Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 9-15 Δεκεμβρίου 2021

197,24 ευρώ στοίχιζε «χοντρική» μια κιλοβατώρα στην Ελλάδα, την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκός χάρτης για τις τιμές της κιλοβατώρας

Τα νέα της εβδομάδας, 9-15 Δεκεμβρίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

67,9% ήταν το ποσοστό που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης τη δεύτερη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ και είναι πλέον ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

32,1% έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετά την ήττα χόρεψε −παρουσία καμερών− ένα βαρύ ζεμπέκικο. Τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», αγαπημένο τραγούδι του πατέρα του. Για το παλιό ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, όλα ήταν διαχείριση συμβολισμών. Ελπίζουμε όχι και για το νέο.

1 λουλούδι άφησε στον τάφο της Φώφης Γεννήματα ο νέος πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης πριν πάει το πρωί της Δευτέρας στη Χαριλάου Τρικούπη, ενισχύοντας τους φόβους μας όπως περιγράφονται στην προηγούμενη πρόταση.

34 μόνο ημέρες «προετοιμασία» έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, και σε αυτό επιχείρησε να αποδώσει τη διαφορά δυναμικής, πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου. Καθώς τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτή τη ζωή, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την αγορά εξοχικού στα 3-5 Πηγάδια, ώστε να μην τον βρει απροετοίμαστο η επόμενη φορά.


6 δικαστές απολύθηκαν οριστικά γιατί καθυστέρησαν αποφάσεις. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και οι 6 ήταν γυναίκες. Για να μη νομίσετε ότι ξαφνικά γίναμε σοβαρό κράτος, στις απολυθείσες δόθηκε η δυνατότητα να απασχοληθούν στον δημόσιο τομέα.

2 εισαγγελείς παραπέμφθηκαν στην Πειθαρχική Ολομέλεια για τον ίδιο λόγο.


8,7% ανάπτυξη βλέπει για την Ελλάδα φέτος η Deutsche Bank. Υπάρχει βέβαια και η προφητεία από την εποχή του Βαρουφάκη, ότι «η Τόιτσε Πανγκ κλείνει». Μέχρι να επιβεβαιωθεί όμως, ας ακούσουμε τα καλά νέα της παγκόσμιας γερμανικής τράπεζας.

4% θα είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2022, από 10% φέτος. 1% θα φθάσει το έλλειμμα το 2023.

0,3% θα είναι φέτος ο πληθωρισμός και θα εκτοξευθεί στο 2,8 το 2022.


600.000 ευρώ είναι οι οφειλές της εφημερίδας «Αυγή» προς τους εργαζομένους από δεδουλευμένα, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων.

33% είναι οι μειώσεις μισθών που έγιναν σε δύο φάσεις, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, την τελευταία δεκαετία.

25% του συνολικού προσωπικού έχει αποχωρήσει από την κομματική εφημερίδα.


1:30:17:345 χρειάστηκε ο Max Verstappen για να ολοκληρώσει τους 58 γύρους του Grand Prix του Abu Dhabi, του τελευταίου αγώνα της χρονιάς και να στεφθεί πρωταθλητής.

2,258 δευτερόλεπτα πίσω του τερμάτισε ο Lewiss Hamilton, ο οποίος οδηγούσε τον αγώνα μέχρι τον 57ο γύρο, αλλά η συγκυρία ενός αυτοκινήτου ασφαλείας επέτρεψε στον δεύτερο Verstappen να αλλάξει ελαστικά και να περάσει τον Hamilton στον τελευταίο γύρο!

2 ενστάσεις κατέθεσε η Mercedes για όσα συνέβησαν με το αυτοκίνητο ασφαλείας. Απορρίφθηκαν αμφότερες, και η γερμανική ομάδα προσέφυγε στο Court of Arbitration for Sports, ένα ανεξάρτητο «δικαστήριο» με έδρα τη Λωζάννη.


402 ευρώ είναι ο λογαριασμός που λαμβάνει ο πρωταγωνιστής στο σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξημένες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικά παθαίνει «ντουβρουτζά», κατά το επιστημονικώς λεγόμενο.

722 είναι οι κιλοβατώρες που κατανάλωσε, όπως φαίνονται στον λογαριασμό του ίδιου σποτ.

117 ευρώ κοστίζουν οι κιλοβατώρες αυτές με τις τρέχουσες τιμές της ΔΕΗ, στο ακριβότερο πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα 280 ευρώ είναι «καπέλο» χάριν αντιπολίτευσης. Καθώς ο τρόμος είναι καύσιμο για την πολιτική του ώριμου φρούτου.

197,24 ευρώ στοίχιζε «χοντρική» μια κιλοβατώρα στην Ελλάδα, την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου.

228,62 ευρώ στοίχιζε η ίδια κιλοβατώρα στη Βουλγαρία, καθιστώντας τη δεύτερη φθηνότερη στην Ευρώπη. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, συνεχίζουν να επιμένουν ότι η Ελλάδα έχει «το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη».


3 από τους 11 συνολικά «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» κρίθηκαν προφυλακιστέοι για την αποτρόπαια πράξη τους να «συλλάβουν» και να απαγάγουν τον διευθυντή σχολείου στην Πιερία.

8 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, κυριότερος των οποίων είναι να μην πλησιάζουν σχολεία σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων. Δεν θα δυσκολευτούν. Αυτό που περιγράφεται ως περιοριστικός όρος, μοιάζει να ήταν τρόπος ζωής από επιλογή για μερικούς…


60.000 ευρώ πρόστιμο κύρωσε στο makeleio.gr το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

2 είναι οι παραβάσεις που εντόπισε η ανεξάρτητη αρχή. Η πρώτη αφορά οπτικοακουστικό περιεχόμενο με ακραία υποβαθμισμένο ποιοτικά χαρακτήρα, ο οποίος (2η παράβαση) έθιγε την ανθρώπινη αξία προσώπων και ενθάρρυνε τον εξευτελισμό και τις δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος τους, στη βάση του γενετήσιου προσανατολισμού τους.


2,92 δισ. ευρώ είναι η αξία των ομολόγων που αντάλλαξε εντός της εβδομάδας ο ΟΔΔΗΧ και αφορούν τίτλους που είχαν εξαιρεθεί από το διαβόητο πλέον PSI. Το «κούρεμα», δηλαδή, των ομολόγων που έγινε επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

1,1 δισ. ευρώ περίπου θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο, ενώ θα εκδώσει και νέα ομόλογα ύψους 1,841 δισ. ευρώ σε αντικατάσταση των παλαιών.


10 μόλις γυναίκες έχει στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τον κατηγόρησε με άρθρο της η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως απάντηση στην παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων», από τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

7 γυναίκες είχε η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του 2015.

3 εξ αυτών προέρχονταν από τους ΑΝΕΛ, ενώ ακόμη μία ήταν η Θεοδώρα Τζάκρη.


Verba Volant

Έφη Σαρρή
«Μην κάνετε σεξ, θα χάσετε χρόνια από τη ζωή σας». Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι η εναλλακτική τυφλώνει. Τώρα μαθαίνουμε ότι η original εκδοχή… σκοτώνει.

Παναγιώτης Ψωμιάδης
«Είμαι ο Ζορό. Ήταν ο προστάτης των φτωχών και των αδυνάτων. Για αυτό και είμαι εδώ στην ύπαιθρο με τον αγρότη και τον απλό λαό. Έτσι είναι ο Παναγιώτης της καρδιάς σας». Ο σύνθετος πολιτικός ταυτίζεται πλέον με τον ρόλο του Ζορό. Θέλει προσοχή όμως, από τον Ζορό στον Ναπολέοντα δεν είναι μακρύς ο δρόμος…

Αντώνης Κανάκης
«Είναι και λίγο υποχρέωσή της να ξέρει». Για να είμαστε τίμιοι, τη φράση την είπε παλαιότερα ο παρουσιαστής αναφερόμενος στην υπουργό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη για την υπόθεση Λιγνάδη. Πλέον θα τον στοιχειώνει, διότι ένας πολύ κοντινός του φίλος και συνεργάτης φέρεται να προέβη σε άνανδρες και ποινικά κολάσιμες πράξεις, για τις οποίες ο παρουσιαστής δηλώνει ανίδεος. Το πεπρωμένο επιχειρεί να δώσει ένα καλό μάθημα σε όλους όσους παριστάνουν τους κριτές των πάντων με όπλο το λαϊκισμό. Αλλά φοβάμαι πως δεν χαμπαριάζουν.

Παύλος Πολάκης
«Τη δεύτερη φορά να καταργήσουμε την ΑΑΔΕ και να κρατικοποιήσουμε δυο συστημικές τράπεζες». Σύντροφε, θα διαφωνήσω σε όλα. Το να αφήνεις τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες στα νύχια των καπιταλιστών είναι έκπτωση από τις αξίες του εθνολαϊκισμού. Κυρίως όμως, μοιάζεις αδιάβαστος σε σχέση με τη χρησιμότητα της ΑΑΔΕ. Ηγέτες πρότυπα, όπως ο Στάλιν ή ο Πολ Ποτ, θα την αξιοποιούσαν για να «τιθασεύσουν» τους πολιτικούς τους αντιπάλους…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ