- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τζορτζ Σόρος: Απειλή για την δημοκρατία Google και Facebook - «Μετρημένες οι μέρες τους»
Επίθεση του μεγαλοεπενδυτή από το Νταβός στους τεχνολογικούς κολοσσούς
O μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος επιτέθηκε στα «τεχνολογικά μονοπώλια», όπως το Facebook και η Google, αποκαλώντας τα «απειλή για τη δημοκρατία».
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο 87χρονος εβραιο-ουγγρο-αμερικανικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος επέκρινε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε ανησυχία για τη δύναμη που έχουν να τραβούν την προσοχή των ανθρώπων και προέβλεψε ότι «οι μέρες τους είναι μετρημένες», καθώς είναι θέμα χρόνου οι φορολογικές και άλλες υπηρεσίες να στραφούν εναντίον τους. Όπως είπε, «οι μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες εκμεταλλεύονται το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι εταιρείες των μέσων δικτύωσης το κοινωνικό περιβάλλον». Επεσήμανε ότι «η δύναμη διαμόρφωσης της προσοχής των ανθρώπων, ολοένα περισσότερο συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων εταιρειών».
Ανέφερε ότι «οι εταιρείες social media επηρεάζουν το πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται, χωρίς καν οι τελευταίοι να το συνειδητοποιούν, πράγμα που έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία της δημοκρατίας και ιδίως για την ακεραιότητα των εκλογών». Κατηγόρησε τις τεχνολογικές εταιρείες ότι «χειραγωγούν την προσοχή των χρηστών τους, ώστε να τους κατευθύνουν προς τα εμπορικά συμφέροντά τους» και ότι «σκοπίμως δημιουργούν εθισμό των χρηστών στις υπηρεσίες που τους προσφέρουν», πράγμα επιβλαβές ιδίως για τους εφήβους.
Αναφερόμενος κατ' επανάληψη στη Google και στο Facebook, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», τόνισε ότι «χρειάζεται πια πραγματική προσπάθεια για να υπερασπίσει κανείς αυτό που ο Τζον Στιούαρτ Μιλ ονόμαζε "ελευθερία του νου". Υπάρχει πιθανότητα ότι από τη στιγμή που αυτή θα χαθεί, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν στην ψηφιακή εποχή, θα δυσκολευθούν να την ανακτήσουν». Προειδοποίησε ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν «ευρύτερες πολιτικές συνέπειες» και ότι ήδη έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, και αποκάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ «κίνδυνο για τον κόσμο», ενώ εκτίμησε ότι έως το 2020 ή και νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει εγκαταλείψει το αξίωμά του.
Ο Σόρος επαίνεσε την Ευρωπαία επίτροπο Μαγκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, για την οποία είπε ότι θα αποτελέσει τη «νέμεση» των εταιρειών social media. Η Βεστάγκερ ήδη βρίσκεται σε κόντρα με πολλές αμερικανικές τεχνολογικές πολυεθνικές (Google, Amazon, Apple κ.α.), έχοντας ήδη επιβάλει ή απειλώντας να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα. Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει δικούς της διαδικτυακούς «γίγαντες» και αυτό της επιτρέπει «να προστατεύει την κοινωνία από αυτούς», ενώ αντίθετα, όπως είπε, οι αντίστοιχες ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ είναι πολύ αδύναμες.
«Τα μονοπώλια του διαδικτύου δεν έχουν ούτε τη θέληση ούτε τη διάθεση να προστεύσουν την κοινωνία από τις συνέπειες των δράσεών τους» τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος είχε γίνει για πρώτη φορά διάσημος το 1992, όταν είχε βγάλει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας με επιτυχία για την υποτίμηση της βρετανικής λίρας.
Σήμερα είναι επικεφαλής σε αρκετά φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν ως κοινό στόχο «την προάσπιση των ανοικτών κοινωνιών από τους εχθρούς τους» - κάτι που τον έχει βάλει στο στόχαστρο της κριτικής από διάφορες πλευρές. Όπως είπε και στο Νταβός, «οι ανοικτές κοινωνίες σήμερα βρίσκονται σε κρίση και διάφορες μορφές δικτατορίας και μαφιόζικων κρατών βρίσκονται σε άνοδο, όπως η Ρωσία του Πούτιν».
Μάλιστα, παρουσίασε ένα δυστοπικό σενάριο, όταν ίσως η δύναμη των εταιρειών όπως η Google και το Facebook θα έχει «παντρευτεί» με τις δυνατότητες παρακολούθησης των πολιτών από τα κράτη. «Κάτι τέτοιο μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε έναν ιστό ολοκληρωτικού ελέγχου, πού ούτε καν ο 'Αλντους Χάξλεϊ και ο Τζορτζ Όργουελ δεν είχαν φαντασθεί» υποστήριξε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νεαρή φιλόσοφος είναι η ψυχή του Claude της Anthropic και οι προβληματισμοί έχουν σημασία
Ο Γιάννης Ασσαέλ μιλά για τον οδηγό «Τεχνητή Νοημοσύνη για Όλους», τον οποίο χαρακτηρίζει «παγκόσμια πρωτοπορία»
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο άνεμος είναι ενεργός για τουλάχιστον 20.000 χρόνια
Η νέα συνεργασία-μεγαθήριο φέρνει τον Πίκατσου στη ζωή, χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρες κίνησης, ήχους και φώτα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δημιούργησαν ένα «υπερ-αντιγόνο» ικανό να προστατεύσει από μελλοντικές πανδημίες
Η στροφή των χρηστών από τα κινητά στις τηλεοράσεις αλλάζει τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά της ψυχαγωγίας
Οι εκτιμήσεις σοκ έκθεσης του ΟΗΕ
Το ΑΙ γράφει πια τα πάντα και τα γράφει με τη δική του, χαρακτηριστική φωνή – μόνο εμένα μου φαίνεται κάπως εκνευριστική;
Η Sydney Morning Herald απέσυρε το κείμενο της καθηγήτριας Κάθριν Έλις ως «απαράδεκτο»
H εταιρεία στοχεύει να διαθέτει έως το 2029 μια κβαντική μηχανή ικανή να επιλύει πραγματικά προβλήματα για επιχειρήσεις και βιομηχανίες
Η μητρική εταιρεία της Google προχωρά σε μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις στην ιστορία
Ο Ελληνοολανδός γιατρός που προετοιμάζει τα χειρουργεία του διαστήματος
«Η Ευρώπη δεν έχει χάσει τη μάχη της AI, αλλά κινδυνεύει να αυτοϋπονομευθεί», λέει ο CEO του 28 DIGITAL
Βιολόγοι εξηγούν πώς η εξέλιξη και η ανατομία δημιούργησαν τη μοναδικότητα της ανθρώπινης φωνής
Η κλινική δοκιμή περιέλαβε περίπου 900 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς,
Η κλινική δοκιμή περιέλαβε περισσότερους από 4.400 ασθενείς
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν μαζικές αλλαγές και λιγότερους εργαζόμενους
Ο 48χρονος προγραμματιστής και μουσικός με οπτική αναπηρία μιλά για τη ζωή σε μια αφιλόξενη Ελλάδα, την AI και τη μάχη να αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος
Η πλατφόρμα δημιουργεί το Pornhub Sapphic, με περιεχόμενο εστιασμένο στη γυναικεία απόλαυση
Πρόκειται περί αληθινής αγγελίας – Τα προσόνα που πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.