TV + Series

50 χρόνια «Αντίζηλοι» με τους Ρότζερ Μουρ και Τόνι Κέρτις

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1971 άρχιζε η cult τηλεοπτική σειρά: η αποθέωση του buddy movie της δεκαετίας του 1970

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Αντίζηλοι» με τους Ρότζερ Μουρ και Τόνι Κέρτις

Η τηλεοπτική σειρά «Αντίζηλοι» με τους Ρότζερ Μουρ και Τόνι Κέρτις κλείνει φέτος τα 50 χρόνια.

Όποιος ήταν παιδί το 1971 θυμάται τους «Αντίζηλους», την τηλεοπτική σειρά δράσης, περιπέτειας και κωμωδίας, που άρχισε να προβάλλεται τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. Πρωταγωνιστούσαν ο Ρότζερ Μουρ και ο Τόνι Κέρτις: ο Μουρ, διάσημος τότε από τον «Άγιο», έπαιζε τον Άγγλο λόρδο Μπρετ Σινκλαίρ ενώ ο Κέρτις τον Αμερικανό Ντάνι Γουάιλντ· ήταν και οι δύο πλούσιοι πλέιμποϊ, με αντίθετο χαρακτήρα και κουλτούρα που αλληλοσυμπληρώνονταν. Δούλευαν από χόμπι αλλά και επειδή χρωστούσαν χάρη στον δικαστή Φούλτον με τον οποίον συνεργάζονταν. Διερευνούσαν εγκλήματα που δεν μπορούσε να λύσει η αστυνομία, χρησιμοποιώντας μέσα που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει η αστυνομία. Η σειρά είχε όλα τα συστατικά της επιτυχίας: την κωμική αντίθεση Βρετανού ευγενούς και Αμερικανού με πρακτικό και περιπετειώδες πνεύμα, το glamour (π.χ. o λόρδος Μπρετ Σινκλαίρ είναι πρώην οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, τα σκηνικά είναι πολυτελή ευρωπαϊκά θέρετρα: π.χ. τις Κάννες), η ατμόσφαιρα buddy movie που ήταν της μόδας στη δεκαετία του 1970, η μουσική του Τζον Μπάρι.

Αμφότεροι οι ηθοποιοί είχαν διακριθεί στο παρελθόν για το χιούμορ τους, αν και πολύ διαφορετικής φύσεως: η σειρά αντιπαραβάλλει αυτές τις δύο χιουμοριστικές παραδόσεις οι οποίες συναντώνται σε ένα θεαματικό τρόπο ζωής με σπορ, ποτά, γυναίκες και τυχερά παιχνίδια στα περίφημα ευρωπαϊκά καζίνα. Και προπάντων με αχτύπητα μοντέλα αυτοκινήτων: ο Ντάνι οδηγούσε μια κόκκινη Ferrari Dino 246 GT με αριστερό τιμόνι και ο Μπρετ μια κίτρινη 6-κύλινδρη Aston Martin DBS με δεξιά κίνηση. Όπως και στη σειρά με τον Σάιμον Τέμπλαρ, τον «Άγιο», το αυτοκίνητο του Μουρ είχε εξατομικευμένες πινακίδες με τα αρχικά του:«BS 1».

Η ιδέα για τους «Αντίζηλους» προήλθε από ένα επεισόδιο του «Αγίου», με τον τίτλο "The Ex-King of Diamonds", όπου ο Σάιμον Τέμπλαρ συνεργαζόταν με έναν πετρελαιοπαραγωγό του Τέξας (τον υποδυόταν ο Στιούαρτ Ντέιμον, γνωστός τότε από το «Γενικό νοσοκομείο») σε μια περιπέτεια τυχερών παιχνιδιών στο Μόντε Κάρλο. Το επεισόδιο είχε τρομερή επιτυχία κι έτσι γεννήθηκε το αγγλο-αμερικανικό ντουέτο: στην αρχή οι παραγωγοί σκέφτηκαν τον Τοκ Χάντσον και τον Γκλεν Φορντ, αλλά και και οι δυο απέρριψαν τον ρόλο. Ο Τόνι Κέρτις όμως δέχτηκε κι απεδείχθη ιδανικός στον ρόλο του φτωχόπαιδου από το Μπρονξ ―ήταν ο ίδιος φτωχόπαιδο από το Μπρονξ― που γίνεται εκατομμυριούχος της Γουόλ Στριτ.

Γυρίστηκαν 24 επεισόδια, το καθένα από τα οποία κόστιζε τότε 100.000 λίρες (περίπου 1.300.000 σε σημερινές τιμές) και θα γυρίζονταν πολύ περισσότερα αν ο  Mουρ δεν διαδεχόταν τον Σον Κόνερι στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Ο Moυρ δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κανέναν άλλον: στους «Αντίζηλους» ήταν ακόμα και στυλίστας της γκαρνταρόμπας του, ενώ στα γυρίσματα έπαιζε σταθεροποιητικό ρόλο για τον οξύθυμο Τόνι Κέρτις. Ο Κέρτις κάπνιζε χασίς και ήταν μονίμως χάι: κάπνιζε ακόμη και μπροστά σε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η σειρά είχε μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία και γενικότερα στην Ευρώπη, αλλά στην Αμερική, όπου προβαλλόταν την ίδια ώρα με τις «Επικίνδυνες αποστολές», δεν άφησε το ίδιο ίχνος. «Οι αντίζηλοι» έχουν παραμείνει δημοφιλείς στη Γερμανία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Ρωσία, την Ουγγαρία και την Ιταλία. Την άνοιξη του 2012 στη Δανία επαναπροβλήθηκε ολόκληρη η σειρά.

Μια κινηματογραφική ταινία εμπνευσμένη από τους «Αντίζηλους» ανακοινώθηκε το 2005 με τους Στιβ Κούγκαν και Μπεν Στίλερ, ενώ το 2007 το καστ άλλαξε με τον Χιου Γκραντ στον ρόλο του Μπρετ και τον Τζορτζ Κλούνεϊ στον ρόλο του Ντάνι ― αλλά η ταινία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πάντως, τη μουσική του Τζον Μπάρι χρησιμοποίησε στο βίντεο για το σινγκλ "Lavender" ο Snoop Dogg.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ