Ταξιδια

Travel 294

Το λένε Παρίσι του Νότου. Δεν νομίζω ότι είναι ο χαρακτηρισμός που ταιριάζει απόλυτα στο Buenos Aires.

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 294
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4773-11732.jpg

Το λένε Παρίσι του Νότου. Δεν νομίζω ότι είναι ο χαρακτηρισμός που ταιριάζει απόλυτα στο Buenos Aires. Θυμίζει λίγο Παρίσι, λίγο Μανχάταν, λίγο Μαδρίτη, όλα και τίποτα. Μια πόλη sui generis, όπου κυριαρχεί μια γοητευτική ασυνέπεια, σαν πάτσγουορκ από διαφορετικά αρχιτεκτονικά στιλ χωρίς συνδετικό ιστό. Από γειτονιά σε γειτονιά το ύφος αλλάζει, λες και έχεις αλλάξει πόλη. Αποικιακό, belle ιpoque, μοντέρνο. Πάρκα, δεντροφυτεμένοι δρόμοι, ο Rio de la Plata με τα καφετιά του νερά. Τεράστιες λεωφόροι, η Avenida 9 de Julio είναι η πιο πλατιά λεωφόρος στον κόσμο. Μια αίσθηση ότι ο χώρος περισσεύει.

Όμως την ομορφιά του την αντλεί περισσότερο από τον παλμό της ζωής και τους ανθρώπους του, και λιγότερο από τα αρχιτεκτονικά του μνημεία. Το BsAs έχει ψυχή, έχει ένταση, έχει πάθος. Πάθος για τον έρωτα, το ποδόσφαιρο, το αργεντίνικο κρέας, δεν ξέρω με πoια ακριβώς σειρά. Λατρεύει την Εβίτα, τον Τσε, τον Μαραντόνα, τον Carlos Gardel. Σημάδια μεγαλείου και παρακμής αντανακλούν την οδυνηρή του ιστορία. Η πρωτεύουσα που στις αρχές του 20ού αιώνα μεταμορφώθηκε σε μια αστραφτερή μητρόπολη, λύγισε κάτω από το βάρος μιας σκληρής δικτατορίας, απανωτών οικονομικών κρίσεων και του μεγάλου κραχ του 2001. Σήμερα οι κάτοικοί του υποστηρίζουν ότι αυτά έδωσαν ώθηση σε ένα καινούργιο ξεκίνημα, ελευθέρωσαν μια πνοή δημιουργίας. Το βλέπεις στο design και στην κουζίνα τους. Το BsAs, ατμοσφαιρικό, ζωντανό και μελαγχολικό, ακροβατεί ανάμεσα στη νοσταλγία και το κοσμοπολίτικο lifestyle. Η μητρόπολη αυτή των 13 εκατ. κατοίκων, που πριν περίπου έναν αιώνα ανήκε στις 10 πλουσιότερες πόλεις στον κόσμο, ξαναπατάει στα πόδια της και μεταμορφώνεται σε μια πόλη που έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από τη στερεοτυπική της εικόνα.

Μικρά tips

● Στο BsAs δεν θα χρειαστεί να αναλώσεις πολύ χρόνο σε μουσεία. Έτσι θα είσαι ελεύθερος να χαρείς την πόλη, και αυτή δεν θα σε αφήσει ποτέ να βαρεθείς. 

● Δεν πειράζει που εσύ θα μιλάς μόνο αγγλικά και αυτοί μόνο ισπανικά. Η συνεννόηση επιτυγχάνεται.

● Οι porteos –έτσι λέγονται οι κάτοικοι του BsAs– ορκίζονται πως η πόλη τους κρατάει τα σκήπτρα της νυχτερινής ζωής. 

● Τα μαύρα-κίτρινα ταξί είναι η χαρά του τουρίστα: πάντα μπροστά σου όποτε τα χρειαστείς, φτηνά, και οι ταξιτζήδες δεν σε κλέβουν. 

● Φάε όσα περισσότερα steaks μπορείς, όταν γυρίσεις θα μετανιώσεις για όσα δεν έφαγες. 

● Επειδή το 2010 το BsAs γιορτάζει τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας του από την Ισπανία, πολλά μνημεία του κάνουν face-lift και δεν θα μπορέσεις να τα δεις.

Οι συνοικίες του BsAs

Είναι στο σύνολό τους 47, αλλά πιθανότατα θα κινηθείς στις 6-7 πιο κεντρικές. 

» Microcentro Tο απόλυτο κέντρο. Ξενοδοχεία, τράπεζες, υπηρεσίες, μαγαζιά. Σίγουρα θα βρεθείς εδώ αρκετές φορές. Βολικό για διαμονή, όμως το βράδυ ερημώνει. 

» Puerto Madero Το πρώην λιμάνι του BsAs έδωσε τη θέση του σε μια καινούργια συνοικία με αμερικάνικο ύφος, ο Καλατράβα «ξαναχτύπησε» με τη «Γέφυρα της Γυναίκας» και οι εγκαταλειμμένες αποθήκες κατά μήκος του Rio de la Plata μετατράπηκαν σε εστιατόρια. 

» Recoleta Η πιο chic περιοχή της πόλης, με ακριβά μαγαζιά, πρεσβείες, καφέ… κάτι σαν Κολωνάκι.

» San Telmo Παλιό Buenos Aires, νοσταλγία, τάνγκο, μαγαζάκια με αντίκες, τουρίστες, αλλά και ατμόσφαιρα.

» Palermo Η πιο νεανική, trendy συνοικία με χαμηλά σπιτάκια και λιθόστρωτα καλντερίμια. Τη νύχτα εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης. Αμέτρητα μπαρ, εστιατόρια, boutique νέων Αργεντίνων designers και θαυμάσια  boutique ξενοδοχεία. 

» La Boca Κάποτε το λιμάνι του BsAs, σήμερα μια φτωχή εργατική συνοικία. Το τουριστικό της κομμάτι περιορίζεται στο Caminito και είναι πολύ τουριστικό. Το βράδυ η περιοχή είναι επικίνδυνη. 

Θα δεις οπωσδήποτε…

● Την Plaza del Mayo, το ιστορικό και πολιτικό κέντρο του BsAs, όπου κάθε Πέμπτη διαδηλώνουν ακόμα οι μανάδες των desaparecidos, των «εξαφανισμένων» από τη χούντα του Βιντέλα.

● Το Malba, το μουσείο σύγχρονης λατινοαμερικάνικης τέχνης με το διάσημο café του. 

● Το Teatro Colόn, μία από τις ιστορικές όπερες στον κόσμο, από τα σημαντικότερα μνημεία των ένδοξων χρόνων. 

● Το κοιμητήριο της Recoleta, μια μικρογραφία πόλης, με τους τουρίστες γύρω από τον τάφο της Εβίτας (που ποτέ δεν θα επέλεγε τη γειτονιά αυτή ως τελευταία της κατοικία).

● Τη Flea Market, κάθε Κυριακή στο San Telmo (από τις καλύτερες που έχω ποτέ δει).

● Την Colonia del Sacramento (στην Ουρουγουάη), που πολλοί porteos τη θεωρούν το 48ο προάστιο του BsAs. Η ειδυλλιακή πρώην πορτογαλική αποικία-site της Unesco, στην απέναντι όχθη του Rio de la Plata, απέχει από το Puerto Madero μόλις 1 ώρα με το καταμαράν Buquebus. 

● Το Δέλτα του Παρανά γύρω από το Tigre, με τα υποτροπικά νησάκια του, λίγο έξω από την πόλη.

● Πάρε ένα βιενουά στα παλιά ιστορικά cafés Tortoni στο San Telmo, Biela στη Recoleta και 36 Billares στην Avenida de Mayo.

● Ένα από τα πολυάριθμα tango shows. Αν και πολύ τουριστικά, κάποια είναι θαυμάσιες παραστάσεις. Προτίμησε τις μικρές σκηνές. Θαυμάσιο το Ventana.

● Τη μεγαλύτερη ποικιλία σε δερμάτινα. Ήθελα να αγοράσω όλες τις τσάντες του BsAs.

Πού θα φας

Patagonia Sur Άκρως ατμοσφαιρικός χώρος, κορυφαίος chef, εξαίρετη wine list, ανάλογες τιμές (Rocha 801, La Boca 4303-5917/18)

Cabana Las Lillas Cornice του Rio de la Plata, τραπεζάκια έξω. Τουριστικό, φημίζεται για τα καλύτερα steaks του BsAs (A.M. de Justo 516, Puerto Madero 4315-6045)

Plaza Mayor Αποικιακό στiλ με decadent touch, ισπανική κουζίνα και νόστιμα θαλασσινά (Venezuela 1299, Montserrat, 4383-0788) 

La Cabrera Από τα καλύτερα steaks του BsAs (Cabrera 5099, Palermo Viejo, 4831-7002

El Obrero για ένα αυθεντικό γεύμα στην Boca, παρέα με τους porteos (Agustin R. Caffarena 64 La Boca 4362-9912)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ