. «Η επίθεση στην ΑΣΟΕΕ στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση για περαιτέρω αντιδραστικές αποφάσεις που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» / «(Αυτές είναι) πράξεις & ενέργειες, που αξιοποιούνται για να επανέλθουν και να νομιμοποιηθούν διάφορα σχέδια καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια»

Η πρώτη φράση είναι από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η άλλη από του ΚΚΕ. Και οι δυο κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πως στις δημοκρατίες (αν δεν ζούσαμε σε δημοκρατία αυτοί δεν θα ήταν στη Βουλή ή θα ήταν μόνο αυτοί) η «καταστολή» (δήλαδή η επιβολή των νόμων) φοβίζει μόνο τους παραβατικούς, τους εγκληματίες και τους προστάτες τους. Οι δε «δράσεις» που θα κινδυνεύσουν να περιοριστούν από τις «αντιδραστικές» αποφάσεις είναι του κοινού ποινικού δικαίου. Και μπράβο τους.    

* η επέμβαση και οι συλλήψεις που έκανε η αστυνομία στην ΑΣΟΕΕ και χθες, δείχνουν πως ίσως το βήμα της κυβέρνησης να γίνεται λιγότερο διστακτικό. Ευχάριστο και ελπιδοφόρο, αλλά ακόμα άλμα δεν είναι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ