Πολεις

Α, β, γ, ΔΕΘ!

Έγινε 75 χρονών κι αυτό είναι το αλφαβητάρι της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

115025-714797.jpg
Γιώργος Παπαγεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 314
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μακέτα του περιπτέρου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στη ΔΕΘ
Η μακέτα του περιπτέρου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στη ΔΕΘ

Αποχή.Με το μητροπολίτη Άνθιμο να απειλεί πως δεν θα παραστεί στα εγκαίνια κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΔΕΘ Γιάννη Κωνσταντίνου για φιλοσκοπιανό, το σασπένς, η ίντριγκα και τα πολιτικά παιχνίδια των επαγγελματιών πατριωτών ανεβάζουν στα ύψη τη θερμοκρασία της ούτως ή άλλως πυρετώδους ημέρας των εγκαινίων. Θα πάει; Δεν θα πάει; Κι αν δεν πάει, ποιοι άλλοι θα τον ακολουθήσουν, δεδομένου πως και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (για λίγες μόνο κοσμικές εμφανίσεις κοντά μας) ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΘ να φιλήσει σταυρό ότι είναι Έλληνας; Για όσους όμως καχύποπτους ισχύει το ρηθέν πως πίσω από τον πατριωτισμό συνήθως καραδοκούν παντός είδους οικονομικά συμφέροντα, να υπενθυμίσουμε πως ο Γιάννης Κωνσταντίνου, πριν γίνει πρόεδρος της ΔΕΘ, ήταν ο δικηγόρος που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάροντας την κατασκευή εκκλησιαστικών κτισμάτων σε έκταση 32 στρεμμάτων στο Πανόραμα. Ξεχνιούνται αυτά από τον παναγιώτατο μητροπολίτη Άνθιμο;

Βάζω την καινοτομία, βάζεις την ανάπτυξη; Προσανατολισμένη σε green eco ρυθμούς και με σλόγκαν «Καινοτομία και Πράσινη Ανάπτυξη», η 75η ΔΕΘ βάζει στοίχημα πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Στο περίπτερο 13 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πράσινες ιδέες, εφαρμογές και πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα τέτοιο μέλλον. 20.000 φυτά τοποθετημένα σε ειδική σκαλωσιά, το ηλιακό δέντρο-φωτιστικό ιταλικής σύλληψης και κατασκευής, ποδήλατα που κινούνται με ηλιακή ενέργεια και σπίτια που εκμεταλλεύονται στο έπακρο την άντληση ενέργειας από φυσικούς πόρους είναι μερικές από τις καινοτόμες ιδέες, που όμως πλέον δεν φαντάζουν σαν εικόνες επιστημονικής φαντασίας, αλλά σαν ένα τώρα που επιβάλλεται.

Γίνε επιχειρηματίας. Επισκέψου τη θεματική έκθεση Ημέρες Franchise & Νέος Επιχειρηματίας και ενημερώσου για όλες τις τρέχουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγορά franchise. Γνώρισε τους τρόπους χρηματοδότησης, τις τάσεις της αγοράς, τις αρετές αλλά και τις παγίδες του franchise, μα πάνω από όλα εκμεταλλεύσου όλες τις ευκαιρίες που προσφέρονται για νέους ανθρώπους στο ξεκίνημά τους.

Δημόσιο for ever! Μπορεί το ομώνυμο τραγούδι από τα Ημισκούμπρια να ειρωνεύεται και να στηλιτεύει τη νοοτροπία του ελληνικού Δημοσίου, όμως στη ΔΕΘ όλως παραδόξως τα περίπτερα του ελληνικού Δημοσίου είναι πάντα καλά οργανωμένα... Η Stateland για άλλη μια χρονιά καλείται να μας αποδείξει πως οι κρατικοί οργανισμοί και φορείς συνέλαβαν το μήνυμα των καιρών, που θέλουν νέες υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τις καθημερινές συναλλαγές μας με το τέρας, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα αυξήσουν την ποιότητα της εξυπηρέτησης. Από το στόμα της και στου Θεού τ’ αυτί.

Ενέργεια σημαίνει Energyland. Με αυτό τον τίτλο, η θεματική ενότητα της 75ης ΔΕΘ για την ενέργεια συσπειρώνει τις πιο σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ό,τι έχει να κάνει με θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά συστήματα και ηλιακούς συλλέκτες. Μια βόλτα από το περίπτερο 13 και από τους υπαίθριους χώρους Β8 και Β10 μπορεί να αποβεί εξόχως διαφωτιστική αλλά και οικονομική για όσους τολμήσουν να ασπαστούν πρωτοποριακές ιδέες και νέες ενεργειακές εφαρμογές.

Ζάντες τριζάτες, τιμόνια γερά! Στην ενότητα Autoland μπορείτε να δείτε και να αγγίξετε νέα μοντέλα αυτοκινήτων και μηχανών, σκαφών και τροχόσπιτων, αφού είναι παράδοση στη φθινοπωρινή ΔΕΘ να ονειρεύεσαι το επόμενο καλοκαίρι! Το φετινό κλου, όμως, ξεφεύγει από τη γοητεία του καινούργιου και επικεντρώνει στη διαχρονικότητα αλλά και την οικονομικότητα του βιντάζ. Η HELEXPO, αντιλαμβανόμενη τη γενικότερη οικονομική συγκυρία και ξεπερνώντας τη συνήθη εκθεσιακή πρακτική, διοργανώνει το Bazaar Μεταχειρισμένων Οχημάτων με ειδική τιμολογιακή πολιτική. Στο site υπόσχονται ότι θα βρούμε ΙΧ από € 50 ευρώ, μοτοσικλέτες από € 40, σκάφη από € 300 και τροχόσπιτα από € 150.

Ο ορισμός της έκφρασης «το αφεντικό τρελάθηκε» ίσως τελικά να εφευρέθηκε για τη φετινή Autoland και τις αντιπροσωπείες που θα δειγματίσουν.

Hungary σημαίνει ότι Τιμώμενη Χώρα φέτος είναι η Ουγγαρία. Απολαύστε ένα μαγιάρικο πανόραμα και γνωρίστε το χθες αλλά και το σήμερα μιας χώρας με την οποία μας ενώνουν πολλά, από τον Εστερχάζι μέχρι το ΔΝΤ. Γενέτειρα του Λιστ και του κύβου του Ρούμπικ, του κρασιού Τοκάι και των λουτρών Γκέλερ, η Ουγγαρία στη Θεσσαλονίκη κατεβάζει ένα πρόγραμμα ιδανικό για σύσφιξη περαιτέρω σχέσεων, με έφιππη τοξοβολία, συναυλίες κλασικής και παραδοσιακής μουσικής, φεστιβάλ γαστρονομίας με καλεσμένους φημισμένους σεφ, έκθεση ζωγραφικής του Tίμπορ Φούλοπ και προβολή μιας ταινίας για τη ζωή του προπονητή Φέρενς Πούσκας. Κοινώς, ΔΕΘ - Ουγγαρία = Συμμαχία.

Θεσσαλονίκη, χθες, σήμερα, αύριο. Η φετινή ΔΕΘ μοιάζει να απέχει αιώνες από εκείνες των δεκαετιών ’50, ’60 και ’70, τότε δηλαδή που η έκθεση ήταν το κομβικό σημείο, το διεθνές χτυποκάρδι της πόλης. Τις μέρες εκείνες εμπόριο και κοσμοπολιτισμός, Φεστιβάλ Τραγουδιού και πάρτι, ξενύχτια και βόλτες στους διαδρόμους και τα περίπτερά της συνιστούσαν τα στοιχεία του μύθου της. Το ρομαντικό στόρι της ταινίας «Κάτι να καίει» του Δαλιανίδη, με την Έλενα Ναθαναήλ και τον Ντίνο Ηλιόπουλο να ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ζήσουν ημέρες εμπορικών συναλλαγών και νύχτες έρωτα, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον στενάχωρη, σφιγμένη, ψάχνει να βρει το καινούργιο της πρόσωπο δειλά και διστακτικά. Θα τα καταφέρει ο Γιάννης Μπουτάρης και η τοπική Πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται πλέον και από το ΠΑΣΟΚ, να κερδίσουν τις δημοτικές εκλογές και να δώσουν στην πόλη την ευκαιρία για μια καινούργια αρχή; 

In the year 1970! Πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης στον Τόλη Βοσκόπουλο και στο «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά». Ο Άλκης Στέας κλείνει τη ζωντανή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη εκφωνώντας το περίφημο «Ευτυχείτεεε!». In the year 2010: παρότι έγιναν φιλότιμες προσπάθειες νεκρανάστασης, το φεστιβάλ δεν υπάρχει πια. Δεν είναι και να το κλαις, απλώς στο πλαίσιο μιας γενικότερης νοσταλγίας του θεσσαλονικιώτικου χθες είναι αδύνατον να μη θυμηθείς τις μέρες και τις νύχτες όπου εδώ γεννιόνταν τα σουξέ κι όχι στο X-Factor.

Κούνια μπέλα, έπεσε η κοπέλα! Το περίπτερο 16 στο πλαίσιο της 5ης Kid & Fun θα μετατραπεί σε έναν τεράστιο παιδότοπο. Δημιουργική απασχόληση, παιχνίδια, μουσικομαγειρέματα με τον Ευτύχη Μπλέτσα, επιδείξεις από τον Oliver Perge για το πώς να γίνει το βλαστάρι σας ο πιο γρήγορος λύτης του μυστηρίου του κύβου Rubic, ταχυδακτυλουργικά διά χειρός Marmelo, θέατρο, Καραγκιόζης, πρωτάθλημα Subuteo (πλέον Insead), μαγικές φούσκες και ζόρικοι τοίχοι αναρρίχησης, απαλλάσσουν τους νέους γονείς από υπαρξιακά ερωτήματα του τύπου «πού να τα παρκάρουμε;». Εδώ, εδώ στο 5ο Kid & Fun γήπεδο αυτό.

Λαός, λαός, πολύς λαός. Πέρσι 250.000 επισκέπτες περιπλανήθηκαν στους διαδρόμους της. Θα μπορέσει η φετινή ΔΕΘ να σκοράρει περισσότερους θεατές; Τον καιρό της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης κατήφειας που επικρατεί, ίσως μια βόλτα να είναι κάποιου είδους αντίδοτο στα ζόρια.

Μουσική, παρακαλώ, και για όλα τα γούστα. Στο πλαίσιο του Disc Festival, τα πέριξ της ΧΑΝΘ θα αντιλαλήσουν ήχους και θεάματα. Οι Μύρωνας Στρατής, Φίλιππος Πλιάτσικας, Γιάννης Κότσιρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Ελεονώρα Ζουγανέλη και Δήμος Αναστασιάδης θα ροκάρουν (λέμε τώρα), οι Χάρις Αλεξίου και Μάρθα Φριντζήλα θα ρομαντζάρουν, ενώ στις λαϊκές ώρες Γλυκερία, Μελίνα Ασλανίδου και Νατάσσα Θεοδωρίδου θα μοιράσουν κέφι και χορό.

Νίκελ. Πώς αστράφτει, πώς γυαλίζει, πώς πρωταγωνιστεί στο φετινό Bike Show. Με σλόγκαν το «Ποδήλατο μπροστά», σε πόλη και βουνό, σε αγώνες ή σκέτες βόλτες, η δίτροχη ενότητα περιλαμβάνει τα πάντα γύρω από το σπορ που και στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται μανία. Μοντέλα, αξεσουάρ, αθλητικές οργανώσεις, και οτιδήποτε αφορά τις ορθοπεταλιές θα τα βρείτε στη φετινή ΔΕΘ, που το έβαλε σκοπό να μας κάνει όλους Λαρς Άρμστρονγκ.

Ξύλο και πέτρα, έπιπλα και γραφεία, design και λειτουργικότητα, διακόσμηση κι εξοπλισμός. Η ενότητα Modacasa προβλέπεται να κυριαρχήσει, αφού χειμώνας έρχεται και σπίτι φτιάχνεις.

On your screen, thessaloniki360.com. Ο πιο πλήρης, έγκυρος και εύχρηστος ψηφιακός οδηγός της πόλης σε ξεναγεί πανοραμικά στον Βορρά. Έργο του φωτογράφου Γιάννη Ψαθά και του multimedia man Αντώνη Βλαβογελάκη, περιλαμβάνει πλούσιες εικόνες και υλικό, καθώς κι έναν κατάλογο από διευθύνσεις και χάρτες που σου παρέχουν τα πάντα. Καλωδιώσου κι οργανώσου.

Παπανδρέου Γιώργος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα διαλέξει να κινηθεί με κανό ή ποδήλατο, θέλοντας να περάσει μήνυμα για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης; Και τι θα απεικονίζει το τεράστιο παζλ οικολογικού περιεχομένου, όπου κατά την τελετή έναρξης αυτός θα τοποθετήσει την πρώτη ψηφίδα; Εκατοντάδες υπουργοί, στελέχοι και απλοί επισκέπτες καλούνται στη συνέχεια να συμπληρώσουν τις υπόλοιπες ψηφίδες έως ότου να αναδυθεί η εικόνα. «Καινοτομία και Πράσινη Ανάπτυξη» είναι το σλόγκαν, όπως είπαμε, της φετινής ΔΕΘ, οπότε ανάλογου είδους χάπενινγκ προβλέπονται πολλά.

RadioΔΕΘ στους 104,9. Ποιος το ακούει, ποιοι δουλεύουν, τι ακροαματικότητα έχει, πόσο κοστίζει και τι πρόγραμμα παράγει τις μέρες που δεν έχει έκθεση, θα σας γελάσουμε. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει, εκπέμπει, και σκοπός του, όπως διατείνεται το δελτίο Τύπου, είναι να προβάλλει το έργο της Helexpo με εκπομπές ειδησεογραφικού προγράμματος και συνεχούς ενημέρωσης για τους εκθέτες. Έχει όμως μια ενδιαφέρουσα ψηφοφορία που τρέχει online και μας καλεί να ψηφίσουμε το αγαπημένο μας καλοκαιρινό τραγούδι, οπότε μπείτε μέσα και ρίξτε ψηφιακό δαγκωτό στο «Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα» του Καρβέλα.

Σινεμά, ο ΔΕΘ παράδεισος! Στη σελιλόιντ ενότητα της διοργάνωσης ο κινηματογράφος παίζει τρισδιάστατος, αφού όπως όλοι λένε, αυτό είναι το μέλλον. Στη ΣινέΔΕΘ απολαύστε προβολές και παρουσιάσεις ταινιών, παρουσίαση των νέων τεχνολογιών, 3D shows, δροσιστείτε στο Μovie bar, κερδίστε αυτόγραφα αγαπημένων σας ηθοποιών και θαυμάστε εκθέματα και γκάτζετ από ταινίες.

Ταυτότητα. Λέξη κομβική αλλά και κυρίαρχη στο αφιέρωμα Global Exchange, που η ελληνική συμμετοχή του λέγεται «Η Ελλάδα των Εθνών». Κάθε περιοχή, κάθε πόλη, κάθε νομός ακτινογραφούνται με βάση το κυρίαρχο χαρακτηριστικό που τους προσδίδει και την ανάλογη ιδιαιτερότητα. Ιστορία, Πολιτισμός, Μνημεία, Επιχειρηματικότητα, Τουρισμός συνιστούν το προφίλ του κάθε ελληνικού τόπου, όπως παρουσιάζεται σε αυτό το διεθνές σταυροδρόμι ανθρώπων και χωρών.

Υπόθεση Win Win Club. Εκμεταλλευτείτε τα προνόμια μέλους του Club και κερδίστε από προνομιακές τιμές στα αεροπορικά μέχρι πολυτελή ταξίδια αναψυχής σε φημισμένους προορισμούς, από δωρεάν συμμετοχή σε μεγάλα συνέδρια της Helexpo μέχρι λάπτοπ ή κινητά τηλέφωνα. Είδες η ΔΕΘ; Ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει...

Φυσικό περιβάλλον, όπως... Insectopia. Ένα μαγικό ταξίδι στο μικρόκοσμο των εντόμων περιμένει όσους περίεργους θέλουν να μπουν στο σύμπαν τους. Με λίγα λόγια, ένα μουσείο φυσικής ιστορίας με ζωντανά εκθέματα σας περιμένει για να γνωρίσετε από κοντά τους πρωταγωνιστές του. Μυρμήγκια εξωτικά, πεταλούδες, σκαθάρια, γρύλοι, αλογάκια, αράχνες, σαραντοποδαρούσες, μπρρρ. Όσο κι αν ακούγεται ανατριχιαστικό, εντούτοις παραδεχτείτε πως αυτός ο μικρόκοσμος είναι το άλφα και το ωμέγα του φυσικού περιβάλλοντος, υπέρ του οποίου, υποτίθεται, πως όλοι στρατευόμαστε.

Χτίζω, ανακαινίζω, ή αλλιώς και Domisis. Όλες οι νέες τάσεις, οι τεχνοτροπίες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές περιμένουν τους επίδοξους Μπομπ Μάστορες για να τους μυήσουν στα μυστικά τους. Κι επειδή το πετρέλαιο ανεβαίνει, καλού κακού δώστε μεγαλύτερη προσοχή στα τζάκια.

Ψιλά έχετε; Είσοδος € 6 για τους ενήλικες και € 5 για τα παιδιά. Ισχύουν, βέβαια, αρκετές ατέλειες, οπότε ψάξτε τις κατά την είσοδο.

Ώρες λειτουργίας. Από 11 μέχρι 19/9, κάθε μέρα 17.00 - 22.00. Σαββατοκύριακο 10.00 - 22.00. Καλά να πας, καλά να ’ρθεις.


Ένα αρχιπέλαγος για το περίπτερο του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού στη ΔΕΘ
Ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης εξηγεί στην Α.V. το σκεπτικό της κατασκευής του περιπτέρου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στη ΔΕΘ (το υπογράφει μαζί με τη Νάντια Αργυροπούλου και τον Ανδρέα Αγγελιδάκη)

"Η ιδέα μας δεν είχε να κάνει με ένα “περίπτερο προπαγάνδας” αλλά με ένα “περίπτερο οράματος”, κάτι που επιθυμούσε και ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος. Θα έλεγα πως πρόκειται για ένα είδος “προσωρινής κατοίκησης της πολιτικής του υπουργείου”. Άρα, η πρόταση έπρεπε να αναδείξει την πολυσχιδή δραστηριότητά του –Πολιτισμός, Τουρισμός, Δ.Μ.Μ.Ε. (ΕΡΤ) και Αθλητισμός– αλλά και τις σχέσεις συνάφειας που αναπτύσσονται μεταξύ τους. Σχεδόν αυτονόητα, ήρθε η ιδέα δημιουργίας στο χώρο ενός “Πολιτιστικού Αρχιπελάγους” – κάθε επιμέρους δραστηριότητα του υπουργείου μοιάζει με (θεματική) νησίδα που μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, ενώ συνδιαλέγεται και με τις άλλες, δημιουργώντας ένα σύνολο από ανοιχτές δομές που διαθέτουν εσωτερική τάξη. Για να αναδειχθεί δε η δυναμική του υπουργείου και ο μη (σημερινός) συμβατικός χαρακτήρας του, η 2η ιδέα έχει να κάνει με ένα εν εξελίξει Εργαστήριο/Αρχείο – έναν ενεργό χώρο δημιουργίας. Στις διαδρομές τους οι επισκέπτες θα συναντούν ένα ανθολόγιο-άτλαντα της σύγχρονης δημιουργικότητας, αντικείμενα, μικρο-περιβάλλοντα, ιστορικά τεκμήρια, ριζώματα έκφρασης, αστερισμούς μοναδικότητας, τόπους διαλόγου, παραστάσεις, αναπαραστάσεις, ροές, χωρικές συνθέσεις, πολιτιστικά προϊόντα και εικόνες που αποκτούν φυσική υπόσταση σε μια ενιαία εγκατάσταση-τοπίο…"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ