Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Δέχομαι το ρίσκο να κολλήσουν κορωνοϊό διαδηλωτές

Νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Το σχόλιό του για την Ικαρία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας με μάσκα για τον κορωνοϊό
Αλέξης Τσίπρας με μάσκα για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του, είπε ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι κορωνοϊό σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Τη θέση ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορωνοϊό διαδηλωτές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στον Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να απαντήσει στην ακόλουθη ερώτηση που του έθεσε ο Αντώνης Σρόιτερ: «Εσείς δέχεστε το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας;».

Η απάντησή που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η ακόλουθη: «Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι' αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μην φέρει τέτοια νομοσχέδια που εγείρουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία». Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νωρίτερα 1.526 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 750 στην Αττική. Με τη διασπορά του ιού να είναι μεγάλη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σκληρό lockdown στην Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 σε διάγγελμά του, με το λιανεμπόριο να κλείνει, όπως και τα σχολεία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Γιατί δεν είναι σαν την περίπτωση του Πολυτεχνείου. Είναι άλλο μία επετειακή εκδήλωση και είναι άλλο εν μέσω πανδημίας δίχως διάλογο να φέρνεις ένα νομοθέτημα που προκαλεί σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις… Ο υποκινητής αυτών των διαδηλώσεων δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η κυβέρνηση… Θα πρέπει να φροντίσουμε στην περίπτωση της πανδημίας ορισμένα μέτρα καταστολής των ελευθεριών να μην γίνουν μόνιμα».

«Οι διαδηλώσεις είναι βασικό συστατικό μίας δημοκρατίας αν θέλουμε να λειτουργεί. Και να μην μπει σε καραντίνα. Εκτός αν αποφασίσουμε ότι η βουλή θα αναστείλει την λειτουργία της και ότι θα νομοθετεί μόνο σε ότι αφορά την πανδημία. Να μην υπάρχουν τότε συγκεντρώσεις. Αλλά δεν μπορεί στο όνομα μία έκτακτης κατάστασης να αναστείλουμε την λειτουργία της δημοκρατίας.  Δεν μπορεί κανείς να πει ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να έχει το δικαίωμα να νομοθετεί νομοσχέδια που εγείρουν αντιδράσεις. Γίνονται διαδηλώσεις γιατί αποφασίζει να μπουν 25.000 λιγότεροι στα ΑΕΙ την επόμενη χρονιά, αυτό θα περάσει χωρίς αντιδράσεις;» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

(Από 18.30 και μετά...)

 

 

Χρήστος Ταραντίλης για δήλωση Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον κορωνοϊό, τις συγκεντρώσεις και τους διαδηλωτές: Πόσο υποκριτικό

«Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι στις πορείες. Πώς γίνεται να αδιαφορεί κάποιος για τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την υγεία των πολιτών;» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

«Πόσο υποκριτικό είναι να καταγγέλλει την κυβέρνηση για ανεπάρκεια μέτρων, όταν ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραβίασή τους; Πόσο ανεύθυνο είναι να προσκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε συγκεντρώσεις και πορείες αυτό το κρίσιμο διάστημα που η κοινωνία δίνει μάχη με την πανδημία;» πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του. 

Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Η υγεία των συνανθρώπων μας πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα όλων μας».

Επίθεση Τσίπρα σε Κυριάκο Μητσοτάκη για την Ικαρία - Τι του καταλόγισε

Για τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Ικαρία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ένα μεγάλο θέμα είναι της Ικαρίας, γιατί είναι η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός υποπίπτει σε ατόπημα. Όταν ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα που εξαγγέλλει, δεν μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό…».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «σκάνδαλο» όσον αφορά στον τρόπο που διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο θέμα το επικοινωνιακό επιτελείο: «Με προσπάθεια  να το πάει στα χαμηλά στα ΜΜΕ, με πιέσεις, με ανακοινώσεις στην ΕΡΤ μην παίζεται το βίντεο, με δηλώσεις υπουργών ότι είναι η αγάπη του λαού… Θα περίμενε κανείς ειλικρίνεια» σχολίασε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και για τις δικές του εικόνες από την επίσκεψη στο Ρίο που ανέδειξε η ΝΔ, λέγοντας: «Εκεί οδηγεί ο πανικός τους... Ήταν δική μου εκδήλωση με φορείς με την παρουσία δημοσιογράφων, δεν ήταν γεύμα. Και το έκαναν για να δείξουν ότι όλοι ίδιοι είμαστε». Συνεχίζοντας με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία είπε: «Δεν πρόκειται περί ανεμελιάς ή λάθους, ο κ. Μητσοτάκης έχει μολυνθεί από μία πολιτικά θανατηφόρα ασθένεια, την ασθένεια της αλαζονείας της εξουσίας. Δεν πρόκειται περί λάθους αλλά περί αλαζονείας».

Και συνέχισε: «Δεν με ενόχλησε μόνο ότι την ώρα που επιβάλεις μέτρα, που απαγορεύσεις στους πολίτες να περπατάνε μετά τις 6.00 τα Σαββατοκύριακα, εσύ αποφασίζεις να φας με 30 νοματαίους. Αλλά είναι μία εικόνα, ότι δεν συναισθάνεται τι περνάει ο μέσος πολίτης. Αυτές οι μουσικές, το γλέντι, οι τσαμπούνες τι ρόλο έπαιζαν, τι ακριβώς γιορτάζει ο πρωθυπουργός; Τους 6000 νεκρούς, την αγωνία των πολιτών μη νοσήσουν; Κάνει μία προεκλογικού τύπου χαρακτήρα και αφήνει τους ανθρώπους του να οργανώσουν υποδοχή με τσαμπούνες;».

Και καταλόγισε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Θέλω να είμαι δίκαιος, δεν τα ελέγχεις όλα, αλλά οφείλεις να έχεις το κριτήριο και να πεις, παιδιά κόφτε το, δεν είναι ανάγκη να πάμε να φάμε 50 άτομα...».

«Το πιο σημαντικό που χρεώνω δεν είναι μόνο στα σοβαρά θέματα την διαχειριστική ανεπάρκεια και τις αντιφάσεις των υπουργών του, αυτό που του χρεώνω είναι ότι δίνει την εντύπωση ότι είναι σε άλλο τόπο και χρόνο. Όταν έρχεται στη βουλή και ανακοινώνει ότι θα αυξήσει το πρόστιμο για να αναθερμάνει την οικονομία δεν έχει εικόνα ούτε της οικονομίας ούτε της κοινωνίας. Ή όταν βγαίνει και λέει ότι η οικονομία θα ανακάμψει ραγδαία γιατί οι Έλληνες αποταμιεύουν. Ποιοι αποταμιεύουν; Εκείνοι που πήγαν Χριστούγεννα στο Ντουμπάι. Ή η άλλη δήλωση που μας έκανε ότι κατανοεί ότι υπάρχουν Έλληνες που ζουν από το μισθό τους» ανέφερε επίσης.

Αλέξης Τσίπρας για οικονομία - Επιμένει στη διαγραφή ιδιωτικών χρεών

Για την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για διαγραφή των ιδιωτικών χρεών.

«Αυτό που θεωρώ ότι συμβαίνει με αφορμή την πανδημία είναι μία μεγάλη αναδιάταξη στη αγορά εργασίας και αναδιάρθρωση στη αγορά γενικότερα. Μία στις επιχειρήσεις θα βάλλει λουκέτο και δυο στις τρεις θα έχουν σοβαρά προβλήματα. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση; Μέχρι στιγμής έχουν σωρευτεί 6 δισ. ιδιωτικό χρέος στο δημόσιο και 12 δισ. στις τράπεζες. Είναι τεράστιο μέγεθος, αν δεν βρεθεί ριζικός τρόπος απομείωσης όχι μόνο δεν θα τα πάρουν πίσω, αλλά θα υπονομεύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας» είπε.

Και εξήγησε: «Γιατί όταν έχεις μία οικονομία βουτηγμένη στα χρέη δεν μπορείς να έχεις ούτε ανάκαμψη, ούτε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η λύση είναι να εφαρμόσουμε κάτι ανάλογο με αυτό που κάναμε με το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή 40-60% του χρέους προς το δημόσιο και 120 δόσεις. Αυτό αφορά το χρέος προς το δημόσιο».

«Το θέμα των τραπεζών είναι επίσης μεγάλο θέμα γιατί αν βλέπω ένα μεγάλο σκάνδαλο είναι στις τράπεζες, γιατί έχουν ρευστότητα που δεν είχαν την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν το διοχετεύουν στους μικρομεσαίους αλλά στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές οι λύσεις για να είναι βέλτιστες θα πρέπει να γίνει μελέτη ώστε να μη έχει μεγαλύτερο κόστος. Εμείς θα επιχειρήσουμε να καταθέσουμε μία πρόταση που θα είναι επωφελής και για τους ιδιώτες και για το δημόσιο. Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα για την οικονομία την επόμενη ημέρα είναι το θέμα του ιδιωτικού χρέους» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ