- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H Χίος της τουρκάλας τραγουδίστριας Φιντέ Κόκσαλ
Τι ωραίο πράγμα είναι η φιλία, η ανθρωπιά, η παρέα που μαζεύεται και εκφράζεται γύρω από ένα τραπέζι.
Χίος: H τουρκάλα τραγουδίστριας Φιντέ Κόκσαλ γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice
Μαμά, τι είναι αυτά τα φωτάκια απέναντι; Έχουν πέσει τα αστεράκια στη θάλασσα;» «Όχι» μου έλεγε η μαμά μου. «Είναι η Χίος εκεί, η γειτόνισσα Ελλάδα».
Και εγώ φανταζόμουν μια γειτόνισσα χώρα τόσο μακρινή από τη Σμύρνη, μα και τόσο κοντινή. Ακούγαμε στο ραδιόφωνο ελληνικά τραγούδια και η τηλεόρασή μας «έπιανε» τα ελληνικά κανάλια. Δεν φανταζόμουν όμως ότι κάποια μέρα θα ζούσα εδώ, θα παντρευόμουν Έλληνα και θα τραγούδαγα ελληνικά και τουρκικά τραγούδια. Πολλές φορές μάλιστα ταξίδεψα στη Χίο για δουλειά και διακοπές, και κάθε φορά έφυγα με αξέχαστες αναμνήσεις που με ξαναπήγαν εκεί.
Έχω ιδιαίτερη αγάπη στους Καρδαμυλιώτες και ειδικά στο φίλο μου Αλέκο, στους συνάδελφούς μου Παντελή Θαλασσινό και αδερφούς Μυλωναδάκη και σε όλους τους Χιώτες που με φιλοξένησαν με μια ζεστή, μεγάλη αγκαλιά κάθε φορά που κάναμε είτε συναυλία είτε απλά παρέα. Τι ωραίο πράγμα είναι η φιλία, η ανθρωπιά, η παρέα που μαζεύεται και εκφράζεται γύρω από ένα τραπέζι. Τι ωραίο πράγμα είναι να βρει κανείς την αυθεντική νοστιμιά σε ένα πιάτο με λιαστή ντομάτα, ελιές και μαστέλο στον Κάμπο, ένα πιάτο με λουκουμάδες και ένα ποτήρι με «υποβρύχιο» από μαστίχα στη Βολισσό. Να μείνει στο μοναδικό μεσαιωνικό ξενώνα, στη Σπηλιά των Καρδαμύλλων, να περπατήσει στο βυζαντινό κάστρο των Μεστών και να κολυμπήσει στα Μαύρα Βόλια. Ένα θα σας πω, αγαπάω τη Χίο, αγαπάω την Ελλάδα και όλα τα αστεράκια της πάνω στη θάλασσα.

*H Φιντέ Κόκσαλ, η Τουρκάλα τραγουδίστρια από τη Σμύρνη, μετά την κυκλοφορία του CD της «Büyü» στην Ελλάδα και την Τουρκία, ετοιμάζει το 2ο προσωπικό της album και παράλληλα κάνει συναυλίες μόνη της και στο πλευρό του Μίμη Πλέσσα. Τον Ιούλιο θα εμφανιστεί στην Αθήνα, τη Χίο (Ξενοδοχείο Αλμυρίκι, Λιθί) και τη Λήμνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Το Ελαφονήσι δεν έχει απεριόριστες αντοχές» - Ζητούν πολιτικές προστασίας
Η Εύβοια για τις καλοκαιρινές μας διακοπές; Να μια ωραία ιδέα.
Χαλάρωση στο Shizen, The Hotel of Wellness και εξερεύνηση σε παραμυθένια δάση
Ο τόπος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τιμά την ιστορική του κληρονομιά
Ποιες να αποφεύγετε για να γλιτώσετε καθυστερήσεις, ταλαιπωρία και απρόοπτα
Ο Μακεδονικός Αγώνας, η Έδεσσα και μια ακόμα αιτία για εκδρομή στη γη του κερασιού
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ένα μάλλον... αρωματικό «φυλαχτό»
Η εικόνα στη ρεσεψιόν μπορεί επίσης να αποκαλύψει πολλά
Και ένα είναι πραγματικά αηδιαστικό
Μια απρόσμενη συνάντηση με ανθρώπους που κουβαλούν τον πόλεμο μέσα τους και αναζητούν παρηγοριά στην προσευχή
Παπαλίνα, παρασόλι και... λιώστρα: Το πιο αυθεντικό ταξίδι στη Λέσβο, με οδηγό το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα
Ποιο από τα τέσσερα νησιά σού ταιριάζει περισσότερο;
Πευκοδάση, ορεινά χωριά, εξωτικές παραλίες, φαράγγια, παραθαλάσσιες ταβέρνες και μικρές στάσεις που αξίζουν το ταξίδι σε ένα από τα πιο πολυσύνθετα νησιά της Ελλάδας
Από το Airbnb και τα beach bars μέχρι τον καύσωνα, τις διακοπές και την ακτοπλοΐα.
Το 4ήμερο ταξίδι στα Χανιά για το 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα της καινούργιας ελευθερίας
Πολλές κουλτούρες σε μια χαρούμενη ευρωπαϊκή πόλη των 500.000 κατοίκων. Μπόνους, άφθονος ήλιος για Αγγλία.
Το «εύκολο» νησί, μια ωρίτσα μόνο από τον Πειραιά, με έναν ολόκληρο, διαφορετικό και νησιώτικο κόσμο στα όχι-πολλά τετραγωνικά του
Ένα πολυτελές, παραθαλάσσιο καταφύγιο μόλις 20 λεπτά από την κοσμοπολίτικη Χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.