- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Φεστιβάλ Cosmopolis: Κλασική μουσική στην Καβάλα
Ένα φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής και όπερας για όλες τις ηλικίες, στη Βόρεια Ελλάδα
Cosmopolis Festival: Από 12 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας – Ο στόχος και το πρόγραμμα της διοργάνωσης.
Λίγο σας έχω πρήξει με την Καβάλα αλλά η πόλη κουνιέται συνέχεια από πολιτιστική άποψη, και με ενημερώνει, τι να κάνω, να αδιαφορήσω; Όποια πόλη κουνιέται και ενημερώνει, μας ενδιαφέρει ως δημοσιογράφους και ως κοινό. Το Φεστιβάλ Cosmopolis το είχα στο μυαλό μου σαν καλοκαιρινό «θέμα», ως μια σειρά εκδηλώσεων, παραστάσεων και συναυλιών στους ωραίους εξωτερικούς χώρους που διαθέτει η Καβάλα, με φόντο τη θάλασσα ή τις Καμάρες… αλλά ορίστε που συνεχίζεται ακάθεκτο και τον χειμώνα, στο καταπληκτικό κτίριο της Μεγάλης Λέσχης και όχι μόνο, σύμφωνα με την ενημέρωση.
Στόχος λοιπόν του χειμερινού Cosmopolis είναι «…να αναδειχθεί μέσα από τον θεσμό του πολυετούς φεστιβάλ Cosmopolis μια διαφορετική οπτική για την κλασική μουσική, με σεβασμό στην ιστορία της. Μια προσπάθεια να ανοίξουν νέες προοπτικές στους χιλιάδες μαθητές που την σπουδάζουν, αλλά και στους καλλιτέχνες που την υπηρετούν με πάθος, δίνοντάς τους πρόσβαση σε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης».
Το πρόγραμμα με λίγα λόγια: ξεκινάει με τον σπουδαίο (Καβαλιώτη) συνθέτη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου - 12 και 13 Νοεμβρίου η μουσική του μεγάλου συνθέτη και τα έργα του θα έχουν την τιμητική τους. Αξιόλογοι καλλιτέχνες, όπως η σοπράνο Μέλα Γεροφώτη, οι πιανίστες Φανή Καραγιάννη και Κώστας Χάρδας, η Ήβη Παπαθανασίου στο τσέλο, ο Απόλλων Γραμματικόπουλος στο βιολί και ο συνθέτης-μουσικολόγος Κώστας Τσούγκρας, θα επιμεληθούν του CosmoClassical. Στις 19 και 20 Νοεμβρίου, ο βραβευμένος Καβαλιώτης συνθέτης Κωνσταντίνος Χίζαρης παρουσιάζει επιλεγμένα έργα του, και το καινοτόμο Flaurimba Duo (σολίστ Fiona Pui-Υee Foo στην μαρίμπα και Ρεβέκκα Μελετιάδου στο φλάουτο) θα στήσει ένα πολύ ζωηρό και διαφορετικό σώου.
Στις 26/11 είναι η εκρηκτική πολωνική μπάντα Volosi με πάνω από 700 συναυλίες παγκοσμίως - μια μουσική ομάδα που αξιοποιεί μουσικά μοτίβα από την παράδοση των Καρπαθίων συνδυασμένα με κλασσικές επιρροές. Στις 27/11, στην σκηνή ανεβαίνει η Τάνια Γιαννούλη, μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής μουσικής. Μουσικός με κλασσική παιδεία, φτάνει μέχρι την σύγχρονη τζαζ, μουσική δωματίου, world/ethnic και free improvisation.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στην Καβάλα και στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής με την CosmoClassical Youth Orchestra, ένα ιδιαίτερο project που διοργανώνεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του φεστιβάλ Cosmopolis, με στόχο να παραμείνει πλέον σαν θεσμός. Πάνω από 50 αξιόλογοι νέοι και νέες μουσικοί-καλλιτέχνες 18-29 ετών από όλη την Ευρώπη αποτελούν την πρωτοποριακή CosmoClassical Youth Orchestra, και ανεβάζουν την όπερα «Cosi fan Tutte» του Mozart. Η καβαλιώτισσα soprano Αλεξία Βουλγαρίδου με διεθνή σταδιοδρομία έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια, σε συνεργασία με την ομάδα του Cosmopolis, την οποία συνδράμει για να ξεκινήσει αυτός ο μοναδικός θεσμός.
Info
Από 12 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, στην Μεγάλη Λέσχη Καβάλας. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τους πολλούς είναι ένα μπαρ, για κάποιους μια ιδέα
Τιμή και δόξα στον άνθρωπο που πέρασε τη Θεσσαλονίκη στην επόμενη φάση της
Εναλλακτικός τίτλος: Έχω ένα πρόβλημα για κάθε σας λύση
Από το Big Ben στο Λονδίνο μέχρι τον αστρονομικό πύργο της Πράγας, αυτά τα ρολόγια δεν δείχνουν απλώς την ώρα, είναι τοπόσημα
«Οι αργόσχολοι μαζεύτηκαν και κοίταζαν τα αυγά, με κέλυφος βέβαια, να ρίχνονται στο σκάμμα»
Ένα μήνυμα προστασίας για τη νανόχηνα και τα μεταναστευτικά πουλιά
Ποια σενάρια διακινούνται για την τύχη του
«Ξυπνάτε από τα μνήματα αδικοσκοτωμένοι / Να δήτε την πατρίδαν σας απελευθερωμένη. / Ξυπνάτε από τα μνήματα, δεν είσθε πια ραγιάδες / Ξυπνάτε κι ήρθ’ η λευθεριά, έφυγαν οι αγάδες»
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι σαν χρονοκαψούλα, μέσα του συνυπάρχουν, αλληλεπιδρούν και νοηματοδοτούν η μια την άλλη οι μεγάλες ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη
Αισιόδοξο το παρόν, λαμπερό το μέλλον. Στοίχημα;
Τι χρωστάει η Θεσσαλονίκη στη δόκιμη καλόγρια Λουίζα Σανκιόνι;
Φρέσκα πράγματα, καινούργια στέκια, ωραίες φάσεις
Επόμενη στάση: μητροπολιτικό πάρκο
Ιστορίες από τον αφρό των ημερών
Οι φυλές που τις προτιμούν, τα έργα που ετοιμάζονται
Και το χρωστάει στους επισκέπτες της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.