- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
CEO Google προς τους εργαζομένους: Nα μην ταυτίζετε τη διασκέδαση με το χρήμα
Με φόντο τις πιέσεις που υφίσταται ο τεχνολογικός κολοσσός
Πιτσάι (Google) προς τους εργαζομένους: Μην ταυτίζετε τη διασκέδαση με το χρήμα.
Καθώς η Google προσπαθεί να εξοικειωθεί με το άγνωστο περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης, μείωσης του κόστους αλλά και τις διαφωνίες των εργαζομένων σχετικά με τις αλλαγές στην κουλτούρα της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος Σουντάρ Πιτσάι κλήθηκε να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις από υπαλλήλους σχετικά με περικοπές στους προϋπολογισμούς ταξιδιών και ψυχαγωγίας, τη διαχείριση παραγωγικότητας και πιθανές απολύσεις, σύμφωνα με το CNBC.
Ο Πιτσάι ρωτήθηκε – σε μια ερώτηση καίριας σημασίας για το προσωπικό της Google – γιατί η εταιρεία μειώνει τους προϋπολογισμούς ταξιδιών και άλλες παροχές σε μια εποχή που «έχει κέρδη ρεκόρ και τεράστια αποθέματα μετρητών».
Με αρκετά συγκρατημένο ύφος, ο Πιτσάι απάντησε ότι «όλοι θα πρέπει να γίνουμε λίγο πιο υπεύθυνοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία από τις πιο δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες που βιώνουμε την τελευταία δεκαετία, νομίζω ότι είναι σημαντικό ως εταιρεία, να ενωθούμε για να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την κατάσταση».
Τόσο ο μητρικός όμιλος της Google, η Alphabet, όσο και η Meta και άλλες εταιρείες τεχνολογίας βλέπουν μπροστά τους μία σειρά από οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ύφεσης, της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και της συγκράτησης των διαφημιστικών δαπανών. Οι εταιρείες που, την τελευταία δεκαετία και πλέον, ήταν γνωστές για την υψηλή ανάπτυξη και τα πολλά προνόμια που προσέφεραν, βλέπουν τώρα πώς είναι να βρίσκεται και από την αντίπερα όχθη.
Η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας Ρούθ Πόρατ δήλωσε στις αρχές του έτους ότι αναμένει να συνεχιστούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κάποια οικονομικά ζητήματα. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η Google ακύρωσε την παρουσίαση της επόμενης γενιάς του laptop Pixelbook, ενώ μείωσε την χρηματοδότηση σε άλλα προϊόντα της. Στις αρχές του μηνός δε, ο Πιτσάι είχε δηλώσει ότι θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητα της εταιρείας κατά 20%, επιβραδύνοντας τις προλήψεις και τις επενδύσεις.
Στο ερώτημα των εργαζομένων για το πώς θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, ο Πιτσάι ήταν αρκετά αόριστος.
«Μερικές φορές έχουμε μια διαδικασία κυκλοφορίας προϊόντων, η οποία πιθανότατα, εδώ και πολλά χρόνια, έχει γίνει πιο περίπλοκη από ό,τι ίσως χρειάζεται. Μπορούμε να δούμε αυτή τη διαδικασία και ίσως αφαιρέσουμε δύο βήματα και αυτό θα είναι ένα παράδειγμα για να κάνουμε κάτι 20% πιο αποτελεσματικό. Νομίζω ότι όλοι μας που συμμετέχουμε και το κάνουμε αυτό σε όλα τα επίπεδα, μπορούμε να βοηθήσουμε την εταιρεία».
Επίσης, ο Πιτσάι απέφυγε ερωτήσεις εργαζομένων σχετικά με τη μείωση των αποζημιώσεων των στελεχών. Ο Πιτσάι είχε συνολικές αμοιβές πέρυσι 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κάποια κορυφαία στελέχη κέρδισαν περισσότερα από 28 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Πιτσάι ανέφερε ακόμη ότι η κουλτούρα της Google μπορεί να είναι ακόμα απολαυστική, ακόμα κι αν κάποια πράγματα, όπως ορισμένα είδη απολαβών και προσφορών, αφαιρούνται.
«Θυμάμαι όταν η Google ήταν μικρή και άσημη, η αίσθηση του να περνάς καλά δεν ήταν πάντα – δεν πρέπει πάντα να ταυτίζουμε την αίσθηση αυτή με τα χρήματα. Νομίζω ότι μπορείς να μπεις σε μια σκληρά εργαζόμενη startup και οι άνθρωποι μπορεί να διασκεδάζουν και αυτό δεν πρέπει πάντα να ισοδυναμεί με χρήματα».
Η Κρίστι Ρέινκε, επικεφαλής των οικονομικών της Google, δήλωσε στη συνάντηση ότι οι ομάδες πωλήσεων θα έχουν περισσότερα περιθώρια για να ταξιδέψουν, καθώς οι δουλειές τους απαιτούν συνάντηση με πελάτες, όμως επέστησε την προσοχή ότι χρειάζεται μία πιο συγκρατημένη θεώρηση.
«Γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη αξία να είσαι δίπλα στην ομάδα σου, αλλά απλώς ζητάμε να είστε πιο προσεκτικοί και να περιορίσετε τα ταξίδια και τα έξοδά σας όπου αυτό μπορεί να γίνει». Για παράδειγμα, ζήτησε από τους εργαζόμενους να μετριάσουν τις προσδοκίες τους για γιορτές.
«Όπου έχετε σημαντικές συναντήσεις, προσπαθήστε να τις κάνετε στο γραφείο. Σίγουρα θέλουμε οι άνθρωποι να διασκεδάζουν. Γνωρίζουμε ότι πλησιάζουν οι γιορτές στο τέλος της χρονιάς, θέλουμε ακόμα οι άνθρωποι να περνάνε καλά. Αλλά τους ζητάμε απλώς να είναι πιο συγκρατημένοι».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντίληψη του ρίσκου, η πυρηνική ασφάλεια και η συλλογική ευθύνη
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πού καταλήγουν
Η επιλογή που διχάζει τους χρήστες
Τα κριτήρια της επιστημονικής αξιοπιστίας και η εμπιστοσύνη για το μέλλον
Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε δοθεί σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών υψηλής εμπιστοσύνης
Οι δορυφορικές εικόνες από μέρη του πλανήτη
Tην ώρα που ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για ζητήματα ιδιωτικότητας
Με την ανακοίνωση της διαδοχής του, ανατρέχουμε στη δέσμευσή του να προσφέρει καινοτομίες που «δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν»
Ο ισχυρός άνδρας της Nvidia περιγράφει το τοπίο για το μέλλον της εργασίας
Δεν πρόκειται για μια παιδική φάση που ξεπερνάμε, αλλά για ένα βαθιά ριζωμένο αντανακλαστικό
Ο Μιχάλης Μπλέτσας εξηγεί τους κινδύνους της AI - Και γιατί η ανθρώπινη χρήση της είναι κρίσιμη
Ο κοινωνικός ψυχολόγος Ράβι Άιερ εξηγεί στην ATHENS VOICE γιατί θεωρεί αναγκαίο τον περιορισμό της πρόσβασης ανηλίκων στα social media και γιατί οι γονείς δεν μπορούν να δώσουν μόνοι τους τη μάχη
Η μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος διευθύνων σύμβουλος
Μετά τη δίκη‑ορόσημο για εθισμό στα social media, νέα μελέτη δείχνει ότι η αποχή βελτιώνει σημαντικά την ψυχική υγεία
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και απορρίπτουν τους ανθρώπους
Τι σημαίνει το απροσδόκητο θέμα που προέκυψε
Όσα γνωρίζουμε για τον αστεροειδή
Αμέτρητες έρευνες δείχνουν πόσο επιζήμια είναι η κατάχρηση των Social Media στην παιδική ιδίως ηλικία
Τι είναι το «juice jacking» και πώς μια απλή αλλαγή στις ρυθμίσεις USB μπορεί να θωρακίσει τα δεδομένα σας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.