- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Facebook-Αυστραλία: Πιθανό να απαγορεύσει τις αναρτήσεις ειδήσεων
Λόγω νομοσχεδίου που ετοιμάζει η χώρα για να πληρώνονται περισσότερο οι ειδησεογραφικοί όμιλοι
Το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την κοινοποίηση ειδήσεων στους Αυστραλούς χρήστες εξετάζει το Facebook λόγω νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση της χώρας.
Εξαιρετικά πιθανό είναι να απαγορεύσει σύντομα το FaceBook στους χρήστες του στην Αυστραλία να μοιράζονται ειδήσεις μέσω των προφίλ τους.
Συγκεκριμένα, ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απειλεί πως θα καταστήσει αδύνατο για τους χρήστες στην Αυστραλία να κοινοποιούν άρθρα και ειδήσεις τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram, εάν η κυβέρνηση εγκρίνει κανονισμούς για την αλλαγή της οικονομικής ρύθμισης μεταξύ εκδοτών και social media.
Αναλυτικά, αυτοί οι νέοι κανόνες θα αναγκάσουν το Facebook και την Google να δώσουν στα πρακτορεία ειδήσεων μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων από ψηφιακές διαφημίσεις. Πρόκειται για την πιο επιθετική προσπάθεια από οποιαδήποτε χώρα να περιορίσει την εξουσία της Silicon Valley στη βιομηχανία της ενημέρωσης.
Από την πλευρά του Facebook, οι νέοι κανόνες είναι αβάσιμοι. Κι αυτό γιατί θα αναγκαζόταν να συνάψει εκ νέου συμφωνίες διαμοιρασμού των εσόδων με τους εκδότες, στις οποίες οι τελικοί όροι δεν θα αποφασίζονταν από το Facebook.
«Προσπαθήσαμε να βρούμε μία μέση λύση», δήλωσε η Campbell Brown, επικεφαλής των παγκόσμιων συνεργασιών ειδήσεων του Facebook. «Προτείναμε την εκδοχή μας για κάτι εφαρμόσιμο. Δυστυχώς, υπάρχουν τόσα πολλά καινούρια πράγματα σε αυτήν την προτεινόμενη νομοθεσία που το καθιστούν αδύνατο».
Σε νέα του τοποθέτηση, το Facebook δήλωσε ότι η Αυστραλία του είχε αφήσει μόλις δύο επιλογές: Να αφαιρέσει εντελώς τις ειδήσεις από το περιεχόμενο ή να αποδεχθεί ένα σύστημα που επιτρέπει στους εκδότες να χρεώνουν για όσο το δυνατόν περισσότερο σε τιμές χωρίς σαφή όρια».
«Δυστυχώς, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Αν υποθέσουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα σταματήσουμε να επιτρέπουμε στους εκδότες και τους ανθρώπους στην Αυστραλία να μοιράζονται τοπικές και διεθνείς ειδήσεις στο Facebook και το Instagram».
Φυσικά, οι περισσότεροι ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν εδώ και πολύ καιρό χαιρετίσει την εξαγορά της βιομηχανίας των ψηφιακών διαφημίσεων από το Facebook και την Google. Οι δύο εταιρείες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των ετήσιων δαπανών για ψηφιακές διαφημίσεις στις ΗΠΑ και πάνω από το 70% στην Αυστραλία. Αυτό έχει αφήσει τους εκδότες να αναζητούν μικρότερα κομμάτια της πίτας, ακόμη και όταν το περιεχόμενό τους φτάνει σε όλο και μεγαλύτερο κοινό.
Τα τελευταία χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δοκιμάσει και σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν να αναγκάσουν τις πλατφόρμες να δώσουν περισσότερα στους εκδότες. Όταν η Ισπανία θέσπισε νόμο το 2014, αναγκάζοντας την Google να πληρώνει για πρωτοσέλιδα και περιλήψεις ειδήσεων, η Google «μπλόκαρε» τα ισπανικά Μέσα, προκαλώντας πλήγμα στον κλάδο ειδήσεων της χώρας. Η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν επίσης και απέτυχαν να φέρουν το Google στα μέτρα τους.
Η νέα νομοθεσία της Αυστραλίας προχωρά περαιτέρω δημιουργώντας μια ομάδα που θα καθορίσει την τιμή που πρέπει να πληρώσουν οι εκδότες στο Facebook και στο Google. Οι πλατφόρμες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν από τις συμφωνίες και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα όσο το 10% των συνολικών εσόδων τους στην Αυστραλία για κάθε παράβαση.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς διδάσκεις όταν η μηχανή ξέρει ήδη την απάντηση; Δύο υπουργοί και δύο εκπαιδευτικοί εξηγούν τι αλλάζει μέσα στην τάξη
«Ο Αριστοτέλης θα θαύμαζε το ChatGPT, αλλά δεν θα το θεωρούσε ποτέ ίσο του», λέει ο Αρμάντ Λερουά
Μια συζήτηση για τις ευκαιρίες, τους κινδύνους και τα μεγάλα διλήμματα της νέας εποχής
Αμερικανικές πολιτείες έχουν υποβάλει αίτημα στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για παροχή πληροφοριών
Οι χρήστες αδυνατούσαν να συνδεθούν για περίπου μιάμιση ώρα
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας - Οι χρήστες αδυνατούν να συνδεθούν
Αναφορές από χρήστες ότι δε μπορούν να μπουν στις πλατφόρμες
Η εξαπάτηση δεν είναι ανθρώπινη εφεύρεση, αλλά εξελικτική στρατηγική που διαμόρφωσε τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Εντοπίστηκαν απολιθώματα σε βάθος άνω των 7 χλμ., με ευρήματα που χρονολογούνται πριν από 5,3 εκατομμύρια χρόνια
Ποιοι αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας
Βασίζεται σε αρχαία νευροβιολογικά συστήματα - Πώς εξελίχθηκε ως στρατηγική επιβίωσης
Η Anthropic διαθέτει το Claude Fable 5 παρά τις ανησυχίες για την κυβερνοασφάλεια
Πρώτη φορά που αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας εντάσσεται σε αποστολή του προγράμματος Artemis
Από το gov.gr στην εποχή της προσωποποιημένης εξυπηρέτησης
Η Sega επιβεβαίωσε την ψηφιακή αναβίωση του θρυλικού ράπερ στο «Stranger Than Heaven»
Η νεαρή φιλόσοφος είναι η ψυχή του Claude της Anthropic και οι προβληματισμοί έχουν σημασία
Ο Γιάννης Ασσαέλ μιλά για τον οδηγό «Τεχνητή Νοημοσύνη για Όλους», τον οποίο χαρακτηρίζει «παγκόσμια πρωτοπορία»
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο άνεμος είναι ενεργός για τουλάχιστον 20.000 χρόνια
Η νέα συνεργασία-μεγαθήριο φέρνει τον Πίκατσου στη ζωή, χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρες κίνησης, ήχους και φώτα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δημιούργησαν ένα «υπερ-αντιγόνο» ικανό να προστατεύσει από μελλοντικές πανδημίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.