- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ελληνικές διακρίσεις στη 16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής
Ένα χάλκινο μετάλλιο και μια εύφημη μνεία για τους μαθητές της χώρας μας
16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής. Ελληνικές διακρίσεις: Ένα χάλκινο μετάλλιο και μια εύφημη μνεία - Συμμετείχαν 236 μαθητές από 52 χώρες.
Με μια μικρή καθυστέρηση λόγω απαραίτητων ελέγχων και αναβαθμολόγησης ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα της 16ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 20/08/2023 στην πόλη Χορτσόφ της Πολωνίας.
Στη φετινή διοργάνωση, δύο Έλληνες μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο έχοντας διακριθεί.
Ο μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου Δράμας απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ εύφημο μνεία απέσπασε ο Ορέστης Ζηκούλης από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση της Αθήνας.
Στην πενταμελή ομάδα συμμετείχαν ακόμη οι Τσουμπός Γιώργος από το 2ο ΓΕΛ Αιγίου, Μελίστας Γιώργος από το 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου και Τέγος Λάμπρος από το Λύκειο της Σχολής Μωραΐτη των Αθηνών.
Της αποστολής ηγήθηκαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας, ο Ολυμπιονίκης του 2010 και 2011, Γιώργος Λιούτας (νυν μεταδιδακτορικός φοιτητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Darmstadt) και ο Ολυμπιονίκης του 2010, Ορφέας Βουτυράς (Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Η/Υ και διδάκτορας του ΕΜΠ).
16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής: Ρεκόρ συμμετοχών
Στην 16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 52 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική, με 236 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα.
Η φετινή Ολυμπιάδα χαρακτηρίστηκε από το νέο ρεκόρ των 52 συμμετοχών (εκ των οποίων 5 ήταν χώρες που λάβαν μέρος για πρώτη φορά), γεγονός που σηματοδοτεί την διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή της Ολυμπιάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής, παρ’ ότι το μάθημα της Αστρονομίας εκλείπει από το εκπαιδευτικό σύστημα της Δευτεροβάθμιας στην πλειονότητα των χωρών του πλανήτη, και ότι ο πρώτος χρυσός μαθητής – από η Σλοβενία – επέλυσε το 82% των θεμάτων, που σημαίνει ότι τα φετινά θέματα ήταν ιδιαίτερης δυσκολίας.
Να τονίσουμε ότι το Ίδρυμα John S. Fafalios αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής, και του οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την συνεχή υποστήριξή του τα τρία τελευταία χρόνια.
Η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ τα έξοδα σίτισης στο Βόλο (στα τέλη Ιουλίου 2023) της Ελληνικής αποστολής κάλυψε με ευγενική χορηγία η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, από ειδικό λογαριασμό που είχε κρατηθεί στην μνήμη του εμπνευστή και εκ των συντελεστών της δημιουργίας της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας - Αστροφυσικής, αείμνηστου καθηγητή ΑΠΘ, Ιωάννη Σειραδάκη.
Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 28ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να εκτελέσει έναν πλήρη κύκλο ανθρώπινης πλύσης
«Εξαιρετικά ανεπαρκής ο έλεγχος - Επιλέγει να μην τον εφαρμόσει»
Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε απλώς στους τεχνολόγους
Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.