Πολιτικη & Οικονομια

Στ. Θεοδωράκης: Δεν είμαστε στην ίδια βάρκα και τον κ. Τσίπρα

«Ένας Βουλευτής, δεν πληρώνεται από τον ελληνικό λαό για να χτίζει μια καριέρα με αποκλειστικό σκοπό να γίνει αύριο Υπουργός»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταύρος Θεοδωράκης
Σταύρος Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε σε συνέντευξή του για τη συμφωνία των Πρεσπών και την Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε στο αν υπάρχουν πιθανότητες συνεργασίας του Ποταμιού με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Για τα μεγάλα αλλά και τα μικρά της πολιτικής τοποθετήθηκε ο ΣΘ στον Action 24 στην εκπομπή “Χ2” του Γιάννη Πολίτη την Τρίτη το βράδυ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Αντώνη Λιάρο, Στέφανο Τζανάκη, Νίκο Φελέκη, Γιώργο Χουδαλάκη και της πολιτικής αναλύτριας Μαρίας Καρακλιούμη.

Ειδικότερα:

Για τις Ευρωεκλογές
-”Εκείνοι που δηλώνουν Ευρωπαίοι, που θέλουν την ενωμένη Ευρώπη, η πρώτη τους σκέψη αν μιλάμε για κόμματα, είναι το Ποτάμι. Είμαστε Έλληνες πατριώτες, Eυρωπαίοι. Είναι αναπόσπαστο μέρος του Ποταμιού η ευρωπαϊκή του ταυτότητα”.
-”Η ΝΔ προτείνει τον κ.Βέμπερ. Θυμάστε τι έλεγε εναντίον των Ελλήνων; Χειρότερα και από αυτά που έλεγε ο κ. Σόιμπλε. Εμείς προφανώς λέμε, όχι στον Βέμπερ! ”.
-”Στο 1/3 του ευρωψηφοδελτίου του Ποταμιού εκπροσωπείται η γενιά του “brain drain”. Έχουμε υποψηφίους από 16 πόλεις της Ευρώπης γιατί έχουμε την ανάγκη να συνδεθούμε με αυτό τον κόσμο”.
-”500.000 άνθρωποι έχουν φύγει και αποσυνδέονται σιγά – σιγά από την πατρίδα. Από αυτούς έχουν δηλώσει να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές λιγότερο από 20.000. Κάποιοι δεν καίγονται να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Πρώτον γιατί φοβούνται ότι η ψήφος τους θα είναι τιμωρητική και δεύτερον λόγω της μπλε, πράσινης και τώρα κόκκινης ελληνικής γραφειοκρατίας”.

Για τη πιθανή συνεργασία με τη ΝΔ
-”Ένα κόμμα δεν έρχεται για να είναι εν αναμονή κυβερνητικό κόμμα. Ένας πολιτικός, ένας Βουλευτής, δεν πληρώνεται από τον ελληνικό λαό για να χτίζει μια καριέρα με αποκλειστικό σκοπό να γίνει αύριο Υπουργός”.
-”Πρέπει να μετέχει ένα κόμμα στις αποφάσεις. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας αλλά και των δημοσιογράφων, αδυνατεί να καταλάβει ότι ο σύγχρονος τρόπος πολιτικής είναι να συγκρούεσαι αλλά τελικά ν’ αποφασίζεις από κοινού μερικά πράγματα για τη χώρα”.
-”Έχουμε την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολιτικού που συζητά και δεν λέει ναι ή όχι σε όλα”.
-” Η χώρα έχει ανάγκη από κυβερνητική αλλαγή. Μια φιλελεύθερη προοδευτική αλλαγή. Το έχουμε αποφασίσει στο συνέδριο του Ποταμιού και είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε με τις προτάσεις μας. Το πώς θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες της δημιουργίας του κυβερνητικού σχήματος.
-”Στη ΝΔ έχουν να σκεφτούν αν θα είναι με τον Βελόπουλο ή με το Ποτάμι”.

Για την απλή αναλογική
-”Θεωρώ διαλυτική την απλή αναλογική που ενισχύει τις συναλλαγές και όχι τις συνεργασίες”.
-”Το Ποτάμι είχε πρόταση που δεν έγινε δεκτή”.
-”Πιστεύει κάποιος ότι στην Ελλάδα η απλή αναλογική θα είναι αφορμή για σύνθεση απόψεων;”.
-”Μια από τις πρώτες προτεραιότητα μιας νέας διακυβέρνησης θα είναι να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Εμείς είχαμε καταθέσει πρόταση, αφού προφανώς ο νόμος των 50 εδρών μπόνους είναι λάθος”

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
-”Ήταν μία απαραίτητη συμφωνία η οποία χωρίς το Ποτάμι δεν θα περνούσε”.
-”Αν είχαμε ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αν είχαμε συζητήσει και συνεργασθεί θα πετυχαίναμε καλύτερη συμφωνία”.
-”Δεν βλέπουν στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ότι ουδείς σύμμαχος της χώρας μας - στην ΕΕ, τον ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ - κατανοούσε την άρνησή μας να λύσουμε το Μακεδονικό;”.
-”Όταν ήρθε η πρόταση για Δημοκρατία του Ίλιντεν κανείς δεν θέλησε να την συζητήσει”.

Για τον πρωθυπουργό
-”Δεν είμαστε στην ίδια βάρκα και τον κ. Τσίπρα”.
-Ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα εθνικό θέμα είναι αφορμή να χτίσει μια νέα κομματική καριέρα. Εμείς το ξεκαθαρίσαμε από νωρίς ότι δεν συστρατευόμαστε μαζί του. Η ψήφος μας στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι συγχωροχάρτι για όλα αυτά που έκανε και κάνει”.
-”Στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν τους βγαίνουν τα κουκιά να κυβερνήσουν με Ακροδεξιούς, μιλούν τώρα για προοδευτική συμμαχία”.
-”Έχουν ιδεοληψίες παλαιοκομμουνιστικού κόμματος”.

Για την ατζέντα Μακρόν
-”Συμφωνούμε απόλυτα με την πρόταση Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση”.
-”Θέλουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, τη φορολόγηση των πολυεθνικών κολοσσών, την προστασία της ευρωπαϊκής-ελληνικής παραγωγής και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας”.
-”Θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες και στο διαδίκτυο. Ο βούρκος που στήνεται από μικρές ομάδες, από τρελαμένους και ακραίους και πολλές φορές από παράγοντες ξένων κέντρων θα πρέπει να αντιμετωπισθεί”.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ