- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι Παξοί της Eλευθερίας Αρβανιτάκη
Το νησί ήταν πάμφτωχο και σιγά-σιγά με την αγάπη των ξένων εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα νησιά σε όλη την Ελλάδα.
Παξοί (και Αντίπαξοι): Η Ελευθερία Αρβανιτάκη γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice
Κατάγομαι από το πιο ψηλό χωριό στους Παξούς, τα Αρβανιτακαίικα. Το πατρικό μου είναι ένα παμπάλαιο πέτρινο σπίτι 200 ετών. Το νησί ήταν πάμφτωχο και σιγά-σιγά με την αγάπη των ξένων εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα νησιά σε όλη την Ελλάδα. Νησί υπόδειγμα, με κατοίκους που είναι πλέον ευκατάστατοι και ένα δήμο που δεν χρωστάει. Μαζί με τους Αντίπαξους, έχει μπει στη Νατούρα για το φυσικό του κάλλος. Δεν μπορείς να κόψεις ούτε πεύκο. Καταπράσινο από την κορφή μέχρι τη θάλασσα, με πάρα πολλές ελιές. Καθαρό και προσεγμένο, με πολύ υψηλό τουρισμό. Εκεί διοργανώνεται το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής που ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια χάρη στο όραμα του Άγγλου John Gough, που συνδύασε την αγάπη του για την κλασική μουσική με εκείνη για το νησί.
Έχει καταπληκτικές θάλασσες και παραλίες (για μπάνιο Μονοδέντρι και Λαγκάδα). Ένα από τα πράγματα που σε τρελαίνει είναι οι σπηλιές που μπαίνεις μέσα με βάρκα.
Πρωτεύουσα είναι ο Γάιος, ένα γραφικό λιμάνι που για να το πλησιάσεις διασχίζεις ένα φιορδ ανάμεσα από δύο νησάκια – το ένα της Παναγιάς με το μοναστήρι και το άλλο ο Άγιος Νικόλαος. Όμορφα λιμανάκια είναι ο Λογγός και η Λάκκα και το πιο… ψηλό χωριό είναι η Φουντάνα δίπλα στα Αρβανιτακαίικα.
Οι Παξοί έχουν εξαιρετικό φαγητό και εστιατόρια με καλό επτανησιακό φαγητό, και πολύ ακριβό αλλά και φτηνό. Σίγουρη βόλτα στον Ερημίτη, το εστιατόριο πάνω στα βράχια για να δεις το δειλινό με φαγητό, καφέ ή ποτό. Κοντά στο λιμάνι το Απάγκιο και το Καρνάγιο για υπέροχο ψάρι. Σπιτική κουζίνα στον Βόντζα. Στον Λογγό είναι εγγύηση ο Βασίλης και ο Γιος. Ακόμη επιβάλλεται μια βόλτα στο παραδοσιακό καφενείο του Μπουρνάου, στη μέση του νησιού.
Απίστευτοι είναι οι Αντίπαξοι, όπου πηγαίνεις και κολυμπάς σε μια ανοιχτοπράσινη θάλασσα νιώθοντας ότι αιωρείσαι, καθώς από κάτω καθρεφτίζεται η σκιά σου. Νομίζεις πως έτσι ξεπλένεις τα πάντα από πάνω κι από μέσα σου.
* Η Ελευθερία Αρβανιτάκη αυτή την εποχή δίνει μια σειρά συναυλιών σε όλη την Ελλάδα μαζί με τον Μπάμπη Στόκα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακαλύψτε την Καστοριά μέσα από την περιήγηση γύρω από τη λίμνη με την καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων
Δωρεάν φαγητό, ποδήλατα και μουσεία με το CopenPay
Τι συνδέει τους δύο θεατρικούς συγγραφείς; Πώς ένας δημοσιογράφος αποτυπώνει αυτή τη σχέση σήμερα;
Η νέα ταυτότητα του νησιού μέσα από βιώσιμη φιλοξενία και αυθεντικές εμπειρίες
Σειρά αφιερωμάτων στο νησί που γίνεται «πόλος έλξης των νέων»
Πού να πας, τι να δεις, τι να δοκιμάσεις
Έρωτες και χωρισμοί, βροχές και χιόνια, κάτι από πολιτική και μια γεύση από νορβηγικές λιχουδιές
Μέσα στο αεροπλάνο, η μεγαλύτερη απειλή είναι η ακινησία
Το βρετανικό κοινό ψήφισε
Οι ΗΠΑ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε όρους ταξιδιωτικών εισπράξεων
Μια πλωτή καμπίνα χωρίς Wi-Fi ή ανθρώπους - Το απόλυτο καταφύγιο για όσους αναζητούν ηρεμία
Ο γνωστός TikToker μιλάει στην Athens Voice για τα ταξίδια του και τις πολιτιστικές διαφορές που συναντά
Για όσους μπορούν να περπατούν αργά κάτω από τη βροχή
Επισκέφθηκε 195 χώρες - Τα πιο επικίνδυνα μέρη που συνάντησε
Προτείνουν το νησί για τις διακοπές του 2026
Μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας στο Πήλιο
Συνολικά, έξι ελληνικά νησιά μπήκαν στη λίστα
Τα διεθνή ΜΜΕ προτείνουν το νησί των Δωδεκανήσων για διακοπές και τη «χαμηλή» σεζόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.