Πολεις

ArtWalk 4: Η Πάτρα αλλάζει με το Διεθνές Street Art Festival

Τοιχογραφίες - murals που έχουν κάνει την Πάτρα λίγο πιο όμορφη

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
favieroy_19.jpg

Το 4ο Διεθνές Street Art Festival Patras | ArtWalk 4 αλλάζει την πόλη με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της street art από όλο τον κόσμο

Καλλιτέχνες της street art από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν στο ArtWalk 4 που πραγματοποιείται τον Μάιο και Ιούνιο του 2019 στην Πάτρα. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Art in Progress που εμπνεύστηκε ο εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος -καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και πρόεδρος της Art in Progress- φιλοξενεί κάποιους από τους σημαντικότερους Έλληνες και ξένους street artists, οι οποίοι καλούνται να αφήσουν το προσωπικό τους «σημάδι», να δώσουν μία νέα δυναμική και περιεχόμενο στην πόλη της Πάτρας, γεμίζοντας την εξωστρέφεια και χρώμα.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο OPEN CALL της διοργάνωσης ξεπέρασαν τις 70, τόσο την Ελλάδα όσο και πολλές χώρες του εξωτερικού. Ενδεικτικά υπήρχαν συμμετοχές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και το Μεξικό. Τελικά οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν να δημιουργήσουν φέτος τοιχογραφίες – murals στην Πάτρα είναι οι AFK, A squid called Sebastian, Bumblebeelovesyou, ECB, Gera 1, JDL, KLE, Mike Makatron, Millo και Taquen. Δείτε παρακάτω τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί:

JDL, οδός Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου 26
Η ταλαντούχα Ολλανδή καλλιτέχνιδα JDL είναι 23 ετών. Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Άμστερνταμ. Από την ηλικία των 15 ετών ξεκίνησε να δημιουργεί τα πρώτα της έργα, γεγονός το οποίο την οδήγησε να σπουδάσει Art και Design. Το στούντιό της βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Άμστερνταμ όπου και εργάζεται όταν δεν ζωγραφίζει “στον δρόμο”.  Αν και νεαρή στην ηλικία έχει ήδη παγκόσμια φήμη στην Street Art έχοντας πάθος για τον ρεαλισμό και το ασπρόμαυρο. Πιστεύει πως η τέχνη είναι μία αντανάκλαση του εαυτού μας. Το 2017 πήρε το 1ο βραβείο στα Street Art Awards 2018 Benelux Edition, ενώ το 2018 ξαναπροτάθηκε για το ίδιο βραβείο.

thumbnail_jdl_5.jpg

thumbnail_jdl_3.jpg

AFK, οδός Κανάρη 20
«Μην αφήνετε τον εαυτό σας να εκφοβίζεται από την ασχήμια του κόσμου. Αντ' αυτού, κοιτάξτε την απευθείας στα μάτια. Κατανοήστε τον λόγο ύπαρξής της. Αυτό θα σας κάνει πιο δυνατούς, με μεγαλύτερη ικανότητα και επιθυμία να κάνετε κάτι γι 'αυτό». Αυτά λέει ο διάσημος Νορβηγός καλλιτέχνης AFK (Away From Keyboard) που παραμένει «ανώνυμος» αλλά τα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματά του στους δρόμους επικοινωνούν με όλους. Η έδρα του είναι το Bergen της Νορβηγίας, αλλά η υπογραφή AFK, υπάρχει σε τοίχους της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας και αυτό είναι μόνο ένα μέρος των χωρών που έχει δραστηριοποιηθεί καλλιτεχνικά. Η καλλιτεχνική του πορεία, οι τεχνικές του δεξιότητες, η εντυπωσιακή παραγωγή νέων έργων, το ιδιαίτερο στυλ του, είναι μερικά από τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει. 

afk.jpg
 
Περισσότερες πληροφορίες για τον AFK θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Taquen, Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών
Άρχισε να κάνει graffiti σε ηλικία 13 ετών ενώ τα  τελευταία 8 χρόνια έχει αφιερωθεί στις τοιχογραφίες. Η καλλιτεχνική έδρα του Ισπανού εικαστικού καλλιτέχνη και εικονογράφου είναι στη Μαδρίτη. Μεγάλο μέρος του έργου του περιστρέφεται γύρω από τη φύση και τη διαλεκτική μεταξύ  των μινιμαλιστικών στοιχείων που χρησιμοποιεί και του τοπίου, έχοντας τη γραμμή ως κύριο στοιχείο στην εικαστική του γλώσσα. Χρησιμοποιεί πάντα φυσικά στοιχεία και πρόσφατα άρχισε να εισάγει μη ανθρώπινα στοιχεία στο έργο του, όπως τα φυτά και τα ζώα. 

thumbnail_taquen1.jpg

Είναι πολύ σημαντικό για αυτόν να εξετάζει το περιβάλλον, να γνωρίζει την προέλευση των πραγμάτων (και των ανθρώπων) και να είναι ευγνώμων γι 'αυτή την ακριβή πηγή ζωής. Για τον Taquen, η ανθρωπότητα έχει ξεχάσει την προέλευσή της, κι αυτό πιστεύει ότι είναι μια από τις κύριες πηγές των προβλημάτων και των αποτυχιών που αντιμετωπίζει: «Oμολογώ ότι τα βουνά είναι  μέρος της καθημερινής μου ζωής και δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είμαι σήμερα, αν δεν το αναφέρω».

thumbnail_taquen4.jpg

Περισσότερες πληροφορίες για τον Taquen θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

«a Squid called Sebastian», οδός Παντοκράτορος 111. 
Ο «a Squid called Sebastian» (ASCS) Στη μικρή πόλη Belmont της Μασαχουσέτης. που γεννήθηκε ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη του γκράφιτι σε πολύ μικρή ηλικία. Γοητεύτηκε αμέσως από αυτή, αν και ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στο Βέλγιο, όπου η οικογένειά του μετακόμισε το 1989. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος και η οικογένειά του ταξίδευαν πολύ και ήταν σε θέση να δει και να εμπνευστεί από πολλά κλασικά αναγεννησιακά και σουρεαλιστικά αριστουργήματα.

111_0.jpg

Ως παιδί και έφηβος είχε πάντα μαζί του ένα μπλοκ και ένα μολύβι στο χέρι. Οι φιγούρες που μπορεί να δει κανείς στα έργα του, έχουν ιδιαίτερο στυλ και χαρακτήρα και μοιάζουν με κόμικ. Μετά την αποφοίτησή του με τιμητικές διακρίσεις, δούλεψε στο κομμάτι της διαφήμισης για 2 χρόνια. Το 2011 μαζί με 2 φίλους του μουσικούς, διοργάνωσαν μια περιοδεία τέχνης και μουσικής σε όλη την Ευρώπη. Η περιοδεία, 9000miles, απευθυνόταν σε καλλιτέχνες και μουσικούς της κάθε πόλης που περνούσαν. Από τότε έχει επιλεγεί για 5 ομαδικές εκθέσεις και τοιχογραφίες σε 10 διαφορετικές χώρες. Έχει φιλοτεχνήσει πολλές τοιχογραφίες στο Μαϊάμι και έλαβε μέρος στη μεγαλύτερη τοιχογραφία του Καναδά, στην τοιχογραφία του Μόντρεαλ.

pantokratoros_111.jpg

Περισσότερες πληροφορίες για τον a Squid called Sebastian, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

ECB, οδός Φαβιέρου 19
Κάθε μία από τις φιγούρες του διάσημου Γερμανού καλλιτέχνη Hendrik Beikirch, γνωστού και ως «ECB», έχει μια ιστορία να αφηγηθεί. Στα έργα του συναντά κανείς γνήσιους απλούς χαρακτήρες, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο συναρπαστικοί μέσα από την ανωνυμία τους. Η περιορισμένη παλέτα χρωμάτων και οι εντυπωσιακές αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τα πορτραίτα του, υπογραμμίζουν την ευαισθησία των υποκειμένων του, ενώ η κλίμακα αυτών των έργων προσκαλεί τον περαστικό να εξετάσει τη σχέση μεταξύ ατόμου και κοινωνίας, θεατή και υποκειμένου. Οι τοιχογραφίες του δεν αποτελούν μόνο παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο. Είναι οι σιωπηλοί μας σύντροφοι μέσα στην πόλη.

fabierou_19.jpg

Περισσότερες πληροφορίες για τον ECB, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ