Visual Browsing
Larry King ©EPA/Jose Sena Goulao
ΤΕΥΧΟΣ 769
NUMBERS & FACTS

Τα νούμερα της εβδομάδας Ι 22-28 Ιανουαρίου 2021

87 ετών έφυγε από τη Ζωή ο διασημότερος ίσως δημοσιογράφος στην ιστορία, ο Λάρι Κινγκ
©EPA/Jose Sena Goulao
Τα νούμερα της εβδομάδας, 22-28 Ιανουαρίου. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

1.000 αριστουργηματικά έργα τέχνης θα μεταφερθούν τις επόμενες 45 ημέρες στη νέα Εθνική Πινακοθήκη.

21.000 τετραγωνικά μέτρα θα φιλοξενήσουν τη συλλογή.

24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια της πινακοθήκης. Αναμφίβολα ένα τεράστιο πολιτιστικό γεγονός.


8% είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που ανέπτυξε η Astra Zeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε ασθενείς άνω των 65 ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων Handelsblatt και Bild.

Σχετικα
Στρίβειν διά της «ασυδοσίας του πληκτρολογίου»
Στρίβειν διά της «ασυδοσίας του πληκτρολογίου»

31 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα παραδώσει η εταιρεία στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος Μαρτίου και όχι 80 εκατομμύρια όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί. 

336 εκ. ευρώ έδωσε η Ε.Ε. ως προκαταβολή στην AZ για 300.000.000 δόσεις του εμβολίου. 

2,7 δισ. ευρώ είχε διαθέσει εξαρχής η Ε.Ε. για την ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων. Πολλά λεφτά για να υποστηρίζουν κάποιοι ότι δεν μπορούν να παραδώσουν τα συμφωνημένα εμβόλια. Για τον λόγο αυτό ξεκινά έλεγχος στις εξαγωγές εμβολίων, προκειμένου να διαπιστωθεί μήπως το κέρδος έκανε κάποιους άπληστους.


Σχετικα
Μητσοτάκης: O Tσίπρας ζητά προνομιακή μεταχείριση για Κουφοντίνα
Μητσοτάκης: O Tσίπρας ζητά προνομιακή μεταχείριση για Κουφοντίνα

1,7% του πληθυσμού της Ελλάδας είχε εμβολιαστεί μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, δίνοντας στη χώρα μας μια θέση λίγο κάτω απ’ τη μέση στον σχετικό πίνακα και πάνω από χώρες όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ολλανδία. 

2,03% ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

4,53% του πληθυσμού της Μάλτας είχε εμβολιαστεί την ίδια ημέρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.

0,39% του πληθυσμού της Βουλγαρίας είχε κάνει το εμβόλιο, ήταν η χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών της Ευρώπης σύμφωνα με στοιχεία του ourworldindata.org

65 ετών είναι ο Bill Gates και θεωρεί προνόμιο ότι στις 22 Ιανουαρίου έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Είναι απορίας άξιον γιατί κάποιος να θέλει να βάλει τσιπάκι για να παρακολουθεί τον εαυτό του, εκτός αν πρόκειται για δάκτυλο της Melinda…  


6 αεροσκάφη Rafale θα έχουν προσγειωθεί στην Τανάγρα μέχρι το τέλος Ιουλίου, μετά την υπογραφή, τη Δευτέρα, της σχετικής συμφωνίας με την Γαλλία.

18 συνολικά αεροσκάφη θα αποκτήσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τα 6 θα είναι καινούρια και τα 12 μεταχειρισμένα.

1,92 δισ. ευρώ χωρίς τις κρατήσεις είναι το κόστος των αεροσκαφών ενώ επιπλέον 400 εκατ. ευρώ (και πάλι χωρίς τις κρατήσεις) κοστίζουν τα όπλα τους, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον στάνταρ εξοπλισμό.

2.150 χιλιόμετρα/ωρα είναι η «τελική» ταχύτητα του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Δεν θα τα πάμε για «κόντρες» αλλά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι πιλότοι οδηγούν σε τέτοιες ταχύτητες.


4 φρεγάτες είναι η επόμενη πρόταση της Γαλλίας, όπως έγινε γνωστό διά στόματος της γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Florence Parly.

3,5 δισ. ευρώ εκτιμάται το κόστος τους και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για εξοπλισμό και συντήρησή τους.


700-800 ετών υπολογίζεται ότι είναι η ηλικία μίας από τις ελιές που μεταφυτεύτηκαν στην πεδιάδα του Νέστου. 

8 συνολικά ήταν οι ελιές που μεταφυτεύτηκαν και προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων στη Βόρεια Πελοπόννησο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα της ΕΡΓΟΣΕ.


62ος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα στην Αθήνα. Αυτό ήταν το μόνο πεδίο στο οποίο συμφώνησαν οι διπλωμάτες των δύο χωρών κατά τον 61ο γύρο διερευνητικών, ο οποίος ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα στο Ντολμά Μπαξέ της Πόλης.

3 ώρες χρειάστηκαν οι διπλωμάτες για να συμφωνήσουν ώστε να πάμε από τον 61ο στον 62ο γύρο διερευνητικών.


100 άτομα θα είναι το ανώτατο όριο συγκέντρωσης ατόμων σε κάθε πορεία καθώς χθες η κυβέρνηση «χαλάρωσε» τα μέτρα και σε αυτό το πεδίο. Μέχρι πρότινος οι πορείες –τύποις– απαγορεύονταν καθολικά. 

9 άτομα ήταν το ανώτατο όριο συνάθροισης για όσους το έχουν ξεχάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη χαλάρωση, καταγγέλλει την κυβέρνηση για καταστολή και ζητά να προσληφθούν γιατροί.


2:32 πριν από τη λήξη του αγώνα του με τον Ντάστιν Πουαριέ βγήκε νοκ άουτ ο ιρλανδός μαχητής MMA, Κόνορ μακ Γκρέγκορ.


863 άνθρωποι προφυλακίστηκαν την Kυριακή σε όλη τη ρωσική επικράτεια επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις υποστήριξης του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

10.000 άνθρωποι τουλάχιστον διαδήλωσαν στη Μόσχα ζητώντας την αποφυλάκιση του Ναβάλνι, ο οποίος φυλακίστηκε μετά την επιστροφή του στη Μόσχα. Έλειπε, διότι ανάρρωνε από απόπειρα δολοφονίας του με δηλητήριο…


361.888 δικαιούχοι θα λάβουν ενίσχυση από το πρόγραμμα επιστρεπτέα προκαταβολή 5. 

1,5 δισ. ευρώ είναι το συνολικό ποσό που θα μοιράσει η κυβέρνηση.

1.000 ευρώ το ελάχιστο ποσό που θα λάβει κάθε αυτοαπασχολούμενος.

100.000 ευρώ το ανώτατο όριο ενίσχυσης για επιχειρήσεις που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους.


87 ετών έφυγε από τη Ζωή ο διασημότερος ίσως δημοσιογράφος στην ιστορία, ο Λάρι Κινγκ.

8 γάμους έκανε ο μακαρίτης, έναν αρραβώνα και στα 85 του ήταν ξανά εργένης.


679 καινούργια αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα πουλήθηκαν το 2020 στην Ελλάδα, εμφανίζοντας αύξηση 257% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

118 οχήματα ήταν Peugeot e-208, χαρίζοντας την πρώτη θέση στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, στη γαλλική εταιρεία.


450 χρόνια συνεχούς λειτουργίας μετρά η pub «Lamb and Flag» (Αρνί και Σημαία) στην Οξφόρδη αλλά προσεχώς αναμένεται να βάλει λουκέτο λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξαιτίας της πανδημίας. 


1 εκατ. ευρώ ζητά με αγωγή του ο Αλέξης Τσίπρας από τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Γιώργο Παπαχρήστο για όσα έγραψαν σχετικά με το σπίτι στο Σούνιο. Δικηγόρος του είναι ο Ι. Ματζουράνης, ο άνθρωπος που ενήργησε ως νομικός σύμβουλος του Δημοσίου στην πολύκροτη υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες του Ν. Παππά.

2012 αναφέρει ο ίδιος ο Τσίπρας στο κείμενο της αγωγής του ότι ήταν το έτος που εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής. Ο Γ. Κουρτάκης πάντως επισημαίνει δηκτικά ότι ο τέως Πρωθυπουργός δεν λέει αλήθεια ούτε στο βιογραφικό του, καθώς θυμίζει ότι είχε εκλεγεί βουλευτής και το 2009.


417.608 δολάρια είναι οι ετήσιες απολαβές του Άντονι Φάουτσι, του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του Λευκού Οίκου.  Με τέτοιο ποσό ίσως γίνεται πιο ανεκτή η συμβίωση με τον –δεν έχασα, με έκλεψαν– πρώην Potus.


12  δισ. δολάρια απέσυρε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας από το σινικό τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αποφύγει τη δημιουργία «φούσκας» στις τιμές των περιουσιακών στοιχειών, όπως προειδοποίησε.


Νούμερα με πολλά μηδενικά

Δημήτρης Παπαστεργίου

«Ήρθε η ώρα να μπει στη σειρά του εμβολιασμού και η Αυτοδιοίκηση. Η Δημοτική Αστυνομία, η καθαριότητα, τα ΚΕΠ, το Δημοτολόγιο και, βεβαίως, το πολιτικό προσωπικό!!!». Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων εμφάνισε συμπτώματα «κλασικού πολιτικού λόγου» μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης. Στην πορεία προς την ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή, οι συγκεκριμένες συμπεριφορές μοιάζουν απαραίτητες. Απαραίτητη όμως είναι και η ενσυναίσθηση, καθώς δεν γίνεται να απαιτείς εμβόλιο για τον εαυτό σου όταν ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί οι 90ρηδες…

Ζέτα Μακρή

«Θα υπάρχει πρόστιμο στα παιδιά τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες οι οποίοι είναι κανόνες για όλο τον πληθυσμό». Η υφυπουργός Παιδείας δεν θα μείνει στην ιστορία ως υπέρμαχος του Μοντεσοριανού εκπαιδευτικού συστήματος. Αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει έναν νέο πειθαρχικό κώδικα για τους μαθητές που δεν τηρούν τα μέτρα για την πανδημία, με την κωδική και φιλελεύθερη ονομασία «η βρεγμένη σανίδα».

Πέτρος Κωστόπουλος

«Δεν έπλενα τα χέρια μου μετά από χειραψία με τον Αντρέα Παπανδρέου» δήλωσε ο πρώην εκδότης. Δεν υπήρχε και κορωνοϊός, βέβαια, αλλά η αποκάλυψη κινείται στα όρια του φετιχισμού. 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5