- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Είμαστε Αστερόσκονη»: Η νέα παράσταση στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου
Είναι το κύκνειο άσμα του Επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου σε μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου
«Είμαστε Αστερόσκονη»: Η νέα παράσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου - Είναι το κύκνειο άσμα του Επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου σε μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου
Ξεκίνησε σήμερα για το κοινό η προβολή της νέας παράστασης του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, «Είμαστε Αστρόσκονη». Το κύκνειο άσμα του Επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου έμελλε να είναι και το τελευταίο αδημοσίευτο μουσικό έργο του αείμνηστου και παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Με αφορμή τα 20 χρόνια ψηφιακής λειτουργίας του Πλανηταρίου, η παράσταση αυτή κάνει μια ανασκόπηση σε προηγούμενες παραστάσεις του Διονύση Σιμόπουλου, ο οποίος επιμελήθηκε το σενάριο,και την σκηνοθεσία για να πλαισιώσει την ακυκλοφόρητη μουσική του Vangelis. Ένας φόρος τιμής στην Επιστήμη και στην Τέχνη από δύο δημιουργούς που η φιλία και η αλληλοεκτίμηση του ενός για τον άλλον είναι περισσότερο από εμφανής σε αυτό το έργο.
«Eίμαστε πραγματικά όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα»
Από την έμφυτη «ανάγκη» που μας χαρακτηρίζει ως νοήμονα όντα να εξερευνούμε το Σύμπαν, στην προσπάθειά μας να αποκαλύψουμε τα μυστικά τωνάστρων, και από την γέννηση του Ηλιακού συστήματος στην εμφάνιση της ζωής στην Γη, η παράσταση αυτή είναι εντέλει ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακαλύψεων, που καταλήγει στο εξής απλό συμπέρασμα:«είμαστε πραγματικά όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα».
Η νέα παράσταση του Πλανηταρίου προβάλλεται από Τετάρτη έως Κυριακή και αποτελεί μια μοναδική εμπειρία θέασης στον αναβαθμισμένο θόλο του Ιδρύματος Ευγενίδου, μετά τις εκτεταμένες εργασίες των συστημάτων ήχου και εικόνας. Με αυτή την σημαντική επένδυση, το Ίδρυμα Ευγενίδου δημιουργεί νέα δεδομένα γύρω από την θέαση, στηρίζοντας σταθερά τον σημαντικό εκπαιδευτικό, επιστημονικό και κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο στην ελληνική κοινωνία, προωθώντας τον επιστημονικό εγγραμματισμό, αναπτύσσοντας μια βαθύτερη κατανόηση και αντίληψη του Σύμπαντος και κατά συνέπεια της θέσης του ανθρώπου στον κόσμο.
Το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ψηφιακής λειτουργίας και σχεδόν 60 χρόνια εκπαιδευτικής προσφοράς, με περισσότερους από 7 εκατομμύρια επισκέπτες συνολικά. Η συνεχής τεχνολογική του αναβάθμιση το κατατάσσει ως ένα από τα καλύτερα Πλανητάρια του κόσμου,με πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό αποτύπωμα.
Info
Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2023
Ψηφιακή Παράσταση Θόλου
Διάρκεια: 40'
Ηλικίες 10+
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς τα συστήματα αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία
Τα σημαντικά οφέλη της γραφής με το χέρι έναντι των πληκτρολογίων στον εγκέφαλο
Η νέα συνήθεια που γεννήθηκε στα κινητά σαρώνει τις οθόνες και φέρνει δισεκατομμύρια
Ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος εξηγεί τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να προσαρμοστεί στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Νέα αγωγή κατά της Sony αμφισβητεί αν οι παίκτες αγοράζουν ή απλώς νοικιάζουν τα ψηφιακά παιχνίδια τους
Τα μοντέλα Claude απέκτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και παραβίασαν συστήματα οργανισμών
Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά
Sony και Warner ζητούν δισεκατομμύρια ευρώ για παράνομη χρήση στίχων στην εκπαίδευση του Claude
Τι εξήγησε ο Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Η συμφωνία που ανοίγει μια νέα συζήτηση για την ευθύνη των τεχνολογικών εταιρειών
Όταν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης ξεφεύγουν από τον έλεγχο – και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους ζητούν από την πολιτική να τους βάλει φρένο.
Οι νέοι περιορισμοί για τους εφήβους - Αυξάνονται οι πιέσεις από Ευρώπη και Ασία
Η αναγκαιότητα της διά βίου μάθησης σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο
«Η AI είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο παραδέχονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί»
Το Audorama 2.0 εντοπίζει κινήσεις και γεγονότα, προτείνει ήχους και τα μετατρέπει σε επεξεργάσιμο υλικό, αφήνοντας τον τελικό λόγο στον δημιουργό
Οι αγώνες περιλαμβάνουν 51 αθλήματα, από ταχύτητες και άλματα μέχρι αυτόνομο ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ και χορό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.