Σεξ

Η έκρηξη του OnlyFans: Πώς γιγαντώθηκε η συνδρομητική πλατφόρμα

Κατάφερε να διπλασιάσει τους χρήστες της στην κορύφωση της πανδημίας. Ποιο θα είναι το μέλλον της;

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

OnlyFans: Η εξέλιξη της συνδρομητικής πλατφόρμας για ενήλικους, η συμμετοχή των sex workers στην πανδημία, οι celebrities που το χρησιμοποιούν, τα κέρδη για τους δημιουργούς περιεχομένου και τα σχέδια για το μέλλον της

Θα μπορούσε να περιγράψει κανείς το OnlyFans ως το Instagram της κρίσης; Είναι μια συνδρομητική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η οποία έχει δημιουργήσει έναν δικό της κόσμο, όπου καλλιτέχνες, sex workers, personal trainers και influencers μπορούν να εξαργυρώσουν την επιρροή τους μέσω μηνιαίων συνδρομών.

Τον Οκτώβριο του 2018 ο 40χρονος ουκρανο-αμερικανός βαρόνος του ιντερνετικού πορνό, Leonid Radvinsky αγόρασε το 75% της εταιρίας. Ο ιδιοκτήτης του OnlyFans κατάφερε να προσθέσει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 517 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια. Τα 233 εκατομμύρια ήταν τα κέρδη του για το 2022 ενώ τα περσινά του έσοδα ήταν 284 εκατομμύρια δολάρια. Το 80% των εσόδων του προέρχεται από αμερικανούς συνδρομητές. Σύμφωνα με το Forbes η αξία του Radvinsky ανέρχεται στο ποσό του 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον Leonid Radvinsky ο οποίος ζει στην καλά προστατευόμενη βίλα του στη Φλόριντα και αποφεύγει συστηματικά να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

Το OnlyFans έγινε διάσημο όταν οι sex workers ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το site κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020. Την περίοδο του lockdown, social media όπως το Instagram είδαν το adult περιεχόμενό τους να συρρικνώνεται (βλέπε “Demon Time”, ένα late night virtual strip club) και το OnlyFans να μετατρέπεται στο νούμερο ένα κέντρο των ψηφιακών adult αναζητήσεων. Εκτός από adult entertainers είδαμε και διασημότητες να μπαίνουν στο παιχνίδι. Celebrities όπως η Cardi B και η Bhad Bhabie, αύξησαν τα κέρδη τους πουλώντας περιεχόμενο το οποίο ενώ δεν ήταν NSFW δεν μπορούσαν να το βρεις πουθενά αλλού.

Τον Αύγουστο του 2021 το OnlyFans ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγορεύσει το σεξουαλικό περιεχόμενο από την πλατφόρμα του. Ο ιδρυτής και CEO Tim Stokely δήλωσε αρχικά ότι προχώρησε σε αυτήν την κίνηση λόγω της πίεσης που δέχτηκε από τις τράπεζες, οι οποίες για ηθικούς λόγους προτιμούν να κρατούν αποστάσεις από τη βιομηχανία του πορνό. Στη συνέχεια όμως και μετά από αντίδραση των sex workers και άλλων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως βασικό τους επάγγελμα, η εταιρία αναίρεσε την απόφασή της δηλώνοντας στο Τwitter: «Έχουμε εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις και σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε την κοινότητα των δημιουργών, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι». Συμπέρασμα, το σεξ πουλάει.

© Thiago Prudêncio/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

OnlyFans: Από την πρώτη του εμφάνιση το 2016 στο ρεκόρ των 130 εκατομμυρίων συνδρομητών

Το βρετανικό OnlyFans έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 2016 και είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι creators μπορούν να πουλήσουν original και αποκλειστικό περιεχόμενο. Ως ιστότοπος για ενήλικες, οι creators μπορούν να δημοσιεύουν ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες προς πώληση με τη χρήση paywall. Οι συνδρομές κυμαίνονται συνήθως μεταξύ πέντε και πενήντα δολαρίων. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, η πλατφόρμα είδε μια απότομη αύξηση των creators καθώς νυχτερινά clubs διαφόρων ειδών έβαλαν λουκέτο και οι εργαζόμενοί τους χρειάζονταν επειγόντως έξτρα εισόδημα. Σήμερα, το OnlyFans έχει περισσότερους από 130 εκατομμύρια συνδρομητές και περίπου 2 εκατομμύρια δημιουργούς. Τον Απρίλιο του 2020 ο Tim Stokely είχε δηλώσει ότι περίπου 200.000 νέοι συνδρομητές και 8.000 νέοι δημιουργοί εγγράφονται στην πλατφόρμα καθημερινά.

Dare Taylor, Bree Essrig, Courtney Tillia και Cody Renee Cameron στο launch party για το Inside OnlyFans Podcast, Λος Άντζελες, 19 Οκτωβρίου 2021 © Paul Archuleta/Getty Images/Ideal Image

Ποιοι χρησιμοποιούν το OnlyFans

Μερικοί από τους χρήστες είναι βετεράνοι επαγγελματίες του σεξ που βρίσκονταν στον χώρο πολύ πριν από την ύπαρξη του OnlyFans. Οι porn stars, οι συνοδοί πολυτελείας και τα webcam models είναι μερικοί από αυτούς που έχουν εκμεταλλευτεί την πλατφόρμα, ενώ οι περισσότεροι δημιουργοί είχαν ελάχιστη έως καθόλου εμπειρία σεξουαλικής εργασίας πριν το lockdown. Για πολλούς από αυτούς το OnlyFans ήταν η εύκολη λύση. Σύμφωνα με τους όρους χρήσης της πλατφόρμας θα πρέπει να είσαι άνω των 18 ετών για να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.

Η Cardi B στο κόκκινι χαλί του 2022 Met Gala, Νέα Υόρκη, 2 Μαΐου 2022 © REPA/JUSTIN LANE

Οι celebrities που δημιούργησαν λογαριασμό στο OnlyFans

Ενώ οι εργαζόμενοι του σεξ αποτελούν μεγάλο μέρος της βάσης των δημιουργών του OnlyFans, πολλές διασημότητες και influencers χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να προωθήσουν το όνομά τους. Η Cardi B μπήκε στο OnlyFans για να προωθήσει το τραγούδι της “WAP”, στο οποίο συμμετέχει και η Megan Thee Stallion. Αν και δεν είναι τόσο ενεργή σε αυτό, η Cardi B χρησιμοποιεί τη σελίδα για να αλληλοεπιδράσει με τους θαυμαστές της και να διαφημίσει την μουσική της. Ο DJ Khaled και ο Fat Joe δημιούργησαν επίσης έναν κοινό λογαριασμό στις αρχές του 2021, όχι όμως τόσο για τη μουσική τους, αλλά για να δημοσιεύσουν διάφορες ομιλίες τους προς τους fans. Τηλεοπτικοί αστέρες όπως ο Chad Johnson του “The Bachelor” και η Blac Chyna προστέθηκαν επίσης στην πλατφόρμα, μαζί με το ζευγάρι Safaree Samuels και Erica Mena της σειράς “Love & Hip Hop: Hollywood”. Ο αμερικανός ράπερ Tyga το 2020 έγινε μέλος του OnlyFans και σε ανακοίνωση του προς τους fans είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τον χώρο για να μοιράζεται αποκλειστικό περιεχόμενο όπως μουσική, φωτογραφίες και βίντεο. Ο Tyga τον Δεκέμβριο του 2020 ανακοίνωσε την έλευση της Too Raww, μιας εταιρείας promotion που στοχεύει να βοηθήσει τα επίδοξα μοντέλα να ξεκινήσουν την καριέρα τους μέσω της πλατφόρμας του OnlyFans. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του OnlyFans ότι θα απαγορεύσει το σεξουαλικό περιεχόμενο διέγραψε τον λογαριασμό του. Ο rapper σχεδιάζει τώρα να λανσάρει τη δική του συνδρομητική πλατφόρμα, Myystar. Αστέρια όπως η Amber Rose, η Jordyn Woods, ο Tyler Posey, ο Aaron Carter, ο Austin Mahone και ο Chris Brown συγκαταλέγονται επίσης στους διασημότερους λογαριασμούς του OnlyFans, αλλά ο καθένας τους έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για διαφορετικούς σκοπούς. Στην top πεντάδα celebrities για το 2022 βρίσκουμε την Blac Chyna, την Bella Thorne, την Cardi B, τον Tyga και τη Mia Khalifa. Η Blac Chyna στην πρώτη θέση δήλωσε μηνιαία έσοδα 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Bella Thorne έβγαλε ένα εκατομμύριο δολάρια το πρώτο της 24ωρο.

O ράπερ Tyga στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, 2021 © EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

OnlyFans: Γιατί είναι επικερδής η πλατφόρμα

Το OnlyFans έχει ορίσει ως ελάχιστο ποσό μηνιαίας συνδρομής  τα πέντε δολάρια και μέγιστο τα πενήντα. Οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν επίσης να χρεώνουν τουλάχιστον πέντε δολάρια για συμβουλές ή προσωπικά μηνύματα επί πληρωμή, γεγονός που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη για όσους έχουν μεγάλο fanbase. Πολλές διαδικτυακές εργάτριες του σεξ έχουν τονίσει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να βγάλουν χρήματα από το OnlyFans. Ισχύουν τα ίδια όπως οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, όπως το Instagram ή το YouTube. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να συγκεντρώσει χιλιάδες ή εκατομμύρια συνδρομητές σε μικρό χρονικό διάστημα. Πρέπει να παράγεις ποιοτικό περιεχόμενο σε σταθερή βάση για μήνες πριν ο λογαριασμός γίνει κερδοφόρος. Η Monica Huldt, γνωστή και ως “Swedish Bella”, είναι μία από τις πιο πετυχημένες δημιουργούς του OnlyFans, χρεώνοντας 6,5 δολάρια τον μήνα για προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο και ακόμη περισσότερα για προσωπικά μηνύματα. Σύμφωνα με το Business Insider, η Monica Huldt συγκέντρωσε περισσότερους από 1.100 συνδρομητές και έβγαλε περισσότερα από 100.000 δολάρια μέσα στο 2021. Αν και είχε ήδη πολλούς ακόλουθους στο Instagram πριν γίνει μέλος του OnlyFans, δήλωσε ότι εργάζεται στην πλατφόρμα επτά ημέρες την εβδομάδα για να κερδίσει εξαψήφιο εισόδημα. «Δεν θα συμβούλευα ποτέ σε κάποιον να ασχοληθεί αν ήθελε να το κάνει μόνο για δύο μέρες την εβδομάδα», είπε. «Δεν είναι θέμα μερικής απασχόλησης. Δεν θα έβγαζες ποτέ αρκετά χρήματα». Σύμφωνα με το Bloomberg, το όραμα της εταιρίας είναι να γίνει mainstream και να μην είναι γνωστή μόνο για το σεξουαλικό της περιεχόμενο. Μετά την πανδημία, η OnlyFans δήλωσε ότι στόχος είναι να φθάσει στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε αξία.

© Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Υπάρχει ανωνυμία στο OnlyFans;

Όπως συμβαίνει με πολλές παρόμοιες πλατφόρμες, το OnlyFans έχει τους κινδύνους του. Υπάρχει ο φόβος ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις προσωπικές σχέσεις ή ευκαιρίες για καριέρα, γι’ αυτό πολλοί χρησιμοποιούν ψευδώνυμο ενώ άλλοι επιλέγουν να κρύψουν το πρόσωπό τους χρησιμοποιώντας μάσκες ή απλώς κρατούν το κεφάλι έξω από το πλάνο. «Προσωπικά αισθάνομαι αρκετά ασφαλής», είπε ένας ανώνυμος χρήστης του OnlyFans στο College Review. «Προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός γιατί υπάρχει πάντα ο φόβος ότι μπορεί να διαρρεύσει το περιεχόμενό σου, κάτι που πρέπει να αποδεχτείς όταν ξεκινάς στο OnlyFans».

Το OnlyFans συνέπεσε με το κίνημα “Sex Work Is Real Work” το οποίο προωθεί την ιδέα ότι οι γυναίκες μπορούν να εκμεταλλεύονται σεξουαλικά το σώμα τους χωρίς τις συνέπειες του κοινωνικού στίγματος της πορνείας. Με όλον όμως αυτόν τον ανταγωνισμό πολλές γυναίκες δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα όταν συνειδητοποίησαν ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να γίνουν ανταγωνιστικές και να βγάλουν χρήματα, πόσο μάλλον να γίνουν εκατομμυριούχοι. Ο μέσος creator του OnlyFans έχει κατά μέσο όρο είκοσι ένα συνδρομητές και βγάζει περίπου εκατόν πενήντα δολάρια το μήνα τα οποία δεν αρκούν ούτε για το νοίκι. Αυτό εκμεταλλεύονται μερικοί από τους συνδρομητές, εξαναγκάζοντας κάποιους από τους χρήστες να προβούν σε εξευτελιστικές πράξεις μπροστά στην κάμερα για μια μικρή αμοιβή. Τώρα που τα lockdowns έχουν λήξει και η πανδημία δείχνει να τελειώνει, πολλές γυναίκες το έχουν μετανιώσει και εύχονται να μπορούσαν να τα πάρουν όλα πίσω. Κάποιες από αυτές έχουν δει τις φωτογραφίες τους να διαρρέουν και πολλές έχουν χάσεις συντρόφους και φίλους, ενώ άλλες έχουν υποστεί εκβιασμούς και bullying. Οι γυναίκες του OnlyFans έχουν γίνει στερεότυπο και συχνά χλευάζονται στα υπόλοιπα social media. Αλλά ως γνωστόν το internet είναι για πάντα και δεν ξεχνά.