1821 Digital Gallery

Σακελλαροπούλου - 4ο Συνέδριο Economist: Κανείς να μη μείνει πίσω

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες εν μέσω της πανδημίας - Το μήνυμά της για φτώχεια και κλιματική αλλαγή
  • A-
  • A+
0
Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο 4ο Συνέδριο του Economist: «Ανάγκη να προστατευτούν τα ευπαθή άτομα» εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού.

Στο ζήτημα της φτώχειας πριν και μετά τον Covid-19 και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επικεντρώθηκε η ομιλία που έδωσε η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο 4ο Συνέδριο του Economist για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Αναφερόμενη στην κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία της COVID-19, τόνισε ότι «η εξάλειψη της φτώχειας είναι ο μεγαλεπήβολος στόχος που έχει θέσει η Ατζέντα 2030 -δεν είναι τυχαίο ότι έχει ορισθεί ως ο υπ' αριθμόν ένα Στόχος της Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Να προστατευτούν τα ευπαθή άτομα και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επεσήμανε, επίσης, ότι στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να προστατευτούν τα ευπαθή άτομα και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε κανείς να μην «μείνει πίσω».

«Μια διπλή ασπίδα προστασίας πρέπει να υψωθεί για όλους αυτούς: μια υγειονομική ασπίδα, με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, και μια οικονομική, με σκοπό να καταπραΰνει τις καταστροφικές συνέπειες της συνδεόμενης με αυτήν κρίσης, οι οποίες είναι ήδη ορατές» πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Σχετικα
Να τα πούμε μεταρρυθμιστικά;
Να τα πούμε μεταρρυθμιστικά;

Επικαλούμενη τη Δήλωση Προθέσεων που απηύθυνε στον πρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην Γερμανίδα καγκελάριο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι «όλη η Ευρώπη είναι υπεύθυνη γι' αυτό που συμβαίνει και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Επιτροπή πρότεινε το πρόγραμμα Next Generation EU και κατέθεσε έναν ανανεωμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, ο οποίος θεωρείται ιστορικός και ως το πιο φιλόδοξο πακέτο στήριξης της οικονομίας στην ιστορία της Ένωσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα μέτρα αυτά θα αποδειχθούν αποτελεσματικά και ότι η πανδημία δεν θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων αρνητικών συνεπειών, στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών και στη όξυνση των ανισοτήτων».

Το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Σχετικα
Νέα αποτελεσματική θεραπεία έναντι της Όμικρον
Νέα αποτελεσματική θεραπεία έναντι της Όμικρον

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, σημείωσε ότι αποτελεί ένα συνολικό σχέδιο για να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, χάρη στη σχεδίαση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής, η οποία θα δώσει ώθηση στην οικονομία μέσω της πράσινης τεχνολογίας, θα δημιουργήσει βιώσιμη βιομηχανία και μεταφορές και θα μειώσει τη μόλυνση.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2020, αποκάλυψε ότι η Επιτροπή επιταχύνει τον προγραμματισμό της προτείνοντας φιλόδοξα σχέδια, τα οποία θα εγγυηθούν μια πιο γρήγορη προσαρμογή στις ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και στους στόχους που έχει θέσει η Συνθήκη των Παρισίων (COP21).

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από την ΕΕ, είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την περιοχή μας και τη χώρα μας, η οποία ζει από τη θάλασσα. «Η Μεσόγειος, εδώ και καιρό, υφίσταται σημαντικές περιβαλλοντικές πιέσεις και ήδη αντιμετωπίζει τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες θα γίνονται όλο και οξύτερες στο άμεσο μέλλον. Ερημοποίηση και υποβάθμιση του εδάφους, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αύξηση της διάρκειας και της έντασης της ξηρασίας, απώλειες στη γεωργική και δασική παραγωγή, καθώς και αυξημένος κίνδυνος διάβρωσης των ακτών, όλα αυτά αποτελούν πιθανά σενάρια» επεσήμανε η κ. Σακελλαροπούλου.

Καταλήγοντας στην ομιλία της στο 4ο Συνέδριο του Economist, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «όλοι στην Ελλάδα υπήρξαμε πρόσφατα μάρτυρες καταστροφικών τυφώνων οι οποίοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν έντονα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική κρίση» και πρόσθεσε ότι «η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι καθοριστική συνεπώς για την ευημερία μας, αν όχι για την επιβίωσή μας».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5