Περιβαλλον

Μικροπλαστικά: Είναι ο επόμενος αόρατος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία;

Τι είναι τα μικροπλαστικά και πώς καταλήγουν στα οικοσυστήματα

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μικροπλαστικά

Ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόσφατη είδηση, ότι ανιχνεύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα πλαστικού μέσα σε ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού

Η είδηση ότι τα πλαστικά έχουν κατακλύσει τη ζωή μας δεν είναι καθόλου καινούργια, οι διαστάσεις, όμως, που έχει πάρει η πρόσφατη είδηση ότι ανιχνεύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα πλαστικού μέσα σε ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού, είναι μεγάλες και οδηγούν σε ένα ντόμινο ερωτημάτων, που αφορούν τόσο το περιβάλλον όσο και τη δημόσια υγεία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι τα μικροπλαστικά και πώς καταλήγουν στα οικοσυστήματα

Τα μικροπλαστικά είναι μικρά κομμάτια πλαστικού, συνήθως μικρότερα από 5 χιλιοστά και διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα πρωτογενή και τα δευτερογενή. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει μικρά σωματίδια τα οποία απελευθερώνονται στο περιβάλλον, συνήθως από προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συνθετικά ρούχα κ.λπ., ενώ η δεύτερη κατηγορία αφορά μεγαλύτερης κατηγορίας πλαστικά, τα οποία προέρχονται από τη χρήση πλαστικής σακούλας, πλαστικών μπουκαλιών κ.α. και τα οποία διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια με την πάροδο του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες.

Πώς εισέρχονται τα μικροπλαστικά στον ανθρώπινο οργανισμό

Τα μικροπλαστικά έχουν τη δύναμη μόλις βρεθούν στο νερό, να εξαπλώνονται γρήγορα τόσο στα οικοσυστήματα όσο και στον άνθρωπο. Πώς γίνεται αυτό; Συνήθως, τα θαλάσσια όντα καταλήγουν να καταπίνουν αυτά τα πλαστικά σωματίδια μέσω της τροφής, γεγονός που οδηγεί σε μία αλυσιδωτή αντίδραση οικολογικών συνεπειών, επηρεάζοντας ακόμα και την ανθρώπινη υγεία.

Με αυτόν τον τρόπο τα μικροπλαστικά καταφέρνουν να περνούν μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο και να διαχέονται σε διάφορα όργανα, όπως στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Επίσης, είναι πιθανό να περάσουν ακόμα και μέσω του πλακούντα στα σώματα των εμβρύων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα μικροπλαστικά φτάνουν στον ανθρώπινο οργανισμό όχι μόνο μέσω της τροφής αλλά και μέσω του τρεχούμενου νερού της βρύσης και των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κάθε εβδομάδα καταλήγουμε να καταπίνουμε μέχρι 5 γραμμάρια μικροπλαστικών, δηλαδή μία σημαντική ποσότητα τοξικών ουσιών για τον οργανισμό.

Πώς φτάνουν τα μικροπλαστικά στο νερό της βρύσης 

Ποτήρι με νερό
© Unsplash

Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στο νερό της βρύσης, μέσω ποικίλων οδών, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ευρεία χρήση και απόρριψη πλαστικών προϊόντων, καθώς και στην αδυναμία των συστημάτων επεξεργασίας νερού να απομακρύνουν πλήρως αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια.

Ένας πιθανός τρόπος μεταφοράς πλαστικών σωματιδίων στο τρεχούμενο νερό είναι μέσω των αστικών απορροών. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της απορροής βρόχινου νερού, πλαστικά θραύσματα αλλά και μεγαλύτερα πλαστικά απόβλητα από προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συνθετικά ρούχα κ.λπ., μεταφέρονται στα συστήματα αποχέτευσης. Ενώ οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων απομακρύνουν σημαντική ποσότητα στερεών αποβλήτων, δεν είναι πάντα εξοπλισμένες για να φιλτράρουν πλήρως τα μικροπλαστικά, με αποτέλεσμα αυτά τα σωματίδια να καταλήξουν, στη συνέχεια, σε υδάτινα σώματα που χρησιμεύουν ως πηγές για το νερό της βρύσης.

Επίσης, ποσότητες μικροπλαστικών μπορεί να καταλήξουν στα συστήματα επεξεργασίας νερού και κατά τη διάρκεια βιομηχανικών εργασιών. Οι βιομηχανίες που κατασκευάζουν ή χρησιμοποιούν πλαστικά μπορεί να απελευθερώσουν μικροπλαστικά σωματίδια στα υγρά απόβλητα. Ακόμα και με την επεξεργασία, ορισμένα από αυτά τα σωματίδια καταφέρνουν να ξεφεύγουν από τις διαδικασίες απομάκρυνσης και με αυτόν τον τρόπο εισέρχονται σε ποτάμια και λίμνες. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των γεωργικών εργασιών.

Σε ορισμένες, ωστόσο, περιπτώσεις τα μικροπλαστικά διαρρέουν απευθείας και από τους πλαστικούς σωλήνες και τις δεξαμενές αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται στα συστήματα διανομής νερού, ιδίως από παλαιότερες ή υποβαθμισμένες υποδομές.

Μικροπλαστικά και στο εμφιαλωμένο νερό

Μικροπλαστικά

Μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί, επίσης, μέσα στο εμφιαλωμένο νερό γεγονός που αναδεικνύει τη διάχυτη φύση της πλαστικής ρύπανσης ακόμη και σε προϊόντα που θεωρούνται καθαρά ή αγνά. Οι τρόποι με τους οποίους τα μικροπλαστικά μπορούν να μολύνουν το εμφιαλωμένο νερό είναι εξίσου αρκετοί.

Η πιο άμεση οδός μέσω της οποίας τα μικροπλαστικά εισέρχονται στο εμφιαλωμένο νερό είναι από τα ίδια τα μπουκάλια και τα καπάκια, τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικό. Με την πάροδο του χρόνου, ιδίως υπό ορισμένες συνθήκες, όπως είναι η έκθεση στη θερμότητα, το ηλιακό φως ή η μηχανική καταπόνηση, μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μπορούν να διαρρεύσουν από το μπουκάλι ή το πώμα στο νερό.

Η διαδικασία εμφιάλωσης του νερού μπορεί, εξίσου, να εισάγει μικροπλαστικά στο νερό. Αυτό συμβαίνει μέσω των μικροπλαστικών που μεταφέρονται με τον αέρα στο εργοστάσιο εμφιάλωσης και τα οποία καθιζάνουν στο νερό κατά τη διάρκεια της πλήρωσης. Ακόμα είναι πιθανό να συμβεί και από τη φθορά των μηχανημάτων και των πλαστικών εξοπλισμών, τα οποία μπορούν να απελευθερώσουν μικροπλαστικά απευθείας στο νερό. 

Μικροπλαστικά

Επιπλέον, το νερό πηγής που χρησιμοποιείται για την εμφιάλωση, ενδέχεται να περιέχει ήδη μικροπλαστικά λόγω της εκτεταμένης περιβαλλοντικής μόλυνσης. Εάν οι διαδικασίες φιλτραρίσματος και καθαρισμού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού δεν είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση όλων των μικροπλαστικών, τα σωματίδια αυτά είναι πιθανό να καταλήξουν και πάλι στο τελικό προϊόν.

Ακόμα και μετά τη διαδικασία της εμφιάλωσης, ενδέχεται να προκύψει δευτερογενής μόλυνση κατά την αποθήκευση, τη μεταφορά και το χειρισμό του προϊόντος. Τα μικροπλαστικά που υπάρχουν στο περιβάλλον μπορούν να καταλήξουν στις φιάλες, εάν αυτές δεν είναι πλήρως σφραγισμένες ή εάν το νερό μεταφερθεί σε άλλο δοχείο πριν καταναλωθεί.

Ποιες οι επιπτώσεις της ανίχνευσης μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό

Μικροπλαστικά

Ο αντίκτυπος των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη ζωή εγείρει αρκετές ανησυχίες, καθώς πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ολοένα και περισσότερο πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και ιδίως για το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Τα σωματίδια αυτά φαίνεται πως μπορούν να λειτουργήσουν μάλιστα, ως φορείς επιβλαβών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων μετάλλων και χημικών ουσιών.

Πλέον, οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν περισσότερο τους κινδύνους που σχετίζονται με την απορρόφηση των μικροπλαστικών και ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, ηπατικά αλλά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα πιο υγιεινό πόσιμο νερό

Δεδομένου ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να μεταφέρουν επιβλαβείς ρύπους και ενδεχομένως να διαταράξουν τις ανθρώπινες μεταβολικές διαδικασίες, όπως αναφέρει και ο διευθυντής της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, η μείωση της κατάποσης μικροπλαστικών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Σύμμαχος στην ελαχιστοποίηση της πρόσληψης αυτών των σωματιδίων είναι τα φίλτρα νερού, τα οποία μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο της διαρροής μικροπλαστικών στο νερό.

Φίλτρα Νερού

Επειδή, λοιπόν, τα φίλτρα νερού κατέχουν έναν αξιοσημείωτο ρόλο στην καταπολέμηση των μικροπλαστικών, αποτελώντας κρίσιμη γραμμή άμυνας για τη μείωση τους, ως εταιρεία παροχής ψυκτών νερού και προϊόντων φίλτρανσης, η Oasis φροντίζει να σας προμηθεύει συνεχώς με τα καλύτερα πιστοποιημένα φίλτρα νερού βρύσης, τα οποία διακρίνονται τόσο για την υπερφίλτρανση που πραγματοποιούν στο νερό όσο και για την εγγύηση της ποιότητάς τους. 

Τα πλέον κατάλληλα φίλτρα νερού για την κατακράτηση μικροπλαστικών είναι αυτά που περιλαμβάνουν μία σειρά από στάδια υψηλής φίλτρανσης όπως π.χ. φίλτρα ενεργού άνθρακα και διαθέτουν μεμβράνη μικρής διαπερατότητας, η οποία καταφέρνει να φιλτράρει ακόμα και τα πιο μικρά σωματίδια.

Το αντιμικροβιακό φίλτρο νερού κάτω πάγκου OASIS F4-UF USA Standards με μεμβράνη 0,01 micron είναι η προηγμένη λύση απέναντι στην καταπολέμηση αυτών των πλαστικών σωματιδίων, καθώς έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει κάθε λογής βλαβερά σωματίδια. Διαθέτει 4 στάδια φίλτρανσης, τα οποία καταφέρνουν να συγκρατούν άλατα, αιωρήματα, σκουριά, λάσπη, ίνες αμιάντου, μικροπλαστικά, φυτοφάρμακα, χλώριο αλλά και σοβαρούς παθογόνους μικροοργανισμούς όπως ηπατίτιδα Α, E coli και σαλμονέλα. Το συγκεκριμένο φίλτρο νερού αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα φίλτρανσης ιδανικό για περιπτώσεις νοικοκυριών ή επιχειρήσεων που λαμβάνουν νερό μέσω πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης ή ακόμα και από μολυσμένες πηγές. 

Καταλήγοντας, μιας και οι έρευνες για τις συνέπειες των μικροπλαστικών βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στην επανεκτίμηση της σχέσης μας με το πλαστικό, μειώνοντας τόσο τη χρήση του αλλά και χρησιμοποιώντας σύγχρονα συστήματα φίλτρανσης που θα μας εξασφαλίσουν ένα υγιεινό νερό, απαλλαγμένο από κάθε είδους βλαβερά για τον οργανισμό, στοιχεία.

OASIS | Ψύκτες & Φίλτρα Νερού, Η Ποιότητα Που Σας Αξίζει!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ