Ταξιδια

Όλα είναι νερό στην Έδεσσα - Πετώντας με drone πάνω από τις καταρράκτες (video)

Ένα μοναδικό γεωπάρκο σμιλεμένο από το νερό που λέγεται «φρύδι της πόλης»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι καταρράκτες της Έδεσσας | Waterfalls Edessa

«Πύργος μέσα στο νερό» σημαίνει κυριολεκτικά το όνομα της Έδεσσας από τα αρχαία χρόνια. Έδεσσα (βέδες στα φρυγικά ήταν το νερό ή πύργος στο νερό) και Βοδενά (voda στα σλαβικά είναι το νερό). 

Οι καταρράκτες Έδεσσας βρίσκονται στην άκρη βράχου σε ένα μοναδικό γεωπάρκο σμιλεμένο από το νερό που λέγεται «φρύδι της πόλης». Συνολικά υπάρχουν επτά καταρράκτες, από τους οποίους σήμερα είναι ορατοί μόνο οι τέσσερις.

Το drone του βίντεο απογειώνεται πάνω από το μεγάλο καταρράκτη που ονομάστηκε Κάρανος προς τιμήν του γενάρχη της βασιλικής οικογένειας των Τημενιδών που πρώτοι εποίκησαν τις Αιγές. Το νερό του ποταμού Εδεσσαίου, αφού πρώτα διασχίσει την πόλη, πέφτει από ύψος 20 μ. με απίστευτη ορμή, εκκωφαντικό θόρυβο και άγρια ομορφιά.

Κάτω από τον Κάρανο υπάρχουν ένα μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες, που παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον και το εκκλησάκι της Ανάληψης. Πολύ κοντά και ο Διπλός ή Διχαλωτός καταρράκτης, αφού αρχικά ξεθυμάνει σε βράχους και πλατανόριζες που βρίσκει μπροστά του, ανοίγει στα δύο και αφρισμένος καταλήγει στη μικρή τεχνητή λίμνη της ΔΕΗ.

Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών εκτείνεται σε μια περιοχή πάνω από 100.000τμ και σε μία διαδρομή πάνω στο βράχο για 1,1χλμ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ