Ταξιδια

Λάρισα: Οδηγός επιβίωσης για διακοπές στον κάμπο

Μπορεί σε όλη την Ελλάδα να έχει πολλή ζέστη, αλλά ειδικά στη Λάρισα «ζματάνε τα τοίχια σι λέου». Ωστόσο αν σε φέρει ο δρόμος σε αυτή την πόλη, σίγουρα θα ζήσεις μια διαφορετική καμπίσια εμπειρία

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λάρισα
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Λάρισα: Ταξιδιωτικός οδηγός για την πόλη της Θεσσαλίας. Αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό, τι να δω, πού να πάω, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα η Λάρισα είναι σίγουρα μια hot επιλογή για καλοκαιρινές διακοπές ή διακοπές στην πόλη, κυριολεκτικά και μεταφορικά αφού τους καλοκαιρινούς μήνες το θερμόμετρο εκεί ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αποτελεί έναν δημοφιλή ελληνικό προορισμό τόσο η ίδια όσο και τα παράλιά της σχεδόν όλο τον χρόνο, ούσα σημαντικό εμπορικό κέντρο, κόμβος επικοινωνιών και συγκοινωνιών και γνωστή για την αγροτική της παραγωγή.

Πρωταθλήτρια και δικαιωματικά πόλη του καφέ, φοιτητούπολη με δυνατά νυχτοπερπατήματα, ποδηλατούπολη, πόλη που θα συναντήσεις σκεϊτάδες παντού και εντυπωσιακά graffitti με ιστορίες. Η πόλη αυτή κρύβει το μυστικό της καλοπέρασης και της διασκέδασης στο τσεπάκι της, με το εμβληματικό της φρούριο, και αποτελεί μία ανέλπιστα ευχάριστη έκπληξη για όσους τυγχάνει να βιώσουν την καμπίσια φιλοξενία.

Είναι ντυμένη στο πράσινο αλλά και στο βυσσινί όπως λένε οι ντόπιοι, με πολλούς πεζόδρομους και αρχαιολογικές διαδρομές που καταλήγουν στο πιο ξακουστό ποτάμι της Ελλάδας με πλούσια ιστορία. Ένα μέρος της «βρίσκεται» στη σκιά του Ολύμπου και του Κισσάβου, η κοιλάδα των Τεμπών κοντά του, ένα μέρος που συνδυάζει σε κοντινή απόσταση βουνό, θάλασσα, γραφικά χωριά και σημαντικά αξιοθέατα. Σημείο συνάντησης η κεντρική πλατεία Λάρισας, η πλατεία Ταχυδρομείου ή και το μνημείο του Βουκεφάλα κάτω από τον πολιούχο της πόλης Άγιο Αχίλλειο. Εκεί σίγουρα θα συναντήσεις την παρέα ή τον έρωτα και θα εξερευνήσεις την πόλη αλλιώς.

Τοιχογραφία με τον Ένιο Μορικόνε στη Λάρισα
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Λάρισα: Η ιστορία πίσω από την πόλη

Η ιστορία την κατατάσσει στις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου καθώς η Λάρισα αποτελεί τη μόνη ελληνική και από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που κατοικούνται χωρίς διακοπή εδώ και οκτώ χιλιετίες. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού. Μια εκδοχή αναφέρει ότι η πόλη χτίστηκε από τον Λάρισο, γιο του Πελασγού, πριν από 4.000 χρόνια περίπου ενώ το όνομά της σημαίνει φρούριο ή ακρόπολη. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή το όνομα προήλθε από την Πελασγική λέξη λάας που σημαίνει βράχος, απ’ όπου και η λέξη λαός. Όπως λέγεται, η νύμφη Λάρισα παίζοντας με το τόπι της δίπλα στον Πηνειό, γλίστρησε και πνίγηκε στα νερά του και από τότε πήρε το όνομά της η πόλη.

Από την Πλατεία Ταχυδρομείου έως το Φρούριο

Ας περάσουμε μια βόλτα από την άκρως ζωντανή πλατεία Ταχυδρομείου, όπου φιλοξενούνται αμέτρητες καφετέριες, η Ιατρική Σχολή της Θεσσαλίας και ο «Γλυπτός Ποταμός», το σιντριβάνι δηλαδή που αναπαριστά συμβολικά τη ροή του Πηνειού προς την κεντρική πλατεία. Λίγο πιο κάτω απλώνεται και η πεζοδρομημένη εμπορική περιοχή με τα καταστήματα που καταλήγει στην πιο γραφική εκδοχή της, τον λόφο του Φρουρίου. Ο γνωστός σήμερα ως Λόφος του Φρουρίου Λάρισας αποτέλεσε θέση συνεχούς κατοίκησης και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε όλες τις εποχές αφού είναι το μοναδικό ύψωμα που διαθέτει η πόλη της Λάρισας. Εδώ βρισκόταν στην αρχαία περίοδο η Ακρόπολη, σημαντικοί ναοί, καθώς και το αρχαίο θέατρο, που σώζεται μέχρι σήμερα.

Το «αέρινο» Φρούριο αποτελεί την πιο ενεργή και νυχτερινή εκδοχή της πόλης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μαθητές, φοιτητές, παρέες μαζεύονται στα παγκάκια και συζητούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ θα βρεις μαγαζιά με δροσιστικά κοκτέιλ και μουσική όλων των ειδών για όμορφες καλοκαιρινές βραδιές.

Φθινοπωρινό σκηνικό στις όχθες του Πηνειού ποταμού
Φθινοπωρινό σκηνικό στις όχθες του Πηνειού ποταμού © ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Αρχαίο θέατρο Λάρισας

Το Α’ Αρχαίο θέατρο της Λάρισας οικοδομήθηκε κατά το πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ., στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά, καθώς μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά την ελληνιστική εποχή, η Θεσσαλία αποτελούσε τμήμα του βασιλείου της Μακεδονίας. Στη σημερινή του μορφή, όπως μετασκευάστηκε στα ρωμαϊκά χρόνια για τη μετατροπή του σε αρένα, διασώζει είκοσι μία σειρές εδωλίων. Στο μέσον περίπου της πάνω επιφάνειάς τους φέρουν ρηχό βάθυσμα, το οποίο χρησίμευε για να ορίζει τον χώρο όπου πατούσαν τα πόδια των θεατών των υπερκείμενων σειρών. Πάνω σε όλα τα εδώλια υπάρχουν επιγραφές με ονόματα, πιθανόν των αντιπροσώπων πόλεων του Κοινού των Θεσσαλών. Πλεον, τα καλοκαιρινά βράδια συγκεντρώνονται παρέες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Έχει άλλη όψη το βράδυ το Αρχαίο θέατρο, αλλιώτικη και κάπως ρομαντική και ας μην είναι και κάστρο.

Αρχαίο θέατρο Λάρισας
Αρχαίο θέατρο Λάρισας

Πάρκο Αλκαζάρ και Πηνειός Ποταμός

Έλα να σε πάω και στο Πάρκο Αλκαζάρ. Περνάμε τη νέα γέφυρα απέναντι από τη βασιλική του πολιούχου Αγίου Αχίλλειου –κρατώντας βέβαια και τα αγαπημένα μας λουλούδια μια και στο κέντρο θα βρεις πληθώρα ανθοπωλείων–, που το βράδυ διαθέτει τον δικό της αυτόματο κρυφό φωτισμό και καταλήγουμε στο Πάρκο Αλκαζάρ. Παλιότερα απλωνόταν το μεγάλο παζάρι της πόλης ενώ σήμερα φημίζεται για τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που φιλοξενεί στο χώρου του Κηποθέατρου που πρόσφατα ανακαινίστηκε, αλλά και για τον τάφο του Ιπποκράτη, ο οποίος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του εκεί. Αν αντέχει το στομάχι σου, μη διστάσεις να ρωτήσεις τους Λαρισαίους και για τον αστικό μύθο της γέφυρας του Αλκαζάρ και τις δύο σκοτεινές μικρόσωμες σιλουέτες. Ηorror stories on fire!

«Στης Λαρίσης το ποτάμι που το λένε Πηνειό, αν τυχόν και δεν με θέλεις, κει θα πέσω να πνιγώ». Όλοι το έχουν τραγουδήσει έστω και μια φορά, μόνο που εσύ θα το ζήσεις live. Όχι, μην πέσεις αν δεν σε θέλει. Δεν είναι στα καλύτερά του ο Πηνειός ποταμός, ωστόσο η τοποθεσία σε προτρέπει να πάρεις την παρέα σου και να κάνεις ατελείωτες βόλτες με ή χωρίς το ποδήλατό σου, ένα καφέ ή μια μπίρα στο χέρι και να ζήσεις την εμπειρία. Συγκεκριμένα, η κοίτη του Πηνειού έχει διαμορφωθεί σε μια γραφική αστική «μαρίνα» με γεφυράκια και καταπράσινες διαδρομές για βόλτες και χαλαρό τρέξιμο. Μην ξεχάσεις να πάρεις και τον τετράποδο φίλο σου. Αξιοσημείωτο είναι ότι προ covid φιλοξενούνταν συχνά νυχτερινές ποδηλατοδρομίες που ξεκινούσαν από το κέντρο της πόλης, έφταναν στον Πηνειό και κατέληγαν στα προάστια, αλλά και το Φεστιβάλ Πηνειού με πληθώρα καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών δράσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων. Για τους πιο fit θα βρεις φυσικά και το υπαίθριο γυμναστήριο που μπορείς να το δοκιμάσεις.

Νυχτερινή ποδηλατάδα στη Λάρισα
Νυχτερινή ποδηλατάδα στη Λάρισα © EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Και από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία τι έχει;

  • Α’ Αρχαίο Θέατρο
  • Β’ Αρχαίο Θέατρο
  • Μπεζεστένι
  • Μεγάλο Οθωμανικό λουτρό
  • Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο
  • Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα
  • Mύλος του Παππά
  • Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων
  • Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
  • Μουσείο Κούκλας
Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στη Λάρισα
Στιγμιότυπο από έκθεση στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων © ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Λάρισα: Καφές, φαγητό, διασκέδαση και διαμονή

Στο «Κubrik», το «Κλίμαξ», το «Las Ramblas» (δοκίμασε σίγουρα pancakes), το Gossip, το Kιου και σε πολλά ακόμη μαγαζιά που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης σίγουρα θα βρεις τον καφέ που σου αξίζει.

Το «Hippy chic» και το «Ten doors» με τα δροσερά κοκτέιλ και τα καλοκαιρινά vibes τους, το «Φρούριο», ο σύγχρονος πολυχώρος με ποικιλία φαγητών και ποτών (αν έχεις και το παιδί μαζί, σίγουρα θα παίξει στην παιδική του χαρά) αλλά και το «Upper»(live με την Εβίτα και την μπάντα της έχεις ζήσει;) και το «Καφενείον Η ΓΗ» με τις ταράτσες τους να αποτελούν μια μοναδική όαση στην −καρκαμπίλα− είναι μερικά μόνο από τα μαγαζιά που βρίσκονται στο φρούριο της πόλης και μπορείς να απολαύσεις το φαγητό και το ποτό σου. Αν θες ταράτσα δαγκωτό πρόσφατα άνοιξε και το «Jordan Air Bar» στην κεντρική πλατεία της πόλης για να πιεις το κοκτέιλ σου με θέα. Στο κέντρο της πόλης επίσης, το φετινό καλοκαίρι θα μπορέσεις να επισκεφτείς το «Quagga», μαγαζί που θυμίζει κάτι από Αθήνα, ένα εναλλακτικό στέκι στο κέντρο της πόλης με ιδιαίτερους ήχους ενώ, αν θες να πας για ένα ποτό, σίγουρα το «Popaye» θα σε κάνει να βιώσεις ένα σωστό summer dream.

Στο ουζερί «η Μούχα», «Παύλος ο Μούχας» αλλά και το ουζερί «Το λιμανάκι» θα φας καταπληκτικά μεζεδάκια σε πολύ καλές τιμές και οι άνθρωποι εκεί θα σε κατατοπίσουν για τα μικρά μυστικά της πόλης. Για πιο γκουρμέ πιάτα θα πας στο «Nonna Rossa», στην «Ακαμάτρα», στο «Bukowski Eatery&Drink», στο «Douma Vital Farm» αλλά και το «Fluxus bar restaurant»

Αν δεν έχεις δοκιμάσει το καμπίσιο κεμπάπ του ονείρου και τα καμπίσια παϊδάκια, τα ντόπια κρέατα μια βόλτα στα «Πλατάνια» θα σε βάλει στο κόλπο. Μην φύγεις αν δεν γευτείς special χαλβά Φαρσάλων, το τσίπουρο Τυρνάβου, τις παραδοσιακές πίτες και το κρασί της Ραψάνης. Τρέξε όσο είσαι εκεί…

Πού να μείνω μέσα στην «καρκαμπίλα»;

Αρκετές είναι οι επιλογές για διαμονή στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. Το Grecotel Larissa Imperial με υψηλή αισθητική, το Park Hotel με τη ζεστή φιλοξενία του, το Divani Palace και το Dionysos Hotel αποτελούν μερικά μόνο από τα ξενοδοχεία εντός και εκτός κέντρου που θα προσφέρουν εγγυημένη άνεση, ηρεμία, χαλάρωση και πολυτέλεια σε οικονομικές τιμές.

Εξορμήσεις σε βουνό και θάλασσα

Αν ψάχνεις μια εναλλακτική εξόρμηση λίγο πιο έξω από την πόλη, η λύση είναι μια και όχι «πάμε παραλία» αλλά το «Επισκέψου τον Όλυμπο» που αποτελεί τον πρώτο χαρακτηρισμένο εθνικό δρυμό της χώρας από το 1938. Οι διαδρομές Πριόνια - Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» - Κορυφή και Γκορτσιά - Οροπέδιο Μουσών - Κορυφή θα σε συναρπάσουν.

Αν θέλεις να ξεφύγεις βέβαια, να επισκεφτείς και τα χωριουδάκια. Το χωριό Ραψάνη, το οποίο είναι φημισμένο για τα κρασιά του, το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, τη βιβλιοθήκη του, αλλά και τα Αμπελάκια, ένα γραφικό χωριό με μοναδικά ντόπια ψητά κρέατα, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο της Εθνικής αντίστασης, τον πρώτο συνεταιρισμό στην Ελλάδα κ.ά. είναι σίγουρα εγγυημένες επιλογές. Το Μεταξοχώρι, η Ανατολή, η Σπηλιά, η Καλλιπεύκη και η Μελιβοία είναι από τα χωριά που είναι απαραίτητο να περάσεις μια βόλτα.

Ψαρόλακας, Λάρισα
Ψαρόλακας © Evan Krikonis / Unsplash

Και αν τελικά η λύση είναι παραλία, τότε οι παρακάτω επιλογές για παραλίες δεν θα σε απογοητεύσουν:

  • Πλαταμώνας
  • Παλαιός και Νέος Παντελεήμονας
  • Αγιόκαμπος
  • Ρακοπόταμος
  • Τσιλιγιώργος
  • Ακτή Παπακώστα
  • Πολυδένδρι
  • Κάτω Σωτηρίτσα
  • Βελίκα
  • Βραχάκια Βελίκας
  • Ψαρόλακας
  • Μύλος Γλυμμένης
  • Παλιουριά
  • Κουτσουπιά
  • Κόκκινο Νερό
  • Καλύβι
  • Παναγία
  • Στόμιο
  • Πλατιά Άμμος
  • Αλεξανδρινή
  • Κουλούρα
  • Μεσάγγαλα
  • Καστρί Λουτρό

Ηot tip για το τέλος: Και επειδή το καλοκαίρι σίγουρα ανεβάζει την ερωτική μας διάθεση πόσο μάλλον σε μια τόσο ζεστή πόλη, αν θέλεις να περάσεις πιο προσωπικές στιγμές με τον/την σύντροφό σου, δεν χάνεις κάτι από το να επισκεφτείς τις Αλάνες της Τούμπας και τα ψηλά της Νίκαιας. Καλά να περάσεις!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ