- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θερμοκρασίες ρεκόρ και πλημμύρες - Η κλιματική κρίση αλλάζει το πρόσωπο της Βρετανίας
Σε τροχιά κλιματικής αποσταθεροποίησης η χώρα
Θερμοκρασίες ρεκόρ και πλημμύρες - Η κλιματική κρίση αλλάζει το πρόσωπο της Βρετανίας - Σε τροχιά κλιματικής αποσταθεροποίησης η χώρα
Η ακραία καιρική δραστηριότητα στη Βρετανία έχει γίνει πλέον ο κανόνας, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση που επιβεβαιώνει ότι η χώρα βιώνει έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Καύσωνες, ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, προκαλώντας ανησυχία για τη δημόσια υγεία, τις υποδομές και τη συνολική λειτουργία της κοινωνίας. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αλλάξει ριζικά σε σύγκριση με μερικές δεκαετίες πριν, κυρίως λόγω της ρύπανσης από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Η ανάλυση αποκάλυψε πως οι μέρες με θερμοκρασίες 5°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990 έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες μέρες με 8°C και 10°C άνοδο έχουν τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, οι έντονες βροχοπτώσεις αυξάνονται σημαντικά, με τους μήνες όπου οι βροχοπτώσεις διπλασιάζονται να έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 20 χρόνια. Ο χειμώνας του 2023-24 ήταν ο πιο υγρός που έχει καταγραφεί ποτέ από το 1767 στη Βρετανία, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες σε περιοχές όπως το Ντέρμπισαϊρ και τα Μίντλαντς.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά τον παγκόσμιο μέσο όρο και εντείνει τον κίνδυνο παράκτιων πλημμυρών. Από το 1900 έως σήμερα, η στάθμη έχει ανέβει κατά 19 εκατοστά, ενώ ενδέχεται να φτάσει τα 2 μέτρα έως το τέλος του αιώνα. Την ίδια στιγμή, τα κύματα καύσωνα είναι πλέον πολύ πιο πιθανό να συμβούν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ιούνιο του 2023, όταν υπολογίζεται ότι 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της ζέστης. Παράλληλα, οι ψυχρές μέρες μειώνονται, με τις παγετώδεις μέρες να έχουν μειωθεί κατά 14 ετησίως σε σύγκριση με τις τιμές του 20ού αιώνα.
Οι επιπτώσεις του μεταβαλλόμενου κλίματος είναι εμφανείς και στη φύση. Το 2024 καταγράφηκαν τα πρώτα περιστατικά γεννημένου γόνου φρύνων και φωλιάσματος κοκκινολαίμη τόσο νωρίς στην ιστορία των μετρήσεων. Οι περισσότερες από τις 13 φυσικές εποχιακές αλλαγές που παρακολουθούν οι επιστήμονες συνέβησαν νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αυτές οι ασυγχρονίες μπορεί να διαταράξουν τη σχέση μεταξύ ειδών που εξαρτώνται το ένα από το άλλο, όπως τροφικά ή επικονιαστικά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Λιζ Μπέντλεϊ της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, «η έκθεση αυτή δεν είναι απλώς μια καταγραφή αλλαγών, αλλά ένα κάλεσμα για δράση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Για πρώτη φορά σε αυτόν τον αιώνα, δεν χρειάζεται να φανταζόμαστε»
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η μείωση του χάσματος θα μπορούσε να περιορίσει τη θνησιμότητα λόγω κλίματος έως και 30%
Πρόκειται για τεχνητές ενώσεις που αναπτύχθηκαν από τη δεκαετία του 1940
Ο εμβληματικός φυσιοδίφης γιορτάζει έναν αιώνα ζωής - Πώς η αποχή από το κόκκινο κρέας τον κρατά ακμαίο
Πιθανό να ξεπεράσει το 2024 σύμφωνα με τους ειδικούς
Επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου τιμούν τον κορυφαίο φυσιοδίφη
Προκλήσεις, συγκρίσεις και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών SMR
Συντονισμένη άσκηση ΣΠΑΥ, ΕΚΠΑ και Πυροσβεστικής, με ενίσχυση της ετοιμότητας και της συνεργασίας
Τα ντοκιμαντέρ του δεν έμειναν μόνο στην ενημέρωση, αλλά επηρέασαν ουσιαστικά και την κοινή γνώμη
«Δεν είναι πλέον ένα εξειδικευμένο ή παλιομοδίτικο χόμπι»
Εκατοντάδες μέδουσες έχουν κατακλύσει παραλίες στον Ευβοϊκό κόλπο
Σημαντική αύξηση αποθεμάτων νερού - Βελτιωμένη εικόνα στους ταμιευτήρες της Αττικής
Επενδύοντας στην αποκατάσταση περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές
Από τη θεωρία της εξοικονόμησης στην πραγματικότητα της υπερκατανάλωσης
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την κατάρρευση του είδους - Πώς μπορούν να σωθούν
Ποιο είναι το συχνότερο λάθος που κάνετε
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και μέλος του Συμβουλίου της Greenpeace International
Αυξάνονται οι αιγιαλοί και παραλίες εντός περιοχών που συμπεριλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Natura 2000
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.