Visual Browsing

Επιστολή στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης/©INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης/©INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
6 τρόποι για να προστατευτεί ο πολίτης
  • A-
  • A+
0

Αγαπητέ υπουργέ,

Δεν θα σας απασχολήσω με τα μεγάλα. Τα Εξάρχεια, οι απειλές, οι προστάτες, οι κουκουλοφόροι και η κάθε είδους εγκληματικότητα από ό,τι μάθαμε γίνονται αντικείμενο συσκέψεων και οι δράσεις σας θα βαθμολογηθούν από το αποτέλεσμα. Θέλω να σας μιλήσω για τα μικρά. Αυτά που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από αύριο −δεν αποτελεί υπερβολή− και τα οποία θα άλλαζαν τόσο πολύ τη ζωή μας που, όσο κι αν φαίνεται αδιανόητο, θα μπορούσαμε να κυκλοφορούμε χωρίς να ντρεπόμαστε, να φοβόμαστε, να πληγωνόμαστε.

1. Βάλτε τροχονόμους! Εδώ και χρόνια έχουν εξαφανιστεί και τους βλέπουμε μόνο όταν πρέπει να ρυθμίσουν την κυκλοφορία ώστε να διασχίσει την Κηφισίας στο πιτς φυτίλι ο κάθε είδους αξιωματούχος και έτσι να φτάσει στον προορισμό του απαλλαγμένος από τη δικτατορία των φαναριών. Φροντίστε για την ορθή λειτουργία των τελευταίων. Να σταματούν τα αυτοκίνητα όταν ανάβει κόκκινο. Να περνούν οι πεζοί στο πράσινο. Φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι. Συνήθως το κόκκινο σημαίνει ότι θα περάσουν επιπλέον καμιά δεκαριά αυτοκίνητα, θα επιτεθούν με ορμή κατά των εύπιστων πεζών που εμπιστεύονται το πράσινο ανθρωπάκι και με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση.

2. Επιβάλλετε τον σεβασμό στις υποχρεώσεις των ταξί. Θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να επιστρέψουν τα σχετικά μεταφορικά μέσα στην κύρια δουλειά τους, που δεν είναι η μετατροπή τους σε εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προέτρεπε κατά τη λίθινη εποχή ένας συνάδελφός σας. Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Όταν είναι αναμμένο το «ελεύθερο» να σημαίνει ότι είναι ελεύθερο. Όταν η σημαία είναι κατεβασμένη να σημαίνει ότι μέσα υπάρχει πελάτης. Τώρα έχουμε πλήρη αντιστροφή των κανόνων και η προσπάθεια επιβίβασης συνήθως συνοδεύεται από εκπλήξεις. Επίσης καλό θα ήταν να ελεγχθεί η καθαριότητα των οχημάτων. Σε όσα είναι μέσα στην μπίχλα θα πρέπει να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, αλλά αυτές ελάχιστη σημασία έχουν. Η βρωμιά πρέπει να οδηγεί είτε σε άμεση συμμόρφωση με τους βασικούς κανόνες υγιεινής, είτε σε απόσυρση από την κυκλοφορία. Χωρίς παραθυράκια και παρεμβάσεις.

Σχετικα
Συγχαρητήρια Χρυσοχοΐδη για την εξιχνίαση της υπόθεσης Φουρθιώτη
Συγχαρητήρια Χρυσοχοΐδη για την εξιχνίαση της υπόθεσης Φουρθιώτη

3. Πίσω από τις πινακίδες της τροχαίας υπάρχει η προειδοποίηση για τις ποινές που επιβάλλονται σε όσους τις καταστρέφουν. Φαντάζομαι ότι κι εσείς έχετε βρεθεί σε σταυροδρόμια που δεν γνωρίζετε αν πρέπει να στρίψετε αριστερά ή δεξιά γιατί η σχετική πινακίδα είναι γεμάτη με αυτοκόλλητα που διαφημίζουν κλειδαράδες ή δείχνουν κάποιους ροπαλοφόρους που ανήκουν σε κάποια Gate φανατικών οπαδών. Οι παραβάτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να υπογράψουν την παράβασή τους με όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο, οπότε είναι πολύ εύκολος ο εντοπισμός τους και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Αν αυτό συμβεί για μία ή δύο φορές, υπάρχει περίπτωση να γνωρίζουμε σε ποια οδό βρισκόμαστε και ότι πρέπει να κατεβάσουμε ταχύτητα γιατί από τον δρόμο περνούν παιδιά.

4. Θα έχετε παρατηρήσει ότι η ελεύθερη διακίνηση τέχνης και ιδεών σχετίζεται με το σπρέι! Ο καθένας μπορεί να περάσει από ένα μαγαζί με είδη κιγκαλερίας και μετά να στολίσει τους τοίχους των περιοίκων με το όνομα της αγαπημένης του, τις πολιτικές του απόψεις, τα οπαδικά του αναθέματα, τα προσωπικά του βάσανα, ή απλώς να τραβήξει μία κυματιστή γραμμή μόνο και μόνο για να βρωμίσει. Φυσικά και αυτή η δραστηριότητα είναι παράνομη. Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ το φαινόμενο του βανδαλισμού μέσω μπογιάς είναι η πιο διαδεδομένη παραβατικότητα, μέχρι στιγμής κανείς από τους παραβάτες του δεν έχει υποστεί κυρώσεις! Σε περίπτωση που το «ελευθέρας» για το γράψιμο στους τοίχους αντικατασταθεί με ουσιαστική απαγόρευση και επακόλουθες δράσεις, θα δείτε ότι μπορεί να πάψουν οι πόλεις να θυμίζουν έκθεση κακοτεχνίας. Παρακαλώ, μη σκεφτείτε το πολιτικό κόστος, μιας που αναμένεται να διαμαρτυρηθούν τα χρωματοπωλεία διότι θα πέσουν οι δουλειές τους.

5. Στους δρόμους υπάρχουν ράμπες. Έχουν φτιαχτεί για να διευκολύνουν τη ζωή των αναπήρων και γενικά όλων όσων χρησιμοποιούν καροτσάκια. Οι ράμπες αυτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν μεταβληθεί σε πάρκινγκ. Όποιος τολμήσει να τις εμπιστευτεί είτε θα εγκλωβιστεί, είτε θα καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να απομονώνεται στο σπίτι του γιατί οι δρόμοι αποδεικνύονται εχθρικοί. Εδώ υπάρχει και μία πρόταση που είναι πολύ απλή. Μία προσθήκη στο site του υπουργείου, η οποία θα υποδέχεται όλες τις φωτογραφίες των οχημάτων που ανήκουν στους απάνθρωπους οδηγούς οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν αφόρητη τη ζωή των αναπήρων μόνο και μόνο για να παρκάρουν. Θα τις αποστέλλουν οι αληθινά ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αυτοί που θεωρούν ότι η ελευθερία των αδύναμων δεν μπορεί να εμποδίζεται από την αυθαιρεσία των παράνομων. Χωρίς περιττές διαδικασίες, αυτομάτως κάθε φωτογραφία θα οδηγεί σε πρόστιμο και, επειδή θα υπάρχει σχετικό ιστορικό, ο καθ' έξιν παράνομος παρκαδόρος θα αντιμετωπίζει κάθε φορά και μεγαλύτερη ποινή.

Σχετικα
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 22-28 Απριλίου 2021
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 22-28 Απριλίου 2021

6. Το ίδιο ισχύει και για τους διαδρόμους που έχουν κατασκευαστεί ώστε να διευκολύνουν τους τυφλούς. Είναι γεμάτοι από τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικές πινακίδες, κομμένα δέντρα και ενίοτε σκουπιδοντενεκέδες του Δήμου! Και εδώ μια φωτογραφία θα μπορούσε να οδηγήσει στον περιορισμό του φαινομένου.

Κύριε υπουργέ, αυτά τα ολίγα είχα να σας πω και φεύγω για να κάνω μία επικύρωση υπογραφής. Ελπίζω αυτή τη φορά το Αστυνομικό Τμήμα να εφαρμόζει τον αντικαπνιστικό νόμο και να μη μυρίζει σαν τεκές.

Υ.Γ. Υπενθυμίστε στους συνεργάτες σας ότι ο νόμος προστατεύει και τα ζώα. Ως εκ τούτου, όταν καταγγέλλεται ο βασανισμός ενός σκύλου ή η έκθεσή του σε κίνδυνο, η απάντηση των οργάνων δεν μπορεί να είναι ο καγχασμός.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5