- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
Πόσο νερό και ενέργεια καταναλώνει η τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάξει μια εικόνα ή ένα βίντεο
Οι εκτιμήσεις σοκ έκθεσης του ΟΗΕ
Οι τρομακτικές προβλέψεις για την τεχνητή νοημοσύνη και την κατανάλωση νερού και ενέργειας, πώς τα data centers απειλούν τους υδάτινους πόρους της Γης
Μέχρι το 2030, η κατανάλωση νερού από τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα ισοδυναμεί με τις βασικές ετήσιες ανάγκες 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεπεράσει κατά τρεις φορές την ετήσια χρήση σχεδόν 650 εκατομμυρίων ανθρώπων, προειδοποιούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών (UN University).
Τα κέντρα δεδομένων (data centres) παγκοσμίως προβλέπεται κατά την ίδια περίοδο να καταναλώνουν 945 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τη συνδυασμένη ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και της Νιγηρίας, χώρες που φιλοξενούν συνολικά περισσότερους από 650 εκατομμύρια ανθρώπους.
Την ίδια ώρα, το υδατικό αποτύπωμά τους θα ισούται με τις βασικές ετήσιες οικιακές ανάγκες νερού όλων των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ το αποτύπωμα χρήσης γης θα ξεπεράσει τα 14.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου διπλάσιο από τη μητροπολιτική περιοχή της Τζακάρτα, όπου ζουν περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι.
Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση του Ινστιτούτου Υδάτων, Περιβάλλοντος και Υγείας του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών (UNU-INWEH).
Πόση ενέργεια καταναλώνει η τεχνητή νοημοσύνη
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα η περιβαλλοντική επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης αξιολογείται ελλιπώς, καθώς η προσοχή επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που σχετίζονται με την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων.
Ωστόσο, κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση ή τη λειτουργία ενός συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης έχει επίσης ένα αποτύπωμα νερού, από την ψύξη και την παραγωγή ενέργειας, και ένα αποτύπωμα γης από τις ενεργειακές υποδομές και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα παραπάνω δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η μετάβαση από τον άνθρακα στη βιοενέργεια μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%, αλλά να αυξήσει το αποτύπωμα νερού της περισσότερο από 30 φορές και το αποτύπωμα γης εκατονταπλάσια.
Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως κατανάλωσαν περίπου 448 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το 2025. Εάν αντιμετωπίζονταν ως έθνος, θα ήταν η εντέκατη μεγαλύτερη χώρα σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, μετά τη Γαλλία αλλά πάνω από τη Σαουδική Αραβία.
Επίσης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 οι υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να παράγουν έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.
Προβληματισμοί
Η κατανάλωση ενέργειας διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το είδος της εργασίας. Μια τυπική συνομιλία απαιτεί περίπου 200 φορές περισσότερη ενέργεια από μια βασική ταξινόμηση κειμένου. Η δημιουργία μίας εικόνας με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να καταναλώσει 1.450 φορές περισσότερη ενέργεια, ενώ ένα σύντομο βίντεο που παράγεται από AI μπορεί να απαιτεί ενέργεια ισοδύναμη με εκείνη που χρειάζεται η επεξεργασία 200.000 ανεπιθύμητων μηνυμάτων (spam).
Η επιλογή του μοντέλου, το μέγεθος της εντολής (prompt), η μορφή στην οποία παρουσιάζεται το αποτέλεσμα και η ανάλυση διαμορφώνουν ουσιαστικά το αποτύπωμα. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις αποφάσεις λαμβάνονται αόρατα από προεπιλογές του προϊόντος που ο χρήστης δεν βλέπει ποτέ.
«Η έκθεση δεν αποτελεί επιχείρημα κατά της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενός τεχνολογικού μετασχηματισμού που βελτιώνει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι μια έκκληση για υπεύθυνη χρήση της και αντιμετώπιση των ακούσιων συνεπειών της, ώστε να καταστεί βιώσιμη και δίκαιη» σημειώνει ο καθηγητής Κάβε Μαντάνι, διευθυντής του UNU-INWEH και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Claude θα μπορεί να διακόπτει συνομιλίες
Ο συνιδρυτής της Open Cosmos, Αλέις Μεχίας, αποκαλύπτει στην ATHENS VOICE πότε και πώς η Ελλάδα θα μπορεί να κατασκευάζει έναν δορυφόρο την ημέρα
Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες
Το κλειδί βρίσκεται στο περίφημο «πρόβλημα του τερματισμού»
Η έρευνα των Ανρί Καγκάν και Κένσο Σόαϊ και το παράδειγμα με τα δύο χέρια
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών
Στη δεύτερη ημέρα του AI Everything Abu Dhabi, η συζήτηση μετακινήθηκε από τα chatbots στο κράτος και από την οθόνη στα ρομπότ
Soft and Future Science: Τα πιο πρόσφατα «μικρά» νέα — αυτά που προκαλούν απορία, θαυμασμό, συζήτηση, και νέους τρόπους θεώρησης του κόσμου
Η μελέτη του Φράνσις Χάλζεν και το «παράθυρο» στον Νότιο Πόλο
Στο AI Everything στο Άμπου Ντάμπι, η συζήτηση δεν αφορά (μόνο) στο τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη αλλά πώς θα μοιάζει ο κόσμος που έρχεται. Η ATHENS VOICE είναι εκεί και μεταφέρει εικόνες από το μέλλον
Η συμβολή του IceCube στην εξερεύνηση του σύμπαντος
Πώς το φως ελέγχει μεμονωμένα νευρικά κύτταρα
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το Ask to Browse
Η επιστήμη επιβεβαιώνει τη θεωρία του Φρόιντ για τη δύναμη των υποσυνείδητων διεργασιών
Η κριτική στην «επαναληπτική ανάπτυξη»
Το στοίχημα των 518 δισ. δολαρίων της Anthropic
Το πρόγραμμα HELLAS SPACE 2.0 και η μετάβαση από τους μικροδορυφόρους στην ελληνική διαστημική βιομηχανία
Η Τεχνητή Νοημοσύνη τα αλλάζει όλα, και μάλλον ήρθε ο καιρός να το συνειδητοποιήσουμε
Ο Θάνος Βλόντζος, επιστήμονας που εργάζεται στο Λονδίνο, εξηγεί γιατί η ΑΙ δεν μπορεί να ελεγχθεί όπως τα πυρηνικά και πόσο κοντά είμαστε σε συστήματα που μπορούν να δράσουν ανεξέλεγκτα
Χιλιάδες εργαζόμενοι της εταιρίας χρησιμοποιούν το νέο μοντέλο σε ειδικευμένες εργασίες προγραμματισμού και έρευνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.