Περιβαλλον

Κρουαζιέρες με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η νορβηγική Hurtigruten παρουσίασε το Sea Zero, ένα πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο κρουαζιερόπλοιο με μηδενικές εκπομπές ρύπων, απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον.

Contributor Athens Voice
clima21 team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρουαζιέρες με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Sea Zero: το ηλεκτροκίνητο κρουαζιερόπλοιο της Hurtigruten

Γιορτάζοντας την επέτειο 130 χρόνων από την ίδρυσή της, η νορβηγική Hurtigruten, εταιρεία με ειδίκευση στις κρουαζιέρες, παρουσίασε το Sea Zero, ένα πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο κρουαζιερόπλοιο με μηδενικές εκπομπές ρύπων, απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες αντίστοιχες προσπάθειες για ηλεκτροκίνητα σκάφη με μηδενικές εκπομπές, καθώς πέρα από μπαταρίες διαθέτει και φωτοβολταϊκά πάνελ ενσωματωμένα σε αναδιπλούμενα πανιά για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.  

Το Sea Zero, μήκους 135 μέτρων, αναμένεται να είναι έτοιμο το 2030, θα διαθέτει 270 καμπίνες και θα φιλοξενεί 500 επισκέπτες και 99 άτομα πλήρωμα. Θα συνδυάζει μπαταρίες με διάφορες πρωτοποριακές λύσεις για την αξιοποίηση του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας. Οι μπαταρίες 60 MWh θα φορτίζονται στο λιμάνι με καθαρή ενέργεια και η εταιρεία εκτιμά ότι θα δίνουν στο σκάφος εμβέλεια 300 – 350 ναυτικά μίλια. Παράλληλα, το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με τρία αναδιπλούμενα πανιά ύψους 50 μέτρων, επάνω στα οποία θα είναι προσαρμοσμένοι ηλιακοί συλλέκτες 1.500 τ.μ. που θα παράγουν ενέργεια για να τροφοδοτούν τις μπαταρίες εν πλω. Η πλοήγησή του θα γίνεται με τη συμβολή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που κάνουν τη γέφυρα να μοιάζει με πιλοτήριο αεροπλάνου.

Αλλά και οι επιβάτες θα συμβάλλουν ώστε η κρουαζιέρα να έχει μηδενικό αποτύπωμα, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας. Με τη βοήθεια μιας διαδραστικής εφαρμογής στο κινητό τους, θα ελέγχουν τον κλιματισμό της καμπίνας τους και θα μετρούν την ποσότητα νερού και ενέργειας που θα καταναλώνουν σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Στόχος της Hurtigruten είναι να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο μισό σε σύγκριση με τον υπόλοιπο στόλο της.  

«Δεσμευόμαστε να παραδώσουμε ένα πλοίο που θα ξεπερνά όλα τα άλλα, από άποψη ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας μέσα σε λίγα μόλις χρόνια», δήλωσε η CEO της εταιρείας Hedda Felin. «Πραγματοποιήσαμε μια διεξοδική μελέτη σκοπιμότητας και καταλήξαμε στις πιο πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες για τα πρωτοποριακά μελλοντικά πλοία μας».

Οι κρουαζιέρες αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους διακοπών, με 31 εκατ. επιβάτες και 302 πλοία στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Έχουν όμως σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον λόγω των καυσίμων που χρησιμοποιούν.

Hurtigruten Zero Emission Cruise Ship Concept - Sea Zero

Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.