- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H Χίος της τουρκάλας τραγουδίστριας Φιντέ Κόκσαλ
Τι ωραίο πράγμα είναι η φιλία, η ανθρωπιά, η παρέα που μαζεύεται και εκφράζεται γύρω από ένα τραπέζι.
Χίος: H τουρκάλα τραγουδίστριας Φιντέ Κόκσαλ γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice
Μαμά, τι είναι αυτά τα φωτάκια απέναντι; Έχουν πέσει τα αστεράκια στη θάλασσα;» «Όχι» μου έλεγε η μαμά μου. «Είναι η Χίος εκεί, η γειτόνισσα Ελλάδα».
Και εγώ φανταζόμουν μια γειτόνισσα χώρα τόσο μακρινή από τη Σμύρνη, μα και τόσο κοντινή. Ακούγαμε στο ραδιόφωνο ελληνικά τραγούδια και η τηλεόρασή μας «έπιανε» τα ελληνικά κανάλια. Δεν φανταζόμουν όμως ότι κάποια μέρα θα ζούσα εδώ, θα παντρευόμουν Έλληνα και θα τραγούδαγα ελληνικά και τουρκικά τραγούδια. Πολλές φορές μάλιστα ταξίδεψα στη Χίο για δουλειά και διακοπές, και κάθε φορά έφυγα με αξέχαστες αναμνήσεις που με ξαναπήγαν εκεί.
Έχω ιδιαίτερη αγάπη στους Καρδαμυλιώτες και ειδικά στο φίλο μου Αλέκο, στους συνάδελφούς μου Παντελή Θαλασσινό και αδερφούς Μυλωναδάκη και σε όλους τους Χιώτες που με φιλοξένησαν με μια ζεστή, μεγάλη αγκαλιά κάθε φορά που κάναμε είτε συναυλία είτε απλά παρέα. Τι ωραίο πράγμα είναι η φιλία, η ανθρωπιά, η παρέα που μαζεύεται και εκφράζεται γύρω από ένα τραπέζι. Τι ωραίο πράγμα είναι να βρει κανείς την αυθεντική νοστιμιά σε ένα πιάτο με λιαστή ντομάτα, ελιές και μαστέλο στον Κάμπο, ένα πιάτο με λουκουμάδες και ένα ποτήρι με «υποβρύχιο» από μαστίχα στη Βολισσό. Να μείνει στο μοναδικό μεσαιωνικό ξενώνα, στη Σπηλιά των Καρδαμύλλων, να περπατήσει στο βυζαντινό κάστρο των Μεστών και να κολυμπήσει στα Μαύρα Βόλια. Ένα θα σας πω, αγαπάω τη Χίο, αγαπάω την Ελλάδα και όλα τα αστεράκια της πάνω στη θάλασσα.

*H Φιντέ Κόκσαλ, η Τουρκάλα τραγουδίστρια από τη Σμύρνη, μετά την κυκλοφορία του CD της «Büyü» στην Ελλάδα και την Τουρκία, ετοιμάζει το 2ο προσωπικό της album και παράλληλα κάνει συναυλίες μόνη της και στο πλευρό του Μίμη Πλέσσα. Τον Ιούλιο θα εμφανιστεί στην Αθήνα, τη Χίο (Ξενοδοχείο Αλμυρίκι, Λιθί) και τη Λήμνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα boutique ξενοδοχείο απόλυτα συνδεδεμένο με τον τόπο και τους ανθρώπους του
Οι νέοι κανόνες που ενισχύουν τα δικαιώματα των επιβατών
Το κόλπο με τις κάλτσες
Πώς τα οικογενειακά ταξίδια καλλιεργούν την παρατήρηση, την ενσυναίσθηση και την περιέργεια των παιδιών και μας βοηθούν να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια.
Ένα ταξίδι στην εποχή των Λόρδων, ανάμεσα σε κήπους, λίμνες και αμέτρητα στρέμματα πρασίνου
Στο επίκεντρο της τάσης βρίσκεται η Λα Γκραντ Επισερί ντε Παρί
Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Πολυτίμη Φαρμάκη, μιλά για τη δράση στη στάση μετρό Σύνταγμα
Από το Κάστρο και την Old Town μέχρι το Arthur’s Seat, τα μουσεία και τις παμπ
Από το Δεσποτικό και το Σπήλαιο μέχρι τα παλιά μεταλλεία, τις βίλες του OMA και τα ίχνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια διαφορετική διαδρομή στην Αντίπαρο
Μια απλή αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη συνήθεια - H διαδικασία σε 6 βήματα
Ανάμεσα σε γκρίζλι, βίσονες, παγωμένες λίμνες και τοπία που δύσκολα πιστεύεις ότι υπάρχουν
Τι συνιστούν γιατρός και αεροσυνοδοί
Σε αυτό θα είναι αφιερωμένες όλες ανεξαιρέτως οι ημέρες στο νησί
Η φύση, το πράσινο, τα επιβλητικά βουνά και οι αχανείς λίμνες προσφέρουν μια εσωτερική γαλήνη και μια απαράμιλλη ευφορία
Η γαστρονομική της παράδοση διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή
Συστήνει το νησί στους Βρετανούς μια διαφορετική εμπειρία ελληνικών διακοπών
Το λάθος του «μία αναζήτηση και τέλος»
Όλα όσα πρέπει να δεις και να κάνεις στο ορεινό χωριό-στολίδι του κυκλαδίτικου νησιού
Η Claire και ο Χρήστος έχουν δημιουργήσει έναν χώρο που συνδυάζει την ιστορία του Πηλίου με την προσωπική τους αισθητική, τη μουσική, τα βιβλία, την τέχνη και τη φιλοξενία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.