- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μάνη και 1821: Ντοκιμαντέρ από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης (video)
Στις 17 Μαρτίου του 1821 αποφασίστηκε η έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά των Οθωμανών - Επίσκεψη ΠτΔ αύριο στην περιοχή
Στις 17 Μαρτίου του 1821, οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, αποφάσισαν την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά των Τούρκων.
Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης συμβάλλει στη μεγαλύτερη εορτή όλων των Ελλήνων, παρουσιάζοντας τη νεότερη ιστορία της Μάνης με το ντοκιμαντέρ «ΜΑΝΗ ΚΑΙ 1821». Να σημειωθεί πως για την αυριανή επέτειο της έναρξης της επανάστασης στην περιοχή θα επισκεφθεί τη Μάνη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και η επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.
Ο εορτασμός της 17ης Μαρτίου
Τιμώντας την επέτειο της κήρυξης του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου, υπό αυστηρό πρωτόκολλο και μέτρα λόγω Covid-19, αύριο στην Αρεόπολη θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της 17ης Μαρτίου παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Πρόεδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, του υφ. Ναυτιλίας κ. Κώστα Κατσαφάδου, του τ. υπουργού Εσωτερικών και βουλευτή Επικρατείας κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος θα είναι και ομιλητής, και τέλος του βουλευτή Λακωνίας κ. Αθανασίου Δαβάκη ως εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
Το Πρόγραμμα έχει ως εξής:
7:30: Χαιρετισμοί της ημέρας. Ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Αρεόπολης.
8:00: Πλατεία Αθανάτων. Έπαρση της Σημαίας.
11:00: Ιερός Ναός Παμεγγίστων Ταξιαρχών. Επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ’. Καλωσόρισμα του Δημάρχου Πέτρου Ανδρεάκου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από τον τ. υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη (Τάκη) Θεοδωρικάκο. Μετάβαση επισήμων στην Πλατεία Αθανάτων.
11:30: Πλατεία Αθανάτων. Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου. Κατάθεση τιμητικού στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων Ηρώων. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Μετάβαση επισήμων στην Πλατεία 17ης Μαρτίου 1821.
11:45: Πλατεία 17ης Μαρτίου. Αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης με θέμα: «Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821».
18:00: Υποστολή της Σημαίας.
Το ντοκιμαντέρ
Το ντοκιμαντέρ, που χωρίζεται σε δύο μέρη, αναφέρεται στην άγνωστη στους πολλούς ιστορία μας από το 1453 έως και τον αγώνα της Εθνεγερσίας έως το 1826. Καλύπτει μία χρονική περίοδο 368 χρόνων που μέσα από αγώνες, εξεγέρσεις, ήττες, απέλπιδες προσπάθειες, φρούδες ελπίδες για ξένη βοήθεια, διαμορφώθηκε η νεοελληνική εθνική μας συνείδηση που μας οδήγησε στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.
Στις 17 Μαρτίου του 1821, μετά από πρόσκληση του Πετρομπέη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, την σημερινή Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά των Τούρκων.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ (α’ και β’ μέρος) στα παρακάτω links:
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Yποστηρίζει ότι ο χαρακτήρας της χρησιμοποιείται αφηγηματικά ως αντίπαλος του ζευγαριού
Αυτή τη φορά, οι υποψίες του δεν είναι εντελώς αβάσιμες
«Είμαι κι εγώ εδώ έξω και κάνω παραδόσεις μαζί σας», δήλωσε ο Τζον Κρίστιαν Λαβ
...η σειρά για τη ζωή της πολιτικής δυναστείας έχει εξοργίσει τους επιγόνους της
Το τέλος του ηθοποιού μας θύμισε όλες εκείνες τις φορές που η σειρά μας γονάτισε
Η τελική πρόταση ήταν περίπου 63% υψηλότερη από την αρχική
Το βίντεο που προβλήθηκε στο τελευταίο επεισόδιο
Μια φανταστική ιστορία που καταλήγει σε ένα πρωτότυπο αληθινό μουσείο στην Κωνσταντινούπολη που δημιούργησε ο ίδιος ο Ορχάν Παμούκ
Ή αλλιώς, μια ιστορία για την τοξικότητα του ίντερνετ
Η 3η σεζόν φέρνει την επανένωση της ηθοποιού με τον Τιμ Μπάρτον και την Τζένα Ορτέγκα
Όταν η ορατότητα συναντά την επιθυμία
Με αφορμή τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των Τζέιμς Βαν ντερ Μπικ και Έρικ Ντέιν
Το HBO επιβεβαιώνει ότι η σειρά θα ολοκληρωθεί στην 4η σεζόν - Δείτε τις πρώτες εικόνες από τις επικές μάχες που έρχονται
Στη νέα σειρά συνεντεύξεων του Netflix «Famous Last Words»
Το αφιλτράριστο ποδόσφαιρο των τοπικών πρωταθλημάτων γίνεται τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ
Ο σταρ του Dawson’s Creek μιλούσε ανοιχτά για τη μάχη του με τον καρκίνο πριν φύγει από τη ζωή στα 48 του
Το «κακό» συμβόλαιο που τον ανάγκασε να πουλήσει αναμνηστικά
Η σεναριογράφος Χάιντι Φέρερ αυτοκτόνησε στα 50 της χρόνια το 2021
Ο ηθοποιός είχε ενσαρκώσει τον Ντόσον Λίρι και στις έξι σεζόν της σειράς (1998–2003)
Το «αγόρι» του Dawson’s Creek λύγισε από τον καρκίνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.