- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διέρρευσαν κατά λάθος τα ονόματα των νικητών του Νόμπελ Χημείας
Η απάντηση της Επιτροπής Απονομής των Νόμπελ Χημείας της Ακαδημίας
Βραβεία Νόμπελ: Ονόματα φερόμενων ως νικητών του Νόμπελ Χημείας 2023 δόθηκαν ακούσια στη δημοσιότητα - Η απάντηση της Επιτροπής Απονομής των Νόμπελ Χημείας της Ακαδημίας
Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας δημοσιοποίησε σήμερα ακούσια τα ονόματα τριών επιστημόνων δηλώνοντας ότι είναι αυτοί που κέρδισαν το φετινό Βραβείο Νόμπελ Χημείας, αν και ο εν λόγω θεσμός που τα απονέμει ανακοίνωσε ότι η απόφαση για τους φετινούς νικητές χρειάζεται ακόμη ώρες για να ληφθεί.
Η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet δημοσίευσε αντίγραφο ενός email, για το οποίο δηλώνει ότι είναι της Ακαδημίας και στο οποίο κατονομάζονται οι νικητές του φετινού Νόμπελ Χημείας ως οι Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ.
«Το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2023 τιμά την ανακάλυψη και την ανάπτυξη κβαντικών κουκκίδων, νανοσωματιδίων που είναι τόσο μικρά που το μέγεθός τους καθορίζει τις ιδιότητές τους», αναφέρει παράλληλα η επίσης σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter (DN) επικαλούμενη και αυτή email της ακαδημίας.
Ο Γιόχαν Άκβιστ, πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής των Νόμπελ Χημείας της Ακαδημίας, δήλωσε ωστόσο στο Reuters:
«Είναι ένα λάθος της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Η συνεδρίασή μας αρχίζει στις 09:30 ώρα κεντρικής Ευρώπης (10:30 ώρα Ελλάδος), άρα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Οι νικητές δεν έχουν ακόμη επιλεγεί».
Η ανακοίνωση του ή των νικητών του φετινού Βραβείου Νόμπελ Χημείας αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12:45 ώρα Ελλάδος.
Τα νανοσωματίδια και οι κβαντικές κουκκίδες χρησιμοποιούνται στα φώτα Led και τις οθόνες των τηλεοράσεων και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν χειρουργούς στην αφαίρεση καρκινικών ιστών, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Μπαουέντι είναι καθηγητής στο MIT, ο Μπρους ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ο Εκίμοφ εργάζεται για την Nanocrystals Technology Inc.
Το ηλικίας άνω των εκατό ετών βραβείο απονέμεται από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 950.000 ευρώ).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με την ανακοίνωση της διαδοχής του, ανατρέχουμε στη δέσμευσή του να προσφέρει καινοτομίες που «δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν»
Ο ισχυρός άνδρας της Nvidia περιγράφει το τοπίο για το μέλλον της εργασίας
Δεν πρόκειται για μια παιδική φάση που ξεπερνάμε, αλλά για ένα βαθιά ριζωμένο αντανακλαστικό
Ο Μιχάλης Μπλέτσας εξηγεί τους κινδύνους της AI - Και γιατί η ανθρώπινη χρήση της είναι κρίσιμη
Ο κοινωνικός ψυχολόγος Ράβι Άιερ εξηγεί στην ATHENS VOICE γιατί θεωρεί αναγκαίο τον περιορισμό της πρόσβασης ανηλίκων στα social media και γιατί οι γονείς δεν μπορούν να δώσουν μόνοι τους τη μάχη
Η μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος διευθύνων σύμβουλος
Μετά τη δίκη‑ορόσημο για εθισμό στα social media, νέα μελέτη δείχνει ότι η αποχή βελτιώνει σημαντικά την ψυχική υγεία
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και απορρίπτουν τους ανθρώπους
Τι σημαίνει το απροσδόκητο θέμα που προέκυψε
Όσα γνωρίζουμε για τον αστεροειδή
Αμέτρητες έρευνες δείχνουν πόσο επιζήμια είναι η κατάχρηση των Social Media στην παιδική ιδίως ηλικία
Τι είναι το «juice jacking» και πώς μια απλή αλλαγή στις ρυθμίσεις USB μπορεί να θωρακίσει τα δεδομένα σας
Το φαράγγι μήκους περίπου 450 χιλιομέτρων και βάθους που ξεπερνά το 1,8 χιλιόμετρο
Όταν ο φωτογράφος και ο σκηνοθέτης δίνουν τη θέση τους στον αλγόριθμο
Ένας φιλόσοφος του νου και της ηθικής στην επιχείρηση Τεχνητής Νοημοσύνης
«Τα παιδιά δεν χρειάζονται πανικό, αλλά εκπαίδευση»
Η ανάλυση βασίστηκε σε 17 μελέτες με περισσότερους από 20.000 ασθενείς
Επιτέλους, η πόλη στα μέτρα σου
Μια αόρατη εργατική δύναμη που τροφοδοτεί με πληροφορίες την ΑΙ
Τέλος στο «back button hijacking» - Αυστηρά μέτρα κατά της παραπλανητικής πρακτικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.