- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μάνη και 1821: Ντοκιμαντέρ από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης (video)
Στις 17 Μαρτίου του 1821 αποφασίστηκε η έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά των Οθωμανών - Επίσκεψη ΠτΔ αύριο στην περιοχή
Στις 17 Μαρτίου του 1821, οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, αποφάσισαν την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά των Τούρκων.
Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης συμβάλλει στη μεγαλύτερη εορτή όλων των Ελλήνων, παρουσιάζοντας τη νεότερη ιστορία της Μάνης με το ντοκιμαντέρ «ΜΑΝΗ ΚΑΙ 1821». Να σημειωθεί πως για την αυριανή επέτειο της έναρξης της επανάστασης στην περιοχή θα επισκεφθεί τη Μάνη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και η επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.
Ο εορτασμός της 17ης Μαρτίου
Τιμώντας την επέτειο της κήρυξης του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου, υπό αυστηρό πρωτόκολλο και μέτρα λόγω Covid-19, αύριο στην Αρεόπολη θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της 17ης Μαρτίου παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Πρόεδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, του υφ. Ναυτιλίας κ. Κώστα Κατσαφάδου, του τ. υπουργού Εσωτερικών και βουλευτή Επικρατείας κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος θα είναι και ομιλητής, και τέλος του βουλευτή Λακωνίας κ. Αθανασίου Δαβάκη ως εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
Το Πρόγραμμα έχει ως εξής:
7:30: Χαιρετισμοί της ημέρας. Ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Αρεόπολης.
8:00: Πλατεία Αθανάτων. Έπαρση της Σημαίας.
11:00: Ιερός Ναός Παμεγγίστων Ταξιαρχών. Επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ’. Καλωσόρισμα του Δημάρχου Πέτρου Ανδρεάκου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από τον τ. υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη (Τάκη) Θεοδωρικάκο. Μετάβαση επισήμων στην Πλατεία Αθανάτων.
11:30: Πλατεία Αθανάτων. Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου. Κατάθεση τιμητικού στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων Ηρώων. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Μετάβαση επισήμων στην Πλατεία 17ης Μαρτίου 1821.
11:45: Πλατεία 17ης Μαρτίου. Αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης με θέμα: «Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821».
18:00: Υποστολή της Σημαίας.
Το ντοκιμαντέρ
Το ντοκιμαντέρ, που χωρίζεται σε δύο μέρη, αναφέρεται στην άγνωστη στους πολλούς ιστορία μας από το 1453 έως και τον αγώνα της Εθνεγερσίας έως το 1826. Καλύπτει μία χρονική περίοδο 368 χρόνων που μέσα από αγώνες, εξεγέρσεις, ήττες, απέλπιδες προσπάθειες, φρούδες ελπίδες για ξένη βοήθεια, διαμορφώθηκε η νεοελληνική εθνική μας συνείδηση που μας οδήγησε στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.
Στις 17 Μαρτίου του 1821, μετά από πρόσκληση του Πετρομπέη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, την σημερινή Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά των Τούρκων.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ (α’ και β’ μέρος) στα παρακάτω links:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα crime drama που δεν ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά βρίσκει στο πρόσωπο του Χάρντι τον απόλυτο πρωταγωνιστή
Η σειρά αποτελεί spin off του «Υellowstone»
Η σειρά στοχεύει σε μια ρεαλιστική και ιστορικά τεκμηριωμένη αναπαράσταση της Εποχής του Χαλκού
Η σειρά που αγαπήθηκε και ξεχώρισε όσο λίγες μπορούν στην εποχή του εφήμερου content, ρίχνει αυλαία αντάξια της ήδη εντυπωσιακής ιστορίας της
Όποιος χρεοκοπεί θα αποχωρεί από το παιχνίδι, μέχρι να αναδειχθεί ο νικητής
Καθώς η εκπομπή δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία
Συγκινούν τα μηνύματα των συναδέλφων του
Η ανάρτηση της ηθοποιού στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram
Από τα Εξάρχεια της δεκαετίας του '80 μέχρι σήμερα, ο δημοφιλής ηθοποιός θυμάται πρόσωπα, ρόλους και ιστορίες
Η ανάρτησή του Έλληνα hair stylist
Το «Hacks» σημείωσε ρεκόρ ως κωμική σειρά
Η ελληνική μυθοπλασία στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα, δεν έχει φτάσει στη «μεγάλη αφήγηση»
Τα επεισόδια που «στοίχειωσαν» τα παιδιά της εποχής
Στη διάθεση των συνδρομητών και οι 10 κύκλοι της αγαπημένης παρέας
Πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2027
Το παρασκήνιο της συμφιλίωσης
Σειρά αργόσυρτη, με ερμηνείες άνισες, πλάνα στενά, να κόβουν διαρκώς τον ορίζοντα (χαρακτηριστικό της φτηνής τηλεόρασης) σαν να διαδραματίζονται όλα σε δυο μέτρα χώρο
Χαρακτήρες που δύσκολα μπορούμε να αγνοήσουμε
Ποια είναι η ιστορία της ηθοποιού που υποδύεται τη Φέι στη σειρά του HBO
Kαθώς το Love Island USA δοκιμάζει ένα διαφορετικό μοντέλο προβολής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.