TV + Series

Πώς ο «Χρυσός Λόχος» αλλάζει τις ισορροπίες στο Game of Thrones

Το who is who της Golden Company που βάζει δύσκολα σε Ντενέρις και Τζον Σνόου

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάρι Στρίκλαντ και Έουον Γκρέιτζοϊ
Χάρι Στρίκλαντ και Έουον Γκρέιτζοϊ/©ΗΒΟ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον «Χρυσό Λόχο» πριν από τη σύγκρουση μπροστά στα τείχη του Κινγκς Λάντινγκ.

Και ξαφνικά το Κινγκς Λάντινγκ γέμισε στρατό. Δίπλα στο άλικο των Λάννιστερ και το χρυσό της φρουράς της πόλης, ήρθαν να προστεθούν οι μανδύες του «Χρυσού Λόχου». 20.000 στρατιώτες και 2.000 άλογα στην υπηρεσία της Queen Σέρσεϊ. Όλα πληρωμένα με τον χρυσό του Χαϊγκάρντεν, τον οποίο πρόλαβε να στείλει στην πρωτεύουσα ο Τζέιμι πριν ο στρατός των Λάννιστερ σαρωθεί από τις ορδές των Ντοθράκι και γίνει «κάρβουνο» από τον Ντρόγκον. Με επικεφαλής τον εξόριστο άρχοντα Χάρι Στρίκλαντ (Μαρκ Ρίσμαν), αλλά χωρίς ελέφαντες που τόσο πολύ ήθελε η Σέρσεϊ, η παρουσία της Golden Company αλλάζει τις ισορροπίες στη σύγκρουση για τον Σιδερένιο Θρόνο.

Με τη Ντενέρις να χάνει το μισό Καλασάρ και το 1/2 των Άσπιλων στο Γουίντερφελ, σε συνδυασμό με την απώλεια του Ραίγκαλ που κάνει τον τελευταίο της δράκο να μοιάζει «ευάλωτος», οι υπερασπιστές του Κινγκς Λάντινγκ δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι, καθώς οι δύο στρατοί ετοιμάζονται να συγκρουστούν μπροστά στα τείχη της πρωτεύουσας. Ικανότατοι πολεμιστές και πιστοί σε αυτόν που τους πληρώνει, οι στρατιώτες της Golden Company αναμένεται να βάλουν δύσκολα στους πολιορκητές. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να καταφέρουν να αποκρούσουν τη λυσσαλέα επίθεση του στρατού της Ντενέρις και του Τζον Σνόου.

Ακολουθούν γεγονότα και καταστάσεις που χρειάζεται να ξέρεις για τον «Χρυσό Λόχο» πριν από τη νέα μάχη για τον Σιδερένιο Θρόνο:

  • Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Θεωρείται ο καλύτερα εξοπλισμένος και πιο αποτελεσματικός μισθοφορικός στρατός στις Ελεύθερες Πόλεις (Λυς, Μπράαβος, Βολάντις κ.λπ.). Ικανότατοι πολεμιστές, διακρίνονται από πειθαρχία και αποφασιστικότητα την ώρα της μάχης -χαρακτηριστικά που θυμίζουν τη συμπεριφορά των Άσπιλων.
  • Αν δεν ταιριάζανε δε θα συμπεθεριάζανε. Η Golden Company φημίζεται για την αξιοπιστία της. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με τους υπόλοιπους μισθοφορικούς στρατούς που αλλάζουν πλευρά ακόμα και την ώρα της μάχης (βλ. Νταάριο Ναχάρις, Δευτερότοκοι), ο «Χρυσός Λόχος» τιμά την υπογραφή του και δεν σπάει -σχεδόν ποτέ- το συμβόλαιο. Τι πιο ταιριαστό να πολεμήσουν για τους Λάννιστερ, που πληρώνουν πάντα τα χρέη τους.

Χάρι Στρίκλαντ
Χάρι Στρίκλαντ, επικεφαλής του «Χρυσού Λόχου»/©HBO

  • Εξόριστοι του Γουέστερος. Σύμφωνα με τα βιβλία, πάνω στα οποία βασίστηκε η τηλεοπτική σειρά-φαινόμενο, πολλές δεκαετίες πριν ο Ρόμπερτ Μπαράθιον γίνει βασιλιάς στα Επτά Βασίλεια, οι Ταργκάριεν τσακώθηκαν μεταξύ τους για το ποιος (κλασικά) θα καθίσει στον Σιδερένιο Θρόνο. Ο Αίγκον Δ' ο ανάξιος ήταν πολύ άτακτος, γεμίζοντας εξώγαμα το Γουέστερος. Λίγο πριν πεθάνει, έστειλε αγγελιοφόρους για να μαζευτούν στο νεκροκρέβατό του όλοι οι μπάσταρδοι, τους οποίους και νομιμοποίησε. Αυτό ήταν. Με τη λέξη-ρετσινιά Ρίβερς να έχει αντικατασταθεί από τη λέξη Ταργκάριεν, οι πρώην μπάσταρδοι του οίκου σήκωσαν τα λάβαρα και η «Επανάσταση των Μπλάκφαϊρ» ήταν γεγονός.

Το έμβλημα των Ταργκάριεν Vs το έμβλημα των Μπλάκφαϊρ
Το έμβλημα των Ταργκάριεν Vs το έμβλημα των Μπλάκφαϊρ

Τελικά, το «παρακλάδι» αυτό του οίκου Ταργκάριεν ηττήθηκε. Πολύς κόσμος πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς (ανάμεσά τους και αρκετοί άρχοντες μαζί με τα παιδιά τους). Στο Έσσος δημιούργησαν την Golden Company. Ιδρυτής και πρώτος αρχηγός ήταν ο μπάσταρδος Αίγκον Ρίβερς, ευρύτερα γνωστός ως Μπίτερστιλ. Καημός τους να επιστρέψουν κάποια στιγμή πίσω στο Γουέστερος για να αποκαταστήσουν το όνομά τους και να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους (κάστρα και εκτάσεις).

Το αίμα νερό δεν γίνεται: Το ενδεχόμενο της προδοσίας

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα παραπάνω δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο «Χρυσός Λόχος» θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να σπάσει για πρώτη φορά το συμβόλαιο, να αλλάξει πλευρά και να ενωθεί με τη Ντενέρις και τον Τζον Σνόου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αφού πρώτα συγκρουστεί μαζί τους σε μια α λα «Τροία» μάχη του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν. Στα βιβλία έγινε μόνο μια φορά, όταν αποφάσισαν να αφήσουν στα κρύα του λουτρού το Λυς για να επιστρέψουν πίσω στο Γουέστερος, ακολουθώντας έναν χαρακτήρα-κλειδί, ο οποίος όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ στη σειρά. Μια τέτοια προδοσία θα έκανε τη Σέρσεϊ να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της (αν όχι το κεφάλι της) -μια πληρωμή με το ίδιο νόμισμα στην προδοσία του αδικοχαμένου Νεντ Σταρκ, που είδε τους «Χρυσούς Μανδύες» να στρέφονται εναντίον του μέσα στην Αίθουσα του Σιδερένιου Θρόνου στον πρώτο κύκλο. Αυτό είναι το ένα σενάριο.

Σέρσεϊ Λάννιστερ
Σέρσεϊ Λάννιστερ/©HBO

Το δεύτερο θέλει τον Χάρι Στρίκλαντ να είναι ένας απλός μισθοφόρος. Η «Επανάσταση των Μπλακφάιρ» είναι για εκείνον μια μακρινή ανάμνηση και το μόνο που έχει σημασία είναι το χρήμα. Κρίνοντας από τις διαδικασίες fast track στον 8ο και τελευταίο κύκλο του GOT, με τον προβληματικό χωροχρόνο, όπου τα γεγονότα εκτυλίσσονται με «άτσαλο» τρόπο και οι χαρακτήρες δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να εξελιχθούν και μέσα από τις ενέργειές τους να δικαιολογήσουν καταστάσεις του παρελθόντος, το σενάριο αυτό είναι και το πιο πιθανό. Ακόμα, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει πάντα η ατάκα του Τύριον στον Μπρον που μπορεί να οδηγήσει σε ένα απρόσμενο twist: «Όποια και αν είναι η τιμή, θα σου δώσω τα διπλά».

Για να δούμε...

Game of Thrones | Season 8 Episode 5 | Preview (HBO)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ