Τεχνολογια - Επιστημη

Κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Εγκρίθηκε το μέτρο

Έχασε τον πόλεμο με τις ρυθμιστικές αρχές η Apple

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενιαίος φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές υιοθετείται έως το 2024, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Πώς επηρεάζει η μεταρρύθμιση την Apple.
Από το 2024, όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν κοινή θύρα φόρτισης © Unsplash

Ενιαίος φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές υιοθετείται έως το 2024, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Πώς επηρεάζει η μεταρρύθμιση την Apple.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη τη νομοθεσία που ορίζει ότι έως το 2024 όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και κάμερες, θα πρέπει να έχουν ενιαίο φορτιστή. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση αυτού του είδους στον κόσμο, ενώ αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τον αμερικανικό κολοσσό Apple.

Η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισφραγίζει την προηγούμενη συμφωνία των θεσμικών οργάνων του μπλοκ και ορίζει ότι ο φορτιστής τύπου USB-C, που χρησιμοποιούν συσκευές που βασίζονται στο λειτουργικό Android, θα καταστεί ο βασικός τύπος φορτιστών, αναγκάζοντας την Apple να αλλάξει τους φορτιστές για τις συσκευές iPhone και όχι μόνο.

Η αλλαγή αυτή συζητείται εδώ και χρόνια, καθώς οι χρήστες τόσο των iPhone όσο και των Android συσκευών διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι πρέπει να χρησιμοποιούν διάφορους φορτιστές για τις συσκευές τους.

Όπως προαναφέρθηκε, από τις μεγάλες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών, περισσότερο θα επηρεαστεί η Apple, με τους αναλυτές να εκτιμούν ωστόσο ότι η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να λειτουργήσει θετικά βραχυπρόθεσμα για την εταιρεία, καθώς θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράσουν τα πιο πρόσφατα gadgets της εταιρείας.

Η συμφωνία προβλέπει τη χρήση ενιαίου φορτιστή πέραν των κινητών, των τάμπλετ και των καμερών, για συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, ακουστικά και άλλα gadgets, γεγονός που θα έχει ενδεχομένως επίπτωση και στη Samsung, τη Huawei και άλλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι μισοί φορτιστές που πωλήθηκαν με κινητά τηλέφωνα το 2018 είχαν θύρα USB micro-B, ενώ το 29% είχε USB-C και το 21% θύρα Lightning, σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής το 2019.

Η Apple είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα πλήξει την καινοτομία, ενώ θα προκαλέσει και τη συσσώρευση «βουνών» ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς υπέρ ψήφισαν 602 ευρωβουλευτές και κατά μόλις 13.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η νέα νομοθεσία θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ