- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Η Google δεν δεσμεύεται πλέον να μη χρησιμοποιήσει την ΑΙ για όπλα
Αρκετοί εργαζόμενοι της εταιρίας έχουν παραιτηθεί σαν ένδειξη διαμαρτυρίας


Η κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης προχωράει με ιλιγγιώδη ρυθμό
Η Google τροποποίησε τη δημόσια πολιτική ηθικής για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), αφαιρώντας τη δέσμευσή της ότι δεν θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για όπλα ή για εφαρμογές παρακολούθησης.

Στην προηγούμενη έκδοση, η οποία είναι διαθέσιμη στο αρχείο Wayback Machine του CNN, η Google περιλάμβανε κατηγορίες εφαρμογών που δεν θα επιδιώξει να εμπλακεί.
Σε αυτές περιλαμβάνονταν όπλα ή άλλες τεχνολογίες που προορίζονται για να βλάψουν ανθρώπους και τεχνολογίες παρακολούθησης που υπερβαίνουν τα διεθνή πρότυπα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, αυτή η διατύπωση δεν υπάρχει πλέον στη νέα έκδοση της σελίδας με τις αρχές της εταιρείας.
Από την κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI το 2022, η κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης έχει προχωρήσει με ιλιγγιώδη ρυθμό. Παρά το γεγονός ότι η χρήση της AI έχει εκτοξευθεί, η νομοθεσία και οι κανονισμοί περί διαφάνειας και ηθικής δεν έχουν προλάβει να καλύψουν το κενό – και τώρα φαίνεται ότι η Google χαλαρώνει τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς της.
Σε ένα blog post την Τρίτη, ο James Manyika, ανώτερος αντιπρόεδρος έρευνας, εργαστηρίων, τεχνολογίας και κοινωνίας στη Google, και ο Demis Hassabis, επικεφαλής της Google DeepMind, ανέφεραν ότι τα πλαίσια για την AI που δημοσιεύονται από δημοκρατικές χώρες έχουν μεγαλώσει την κατανόηση της Google σχετικά με τις δυνατότητες και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.
«Υπάρχει μια παγκόσμια ανταγωνιστική μάχη για την ηγεσία στην AI μέσα σε ένα όλο και πιο περίπλοκο γεωπολιτικό τοπίο. Πιστεύουμε ότι οι δημοκρατίες θα πρέπει να ηγηθούν στην ανάπτυξη της AI, καθοδηγούμενες από βασικές αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η ανάρτηση.
«Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί που μοιράζονται αυτές τις αξίες θα πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τεχνητή νοημοσύνη που προστατεύει τους ανθρώπους, προωθεί την παγκόσμια ανάπτυξη και στηρίζει την εθνική ασφάλεια», προσθέτει το κείμενο.
Η Google δημοσίευσε τις Αρχές της AI το 2018, πολύ πριν την «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η πρόσφατη αλλαγή πολιτικής αποτελεί μια σημαντική ανατροπή των αρχικών αυτών αρχών.
Το 2018, η Google είχε αποσύρει μια προσφορά 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα συμβόλαιο cloud computing με το Πεντάγωνο, δηλώνοντας τότε ότι δεν μπορούσε να διασφαλίσει ότι το έργο θα ευθυγραμμιζόταν με τις αρχές της AI.
Την ίδια χρονιά, πάνω από 4.000 εργαζόμενοι είχαν υπογράψει μια αίτηση ζητώντας ξεκάθαρη πολιτική που να δηλώνει ότι ούτε η Google ούτε οι συνεργάτες της θα κατασκευάσουν ποτέ τεχνολογία πολέμου. Μάλιστα αρκετοί εργαζόμενοι είχαν παραιτηθεί σαν ένδειξη διαμαρτυρίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με τη συμμετοχή έγκριτων εισηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό - Δείτε το πρόγραμμα
Τα τρία επαγγέλματα που, κατά τον Μπιλ Γκέιτς, δεν κινδυνεύουν από το ΑΙ
Ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες Venture Capitalists μιλά για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής κι εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει παράγοντας, όχι ουραγός.
Το ιστορικό κτίριο όπου θα τοποθετηθεί και τα οφέλη για την Ελλάδα
Δεν είναι η πρώτη φορά που η διάσημη πλατφόρμα αντιμετωπίζει τεχνικά ζητήματα
Τι αναφέρουν οι ειδικοί
Αντιδράσεις για body shaming και πρακτικές που ενισχύουν την «τοξική κουλτούρα της δίαιτας»
Επιστήμονες πιστεύουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της αστρονομίας
Εκτοξεύθηκε η αποτίμηση της πλατφόρμας μετά τη συμμαχία του δισεκατομμυριούχου με τον Ντόναλντ Τραμπ
Η εταιρεία ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια
Οι αλλαγές στο DNA, τον εγκέφαλο και τα οστά
Εμπεριέχουν κύτταρα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της γενετικής ποικιλομορφίας
Το περιεχόμενό του απειλεί τον τεχνολογικό κολοσσό με «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημιά»
Γιατί ονομάζεται έτσι
Έφτασε σε απόσταση 5.600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Άρη, με ταχύτητα των 33.480 χιλιομέτρων την ώρα
Μια συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Τσέκερη με αφορμή το ντοκιμαντέρ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Μιλήσαμε με τον Γιώργο Μπαρδάνη και τον Σέργιο Τζιάνο, που έχουν αναλάβει τα μεγαλύτερα drone shows στην Ελλάδα. Μάθαμε το πώς εκτελείται ένα show από τον σχεδιασμό μέχρι το play και το κόστος.
Από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αλλαγές με την επάνοδο Τραμπ
Πώς λειτούργησε μέχρι την μεταμόσχευση που έλαβε χώρα τον Μάρτιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.