Ταξιδια

Πέντε ταξίδια στην Αγγλία εμπνευσμένα από κλασικά μυθιστορήματα

Η χώρα με τα υπέροχα λιμάνια, τη φύση, τα κάστρα και προπάντων, τόπους της λογοτεχνίας των μεγάλων βρετανικών μυθιστορημάτων

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tαξίδια στην Αγγλία εμπνευσμένα από μυθιστορήματα
© Μarcin Νowak / UNSPLASH

Τα κλασικά μυθιστορήματα και οι συγγραφείς τους που εμπνεύστηκαν από μέρη της Αγγλίας

Μερικά βιβλία ζωντανεύουν τόπους, άλλοτε καθιστώντας τους πρωταγωνιστές των ιστοριών, άλλοτε καταλύτες της πλοκής. Εν όψει του τέλους της πανδημίας, οι Βρετανοί ετοιμάζονται όχι μόνο να ορμήσουν προς τον Νότο αλλά να ανακαλύψουν την παραμελημένη τους χώρα. Mε τα τουριστικά κριτήρια των παραθεριστών, η Αγγλία δεν βρίσκεται στο top 10 των προορισμών: είναι ωστόσο μια από τις ομορφότερες χώρες στον κόσμο με υπέροχα λιμάνια, φύση, κάστρα και, προπάντων, τόπους της λογοτεχνίας, των μεγάλων βρετανικών μυθιστορημάτων.

Εδώ είναι πέντε τέτοιοι τόποι και τα βιβλία που ενέπνευσαν:

1. Greenway, Devon: από το «Πέτρινο φέρετρο» της Αγκάθα Κρίστι (1956)
Ο Ηρακλής Πουαρό σχολιάζει το τοπίο: «Τόσα μονοπάτια που κανείς δεν είναι ποτέ σίγουρος πού οδηγούν». Το πρώτο πτώμα βρίσκεται στο υπόστεγο φύλαξης της βάρκας στο Κτήμα Greenway και το δεύτερο στο λιμανάκι όπου αράζει το πορθμείο. Το 1938 η Άγκαθα Κρίστι και ο σύζυγός της αγόρασαν μια έπαυλη της γεωργιανής περιόδου (18ος αιώνας) στο Greenway κάνοντας διάσημο το μικρό χωριό της Μάγχης όπου υπάρχουν κτίρια και κατοικίες από την εποχή των Τυδώρ.

2. Nottingham: από το «Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί» του Άλαν Σίλιτοου (1958)
Το μυθιστόρημα περιέγραφε τη ζωή της εργατικής τάξης στη βιομηχανική πόλη της Μεσαγγλίας: ένα Σαββατόβραδο, ο κεντρικός ήρωας, ο Άρθουρ Σίτον, λίγο επαναστάτης, λίγο στοχαστής, λίγο πότης και εραστής, ήπιε 11 μπίρες και εφτά τζιν. Ο Σίλιτοου (1928-2010) περιγράφει μια γραφική πόλη, με την Πλατεία της Αγοράς στο κέντρο της και ξέφρενη δραστηριότητα  τις μέρες της αργίας Πολλά έχουν αλλάξει από το 1958, αλλά σήμερα οι αναγνώστες του τότε Οργισμένου Νέου Άλαν Σίλιτοου, συγγραφέα του επίσης πασίγνωστου «Δρομέα μεγάλων αποστάσεων» μπορούν να εξερευνήσουν την πόλη ακολουθώντας το Sillitoe Trail∙ τα στέκια του Άρθουρ από την παμπ «Άσπρο άλογο», στο πανηγύρι «της Χήνας», στην όχθη του ποταμού Τρεντ και μέχρι το εργοστάσιο όπου δουλεύει. Το Sillitoe Trail είναι επίσης μια ψηφιακή διαδρομή που αποκαλύπτει την πόλη: το Νότινχαμ θεωρείται πατρίδα του Ρομπέν των Δασών.

Nottingham
© Nicola Nuttall / Unsplash

3. Wirksworth, Derbyshire: από το «Άνταμ Μπιντ» και τον «Μύλο στο Φλος» της Τζορτζ Έλιοτ (1859)
Στο μυθιστόρημα της Έλιοτ το Γουέρκσγουερθ ονομάζεται Σνόουφιλντ. Είναι μια τυπική κωμόπολη της κεντρικής Αγγλίας στις παρυφές του δάσους της περιοχής Peak όπου κάποτε χτυπούσε η καρδιά της βιομηχανίας. Πάνω από 100 αρχιτεκτονήματα του Γουέρκσγουερθ θεωρούνται «ιστορική κληρονομιά» της Βρετανίας, και οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει στοιχεία Μεγαπανίδας του Πλειοστόκαινου όπως τον μαλλιαρό ρινόκερο. Ο μύλος Xάαρλεμ θεωρείται ο Φλος στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αγγλίδας συγγραφέως, αλλά υπάρχουν ομοιότητες και με τον τον μύλο Άρκραϊτ λίγο βορειότερα. Το Derbyshire είναι η βαθιά Αγγλία: στη  χλοερή εξοχή μπορεί να δει κανείς σήμερα τα ερείπια της μεταλλευτικής βιομηχανίας, το σημείο από όπου ξεκίνησε η Βιομηχανική Επανάσταση.

4. Τα έλη του Δυτικού Γιόρκσαϊρ: από τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλι Μπροντέ (1847)
Όλα τα μυθιστορήματα των Μπροντέ εκτυλίσσονται στους βαλτότοπους της βόρειας Αγγλίας. Η ιστορία της Κάθυ και του Χίθκλιφ γίνεται ακόμα πιο έντονη από το ανεμοδαρμένο άγονο τοπίο όπου καταφεύγουν ― ένα τοπίο που οι δυο καταραμένοι ήρωες αισθάνονται συνώνυμο με την ελευθερία. Σήμερα οι ταξιδιώτες μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι Brontë Stones από το Θόρντον όπου γεννήθηκαν τα κορίτσια μέχρι το Χόερθ, όπου έγραψαν τα κλασικά μυθιστορήματά τους. Σε ένα βραχώδες σπήλαιο η  Kate Bush, που το 1978 έκανε μεγάλη επιτυχία με το  LP «Wuthering Heights», εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα, έχει σκαλίσει ένα ποίημα. Ο περίπατος οδηγεί τον επισκέπτη μακριά από τον πολιτισμό ως τα υπέροχα ερείπια της αγροικίας που πιστεύεται ότι ενέπνευσε το σπίτι των Έρνσο στα «Ανεμοδαρμένα ύψη».

Yorkshire
© Jr Harris Obawjemwm / Unsplash

5. Eastwood, Nottinghamshire, από το «Γιοι και εραστές» του Ντ. Χ. Λόρενς, 1913
Στην εποχή του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Λόρενς, η γενέτειρά του, το Ίστγουντ ήταν μια μικρή πόλη ανθρακωρύχων. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει το οικογενειακό σπίτι του συγγραφέα και να ξεναγηθεί σε ένα τυπικό ορυχείο της περιόδου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ