Πολιτικη & Οικονομια

Οι Σπαρτιάτες επιχειρούν να κλείσουν τον ασκό του Αιόλου

Το μπρα ντε φερ για την εξουσία και την κρατική χρηματοδότηση του κόμματος

Ηλένα Κρητικού
Ηλένα Κρητικού
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Σπαρτιάτες επιχειρούν να κλείσουν τον ασκό του Αιόλου
Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας έχει κληθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να καταθέσει για τις καταγγελίες του ©Costas Baltas/Anadolu Agency via Getty Images

Σπαρτιάτες: Αφού άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τις καταγγελίες Στίγκα, τις διαγραφές και τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, τώρα επιχειρείται να κλείσει το θέμα για να διασωθεί η ΚΟ και η κρατική χρηματοδότηση

Χρήμα και εξουσία είναι τα βασικά συστατικά του πολιτικού θρίλερ που διαδραματίζεται στους Σπαρτιάτες, και κατ' επέκταση στη Βουλή και την πολιτική ζωή της χώρας, εμφανέστερα τις τελευταίες ημέρες.

Δύο πόλοι βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ για τον έλεγχο της ηγεσίας του κόμματος και της κρατικής επιχορήγησής του, με όλες τις εξελίξεις -ακόμη και να κηρυχθεί ο σχηματισμός έκπτωτος από το εκλογοδικείο- να είναι ανοιχτές.

Ωστόσο, οι ανατροπές δεν λείπουν, καθώς ο φόβος να τιναχθεί το όλο «εγχείρημα» στον αέρα οδηγεί σε κυβιστήσεις, όπως αυτή του προέδρου των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα που αργά το βράδυ της Δευτέρας (4/9) -δηλαδή λίγες ώρες πριν μεταβεί στην εισαγγελέα για να εξηγήσει τις καταγγελίες του περί Greek Mafia και Δον Κορλεόνε- αυτοαναιρέθηκε και κάλεσε τους τρεις βουλευτές που είχε διαγράψει να επιστρέψουν στο κόμμα.

Νερό κι αλάτι

Στην επιστολή του προς τους βουλευτές Ιωάννη Δημητροκάλλη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά και Ιωάννη Κόντη, με την οποία τους καλεί να επιστρέψουν, ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρει ότι δόθηκαν εξηγήσεις εκατέρωθεν, ότι αποδέχθηκε τη συγγνώμη των βουλευτών που δεν εμφανίστηκαν στο πλευρό του κατά τη συζήτηση για τις πυρκαγιές στην Ολομέλεια της Βουλής και «ως εκ τούτου, οι χαρακτηρισμοί, "Greek Mafia" και "ομάδα εκβιαστών", δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν από τους διαγραφέντες ή κάποιον άλλον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας».

Όπως γίνεται φανερό, οι εξηγήσεις που έχει κληθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να δώσει σήμερα, Τρίτη (5/9), δεν αναμένεται να φωτίσουν υπόγειες διασυνδέσεις των Σπαρτιατών με τον καταδικασμένο για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη.

Η στάση αυτή του Βασίλη Στίγκα δεν προκαλεί έκπληξη. Αντιθέτως, είχε μάλλον προεξοφληθεί, όταν σε δηλώσεις του στο Mega χθες ξεκαθάριζε ότι στηρίζει τον Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας. Κι αυτό, αφού είχε προηγηθεί το μπαράζ των διαγραφών, των ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών και των καταγγελιών του ιδίου για εξωκοινοβουλευτικά κέντρα που καθοδηγούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Όταν όμως η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών έφθασε στον οριακό αριθμό των 7 μελών (5 μέλη είναι το απόλυτο όριο προκειμένου να υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλης), ο Βασίλης Στίγκας άλλαξε τροπάρι.

Οι Σπαρτιάτες επιχειρούν να κλείσουν τον ασκό του Αιόλου
Μόνος ο Βασίλης Στίγκας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τις πυρκαγιές ©Aris Oikonomou/ SOOC

Οι κινήσεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο

Οι τρεις διαγραφές και δύο ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, αλλά κυρίως οι καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα περί Greek Mafia και Δον Κορλεόνε, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «φωτογράφιζε» την «επιρροή» Κασιδιάρη σε βουλευτές του κόμματος -που δεν διστάζουν να τον επισκεπτονται στις φυλακές Δομοκού- άρχισαν να ξηλώνουν το «πουλόβερ» των «Σπαρτιατών».

Η Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση άρχισαν να κινούνται με μεγαλύτερη ευχέρεια για την αντιμετώπιση αυτού του σχηματισμού - «Δούρειου Ίππου» και η ύπαρξη των «Σπαρτιατών» τέθηκε εν αμφιβόλω.

Αφενός, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον Βασίλη Στίγκα να εξηγήσει τις καταγγελίες του, αφετέρου υπήρξαν προσφυγές εναντίον βουλευτών του κόμματος στο Εκλογοδικείο από άλλους υποψήφιους. Το Εκλογοδικείο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τυχόν στοιχεία που θα κατέθετε ο πρόεδρος του κόμματος για το ρόλο Κασιδιάρη, προκειμένου να κηρύξει έκπτωτους τους «Σπαρτιάτες».

Αυτή ήταν και η κεντρική ιδέα πίσω από τους χειρισμούς της κυβέρνησης από τη στιγμή που προέκυψε το θέμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του αλλά και από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα προτάσεις για τον καταλληλότερο χειρισμό του ζητήματος. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εξετάζει τις επιλογές της, η κυβέρνηση δεν σπεύδει να δράσει, αναμένοντας τις δικαστικές εξελίξεις.

Ερωτηθείς, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα (4/9), κατά πόσο η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας αναφορικά με τους Σπαρτιάτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε λακωνικά: «Εξετάζουμε γρήγορα όλες μας τις επιλογές». Σε δεύτερη σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρινάκης περιορίστηκε να σημειώσει ότι «έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη με πολύ μεγάλη ταχύτητα».

Το ενστικτο της αυτοσυντήρησης

Με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να φυλλοροεί -μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις των Φλώρου και Μανούσου, αναμένεται και αυτή του δικηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη Πέτρου Δημητριάδη- και την κρατική επιδότηση να μοιάζει πλέον αβέβαιη, στο μυαλό του προέδρου των «Σπαρτιατών» επικράτησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Έτσι, ο Βασίλης Στίγκας πρότεινε ανακωχή προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ειδικά προς την πλευρά του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή δεν δίστασε να διαμηνύσει: «Αυτός ο άνθρωπος με στήριξε, γιατί κατά γενική ομολογία, εάν δεν με στήριζε ο Ηλίας Κασιδιάρης, εγώ και οι Σπαρτιάτες δεν θα είχαμε μπει στη Βουλή. Θεωρώ χρέος μου να τον στηρίξω σε αυτό το εγχείρημα που κάνει [για τον Δήμο Αθηναίων], και αυτό έκανα. [...] Ό,τι ήταν να πω προς τον Ηλία Κασιδιάρη το έκανα εγώ, και μάλιστα δημόσια. Δεν είναι θέμα αν τον στηρίζω πολιτικά. Εκλεισα τον κύκλο με τον Ηλία Κασιδιάρη, με στήριξε και τον στήριξα, αυτό έκανα, τίποτα περισσότερο».

Πάντως, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών παραδέχθηκε ότι ο αδελφός του Ηλία Κασιδιάρη είναι μετακλητός σε βουλευτή των Σπαρτιατών. «Υπάρχει αυτό το γεγονός, έχει γίνει δημόσια. Δεν μπορώ να το αρνηθώ και να πω κάτι άλλο. Επ’ αυτού δεν γνώριζα κάτι, ούτε με είχαν ενημερώσει για κάτι. Βέβαια ισχύει, αλλά από εκεί και πέρα δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Αυτός που έκανε αυτή την κίνηση, αυτός ξέρει για ποιο λόγο την έκανε», είπε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv9vfqys8fvl)

Αλιβιζάτος: Θα εκπέσουν αν κριθεί ότι πίσω τους κρύβεται η Χρυσή Αυγή

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, εξήγησε τα «μαθηματικά» που φαίνεται πως έπεισαν τον Βασίλη Στίγκα:

«Εάν συγκεντρωθούν 10 βουλευτές από τους 12 εκλεγμένους μπορούν να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα και να έχουν τα γνωστά προνόμια. Από εκεί και πέρα, ο κ. Στίγκας και οι Σπαρτιάτες θα εξακολουθήσουν να αναγνωρίζονται ως κοινοβουλευτική ομάδα. Κάνει αυτή τη διάκριση ο κανονισμός της Βουλής, εφόσον εξακολουθούν να έχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές».

Σχετικά με το αν μπορεί μια ομάδα βουλευτών -διαγραφέντων και ανεξαρτητοποιηθέντων- να επαναφέρει στο Κοινοβούλιο τη Χρυσή Αυγή, ενδεχομένως ακόμη και με εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό τον έγκλειστο Κασιδιάρη, υπογράμμισε: «Είναι σαν να παραδέχονται οι ίδιοι ευθέως και επισήμως ότι ηγέτης τους είναι ο Κασιδιάρης. Δηλαδή, ανοίγει αν θέλετε, διάπλατα τον δρόμο για να χάσουν τις έδρες τους».

Αναφορικά με το τι ακριβώς προβλέπεται για την κρατική χρηματοδότηση σε περίπτωση διάλυσης ή «διχασμού» της ΚΟ των Σπαρτιατών, επισήμανε: «Η ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό, διότι προβλέπει ότι πρέπει ένα μεγάλο ποσοστό των εκλεγμένων βουλευτών να έχει διωχθεί ή να έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον τους […] Χρειάζεται ενδεχομένως νέα νομοθετική ρύθμιση. Εάν εκπέσουν οι 12 βουλευτές των Σπαρτιατών, δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης. Και εξ όσων αντιλαμβάνομαι η πρώτη δόση πρόκειται ούτως ή άλλως να καταβληθεί το 2024, οπότε δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Θα λυθεί αυτομάτως, εάν θελήσει η Βουλή να θεσπίσει σχετική ρύθμιση. Είναι εξαιρετικά λεπτό. Δύσκολο. Με ποια κριτήρια; Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί η όλη συζήτηση από την έκβαση της δίκης στο Εκλογοδικείο».

Για το τι μπορεί να συμβεί με τις 12 έδρες του κόμματος, εφόσον αυτό εκπέσει, τόνισε: «Υπάρχει κώλυμα. Εμείς το λέμε αυτό “κώλυμα εκλογιμότητας”. Δεν μπορούν να εκλεγούν. Αυτό μπορεί να το απαγγείλει το εκλογοδικείο, στο οποίο, εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετές προσφυγές υποψήφιων βουλευτών, εκείνων των πολιτών σε εκλογικές περιφέρειες, όπου εξελέγησαν κάποιοι από τους 12. Το Εκλογοδικείο τους αμέσως προσεχείς μήνες θα εξετάσει αυτές τις ενστάσεις και αν κρίνει ότι πράγματι πίσω και από τους Σπαρτιάτες, όπως πριν από τους Έλληνες είχε κρίνει, κρύβεται ο ίδιος ο καταδικασμένος, τότε είναι προφανές ότι θα εκπέσουν. [...] Ο νόμος περί Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, δηλαδή περί εκλογοδικείου, προβλέπει ότι το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την αποκατάσταση της ομαλότητας ύστερα από αναδιανομή των εδρών».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cva9omuegam1)

Τι ισχύει με την κρατική χρηματοδότηση

Στις 31 Αυγούστου, όταν ο πρόεδρος των Σπαρτιατών έκανε δημόσια τις καταγγελίες του εις βάρος των 11 βουλευτών του κόμματος, μεταξύ άλλων είχε αναφέρει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες: «Θέλουν να βάλουν χέρι στην κρατική χρηματοδότηση, αλλά εγώ είμαι υπόλογος για κάθε ευρώ που δίνω. Δεν ήμουν ποτέ χειραγωγούμενος. Διέγραψα αυτούς που πρωτοστατούσαν. Η κατάσταση ήταν ανυπόφορη», ενώ είχε υπονοήσει ότι έχει και άλλα στοιχεία.

Ο Βασίλης Στίγκας, που αρνείται ότι έπαιξε ρόλο «αχυρανθρώπου» και «μπροστινού» του Κασιδιάρη, θα πρέπει να διατηρήσει τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές για να διασώσει την ΚΟ του. Διαφορετικά, δεν νοείται Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο ίδιος θα χάσει τα προνόμια που διαθέτει ως πρόεδρός της.

Από την άλλη πλευρά, αν οι βουλευτές των Σπαρτιατών αποφασίσουν να αποχωρήσουν και να συστήσουν δική τους ΚΟ -χρειάζονται τουλάχιστον 10 βουλευτές-, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην κρατική επιχορήγηση των «Σπαρτιατών», που παραμένει σε εκείνον που έχει στην «κατοχή» του το όνομα του κόμματος, δηλαδή τον Βασίλη Στίγκα.

Το ποσό της κρατικής επιχορήγησης ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και η πρώτη δόση θα διατεθεί την άνοιξη του 2024, κάτι δίνει περιθώριο κινήσεων σε όλες τις πλευρές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ