- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δασμοί Τραμπ: Η Sony αυξάνει την τιμή του PlayStation 5 κατά 25%
Αντιδράσεις και αβεβαιότητα στη βιομηχανία τεχνολογίας
Η Sony αυξάνει την τιμή του PS5 κατά 25% εξαιτίας των δασμών Τραμπ και του οικονομικού περιβάλλοντος - Έντονη διεθνής ανησυχία στον τεχνολογικό κλάδο
Η Sony αύξησε την τιμή του PlayStation 5 κατά 25%, καθώς η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών δέχεται πλήγμα από τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών Sony δήλωσε ότι πήρε τη «δύσκολη απόφαση» να αυξήσει την τιμή της ψηφιακής έκδοσης της κονσόλας στις £429,99 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα €499,99 στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.
Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τιμή της στάνταρ έκδοσης με μονάδα δίσκου.
Η Sony αυξάνει τιμές σε Ευρώπη και Ωκεανία λόγω πληθωρισμού και δασμών
Η εταιρεία επικαλέστηκε ένα «δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», ως αιτία για την αύξηση της τιμής λιανικής του PS5 σε ορισμένες αγορές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ωκεανία.
Στην Αυστραλία, η τιμή του στάνταρ PS5 θα αυξηθεί στα 829,95 αυστραλιανά δολάρια, ενώ η ψηφιακή έκδοση θα κοστίζει πλέον 749,95 δολάρια. Στη Νέα Ζηλανδία, το στάνταρ μοντέλο θα πωλείται προς 949,95 δολάρια Νέας Ζηλανδίας και το ψηφιακό στα 859,95.
Η βιομηχανία τεχνολογίας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τους δασμούς του Προέδρου Τραμπ, που επηρεάζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ο ανταγωνιστής της Sony, η Nintendo, παρουσίασε τη νέα της φορητή κονσόλα Switch 2 μια μέρα πριν ο Τραμπ ανακοινώσει νέους «ανταποδοτικούς» δασμούς στις 2 Απριλίου. Λίγες μέρες αργότερα, η Nintendo ανέστειλε τις προπαραγγελίες του νέου μοντέλου στις ΗΠΑ, επικαλούμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις των δασμών.
Η Ιαπωνία επλήγη με δασμούς ύψους 24% στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ την «ημέρα απελευθέρωσης» του Τραμπ. Οι περισσότεροι από τους νέους δασμούς έχουν «παγώσει» προσωρινά για 90 ημέρες. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Σιγκερού Ισίμπα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ιαπωνία δεν προτίθεται να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις και δεν θα επισπεύσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.
Διεθνείς επιπτώσεις και σενάρια για αυξήσεις σε Apple και Nintendo
Εταιρείες όπως η Apple, της οποίας τα προϊόντα συναρμολογούνται κυρίως στην Κίνα, επίσης προετοιμάζονται για αύξηση κόστους. Αναλυτές της τράπεζας UBS προειδοποίησαν ότι η τιμή του iPhone 16 Max με 256GB μπορεί να αυξηθεί κατά 79%, από $1.199 (περίπου £915) σε $2.150 (περίπου £1.600), με βάση συνολικό δασμό 145%.
Παρά την αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική Τραμπ, οι ιαπωνικές μετοχές ενισχύθηκαν τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα υπάρξει προσωρινή εξαίρεση ορισμένων ηλεκτρονικών – όπως smartphones – από τους δασμούς. Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 1%.
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αναστολή δασμών σε smartphones, laptops και άλλα προϊόντα είναι προσωρινή. Ο Τραμπ δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Truth Social ότι κανείς «δεν θα τη γλιτώσει» και προανήγγειλε νέα εμπορική έρευνα εθνικής ασφάλειας στον κλάδο των ημιαγωγών και συνολικά στην αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών.
«Δεν θα γίνουμε όμηροι άλλων χωρών, ειδικά εχθρικών εμπορικά εθνών όπως η Κίνα», έγραψε ο Τραμπ.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι χρήστες αδυνατούσαν να συνδεθούν για περίπου μιάμιση ώρα
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας - Οι χρήστες αδυνατούν να συνδεθούν
Αναφορές από χρήστες ότι δε μπορούν να μπουν στις πλατφόρμες
Η εξαπάτηση δεν είναι ανθρώπινη εφεύρεση, αλλά εξελικτική στρατηγική που διαμόρφωσε τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Εντοπίστηκαν απολιθώματα σε βάθος άνω των 7 χλμ., με ευρήματα που χρονολογούνται πριν από 5,3 εκατομμύρια χρόνια
Ποιοι αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας
Βασίζεται σε αρχαία νευροβιολογικά συστήματα - Πώς εξελίχθηκε ως στρατηγική επιβίωσης
Η Anthropic διαθέτει το Claude Fable 5 παρά τις ανησυχίες για την κυβερνοασφάλεια
Πρώτη φορά που αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας εντάσσεται σε αποστολή του προγράμματος Artemis
Από το gov.gr στην εποχή της προσωποποιημένης εξυπηρέτησης
Η Sega επιβεβαίωσε την ψηφιακή αναβίωση του θρυλικού ράπερ στο «Stranger Than Heaven»
Η νεαρή φιλόσοφος είναι η ψυχή του Claude της Anthropic και οι προβληματισμοί έχουν σημασία
Ο Γιάννης Ασσαέλ μιλά για τον οδηγό «Τεχνητή Νοημοσύνη για Όλους», τον οποίο χαρακτηρίζει «παγκόσμια πρωτοπορία»
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο άνεμος είναι ενεργός για τουλάχιστον 20.000 χρόνια
Η νέα συνεργασία-μεγαθήριο φέρνει τον Πίκατσου στη ζωή, χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρες κίνησης, ήχους και φώτα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δημιούργησαν ένα «υπερ-αντιγόνο» ικανό να προστατεύσει από μελλοντικές πανδημίες
Η στροφή των χρηστών από τα κινητά στις τηλεοράσεις αλλάζει τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά της ψυχαγωγίας
Οι εκτιμήσεις σοκ έκθεσης του ΟΗΕ
Το ΑΙ γράφει πια τα πάντα και τα γράφει με τη δική του, χαρακτηριστική φωνή – μόνο εμένα μου φαίνεται κάπως εκνευριστική;
Η Sydney Morning Herald απέσυρε το κείμενο της καθηγήτριας Κάθριν Έλις ως «απαράδεκτο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.